Onlarca yıl hareketsiz kaldıktan sonra La Soufriere'nin patlaması, büyük kara kül bulutlarını havaya fırlattı. Binlerce insanın tahliye edilmesi gerekiyordu.

Karayip adasının on yıllarca hareketsiz kaldıktan sonra patlayan tek aktif yanardağının ardından Cumartesi günü St. Vincent'ın büyük kısımlarını kalın bir kül tabakası kapladı. 

Yemyeşil kasabalar ve şehirler gri ve kasvetli bir görünüm sergilerken Cumartesi günü ada da güçlü bir kükürt kokusu yaygındı. Kül kaplı yollar ve park edilmiş arabalar, yavaş yavaş evlere ve diğer yapılara doğru ilerliyordu. Aksi takdirde parlak güneş ışığıyla tanınan güneşi görmek zordu.

Başbakan Ralph Gonsalves , patlamadan sonra tahliye edilmek zorunda kalan sakinleri barındıran bir sığınağa yaptığı ziyarette gazetecilere verdiği demeçte, "Herkesten tek istediğim sakin olmak," dedi.

Gonsalves, yanardağın daha ne kadar kül püskürteceğinin belirsiz olduğunu ancak ülkenin hava sahasının kül nedeniyle kapatıldığını söyledi. Su kaynağı da birçok bölgede kesildi ve yaklaşık 3.200 kişi geceyi barınaklarda geçirdi.

Doğuya doğru hareket eden büyük bir toz bulutu, komşu Barbados adasının sakinlerini rahatsız etti.

Karayip Afet Acil Durum Yönetimi Ajansı, "Kalın volkanik kül bulutları atmosferden geçerken Barbadialılar kapalı mekanda kalmaya teşvik edildi" dedi.

Doğu Karayipler, 11 adaya yayılmış 19 kadar aktif volkanın bulunduğu oldukça volkanik bir bölgedir. Montserrat'taki 1997 patlaması en az 19 kişiyi öldürdü.

La Soufriere, St. Vincent'taki tek aktif yanardağdır ve 1.234 metre (4.049 fit) yüksekliğiyle adanın en yüksek zirvesidir. Volkan daha önce 1718'den beri beş kez patlamıştı ve Mayıs 1902'de 1.680 kişiyi öldüren bir patlama meydana gelmişti.

Editör: TE Bilisim