14 Eylül 2020 de Natüre dergisinde yayımlanan bir makalede, Venüs'ün atmosferinde fosfin gazı bulunduğu ve bu bulgu dünya dışında yaşam olabileceği ile ilgili ilk bulgu olduğu iddia ediliyor. Peki, nedir bu fosfin gazı ve neden bu kadar önemli? Ve bu bulgu bize ne ifade ediyor.

Fosfiin gazı (PH3) 3 hidrojen ve bir fosfor atomunun birleşmesi ile oluşan bir maddedir. Burada ki asıl olay fosfin (PH3) bir Bio göstergesi, yani biyolojik bir canlının ürettiği doğla bir maddedir. Bu da yaşamın bir göstergesi olabileceği anlamına geliyor. Prof jane greaves ve çalışma arkadaşları tam şu soruyu soruyorlar. "Venüs'ün yüzeyinden 50 km yüksekte bu gaz bulutunun içinde fosfin gazının ne işi var." keşfedilen bu fosfin gazının kaynağının biyolojik bir canlı olduğu idda ediliyor.

Güneş sistemimizde venüse göre yaşam bulma olasılığımız mars ve jüpiterin bazı uyduların da daha yüksektir. Bunun nedeni de şudur. Dünyayla karşılaştırdığımız zaman Venüs'ün atmosferinin %96'sı karbondioksitten CO2) oluşmaktadır ve yüzey sıcaklığı 400°C nin üzerindedir.

Yine de yaşama müsait olmayan bu gezegenin yüzeyinden 50 km yükseklikte fosfinin bulunduğu gaz bulutları 20°C civarındadır. Bunun üzerine bilim insanları Venüs’te fosfin gazının çıkabileceği bütün kaynaklar incelendi, fakat bütün araştırmalar bu kadar fosfin gazını ortaya çıkarabilecek düzeyde olmadığı sonucuna vardılar.

Bu kaynakların bu kadar fosfin gazı üretmesi için 10.000 kat dahaa güzlü olması gerekiyor. Bütün bunlar göz önüne alındığı zaman Venüs’te yaşam olma olasılığı daha da güçleniyor. Bir çeşit suyu seven ve kendini koruyabilen hiç bilmediğimiz bir canlı türünün olabileceği söyleniyor. Bazı bilim insanları ise belki de hiç bilmediğimiz bir kimyasal tepkime sonucu bu kadar fosfin gazının oluşturabileceği ihtimali olduğunu da söylüyorlar.

Tabi ki ne olursa olsun bilimde sadece tahminlere bakılarak kesin bir sonuca varılamaz. Ama bu bile insanların heyecanlanması için yeterli bir sebep. Bunu kanıtlamak için ise Venüs’e gidip araştırma yapılması gerekiyor.

Editör: TE Bilisim