Venezuela ve Türkiye, balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği sektörünü güçlendirmek için yapılan anlaşmaları değerlendiriyor.

Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Popüler Gücü Bakanı Juan Luis Laya, Venezuela ile Avrasya arasındaki ülke, balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği konularında olası anlaşmaları değerlendirmek amacıyla Sucre eyaletinde bulunan Pescalba Socialist Company'nin tesislerinde Türkiye Cumhuriyeti'nden bir heyeti kabul etti.

Laya, "Venezuela'da balıkçılıkta var olan potansiyelleri gözlemlemek ve sektörü güçlendirmek için koşulları değerlendirmek üzere gelen kardeşimiz Türkiye temsilcilerinin ziyaretinden memnunuz." Dedi.

Aynı şekilde Balıkçılık ve Su Ürünleri Başkanı Pescalba'nın 1.400'den fazla küp üretebilen bir buz makinesi olduğuna dikkat çekti; ve diğerlerinin yanı sıra ton balığı, istavrit gibi 1.400 tondan fazla türü depolama kapasitesine sahip bir soğutma sistemi.

“Türk kardeşler ve onların balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği konusundaki tecrübeleriyle birlikte, gemileri modernize ederek zanaat balıkçılığını güçlendireceğiz. Aynı şekilde, önemli bir tekne filosunun gelişinin endüstriyel balıkçılığı artırması ve böylece üretimi ve dağıtımı artırması bekleniyor ”dedi.

Türk diplomatik komisyonu Cumaná Balık Pazarı'nı gezdi, Sucre valisi  Edwin Rojas ile bir toplantı yaptı; ve bu limanın balıkçılar konseyi ile görüşmek için El Dique sektörünü ziyaret etti. Doğu tarafının turu, Venezuela'nın yüksek kalite standartlarını yükselttikleri çeşitli balık işleme tesislerine yaklaşımla sona erdi.

Geçtiğimiz 2020 yılında, sürekli yaptırım kuşatmasına rağmen, COVID-19 salgınına ek olarak Venezuela'nın 180 bin tondan fazla balık ürettiğini vurgulamak önemlidir. Ancak 2021 yılına kadar bu rakamın aşılacağı ve Venezuelalıların protein ihtiyacının karşılanacağı tahmin ediliyor.

Yabancı heyet, T.C.Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü İlhan Uze; ve Venezuela'daki Türkiye Büyükelçiliği 3. sekreteri Orkun Kolsal, MinPesca birlikte basın açıklaması gerçekleştirdi.

Editör: TE Bilisim