BM Dünya Gıda Programı (WFP) Salı günü yaptığı açıklamada, Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirmesinden bu yana Kabil'e insani yardım uçuşlarının geri dönmesinin krizde bir dönüm noktası olduğunu söyledi. 

Cenevre'de konuşan WFP sözcüsü Tomson Phiri, ailelerin yüzde 90'ından fazlasının yeterli yiyecek bulmakta zorlandığını ve kış hızla yaklaşırken yardım kuruluşlarının “çok geç olmadan büyük ihtiyaçları karşılamak için çabaladığını  ” söyledi. . 

WFP liderliğindeki İnsani Hava Servisi (UNHAS), Kabil'e hava bağlantısının 12 Eylül'de yeniden açılmasından bu yana üç kargo uçuşunu tamamladı ve Dünya Sağlık Örgütü adına tıbbi malzeme getirdi. 

Bu, “insani müdahale ekiplerinin ve çok ihtiyaç duyulan yardım malzemelerinin ülke genelinde birçok yerde çaresiz Afganlara ulaşmasını” sağladı. Bay Phiri, bundan önce UNHAS'ın Pakistan'ın İslamabad kentini 29 Ağustos'tan bu yana Afganistan'ın Mezar-ı Şerif, Kandahar ve Herat kasabalarına bağladığını söyledi.  

Felaketi önlemek için daha fazlasına ihtiyaç var 

Ülke çapındaki altı saha ofisi aracılığıyla WFP faaliyetlerini hızlandırıyor. Gıda konvoyları ülke genelinde hareket ediyor ve yalnızca Ağustos ayında “400.000'den fazla insan yardım aldı”.  

Ancak Phiri, “insani bir felaketi önlemek için çok daha fazlasına ihtiyaç olduğunu” söyledi. "WFP'nin 2021'in  sonunda 14 milyonluk planlanan hedefine ulaşması için Kasım ayına kadar ayda dokuz milyon kişiye ulaşması gerekiyor  ". 

WFP sözcüsü, hava hizmetlerini devam ettirmek için, kış başlamadan önce gıda boru hattını ve ülkeye nakliye malzemelerini yenilemek için gereken 200 milyon dolara ek olarak 30 milyon dolara ihtiyaç olduğunu söyledi.  

Operasyonlar hızlandı 

Bay Phiri'ye göre, 2021'in başından bu yana WFP, 470.000'i ülke içinde yerinden edilmiş kişi de dahil olmak üzere 6,4 milyondan fazla kişiye yardım etti. 

Bunların arasında 170.000 hamile ve emziren kadın ve yetersiz beslenme nedeniyle tedaviye ihtiyacı olan veya yetersiz beslenme riski olan 750.000 küçük çocuk var. WFP ayrıca Ağustos ayının başından bu yana toplamda 117'ye kadar ek olarak 34 mobil sağlık ekibini görevlendirdi. 

15 Ağustos - 7 Eylül tarihleri ​​arasında WFP, okul yemekleri programı kapsamında 13.500 çocuk ve 105.000 anne ve küçük çocuk olmak üzere yaklaşık 600.000 kişiye gıda ve beslenme yardımı sağladı. 

Aynı dönemde ajans, yetersiz beslenmenin önlenmesi ve tedavisi için ülkeye Lipid Bazlı Besin Takviyeleri (LNS) dahil olmak üzere 29 kamyon yükü daha getirdi. 

Bay Phiri, yüksek gıda ihtiyaçları ve tedarik zincirlerinde daha fazla kesinti olacağı beklentisiyle, gıda ve diğer stokların Pakistan, Tacikistan ve Özbekistan'daki stratejik sınır noktalarına yerleştirildiğini de sözlerine ekledi. Özbekistan'ın Termez kentinde de 5 bin metrekarelik bir lojistik merkez kuruluyor. 

Editör: TE Bilisim