WHO başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus 30 Temmuz Perşembe günü yaptığı açıklamada , bazı ülkelerdeki vakalardaki ani artışların kısmen “kuzey yarımkürede yaz mevsiminde tedbirleri bırakmalarından” kaynaklandığını gösteriyor.

Gazetecilere verdiği demeçte, “Daha önce söylemiştik ve tekrar söyleyeceğiz: gençler yenilmez değil” dedi.

WHO başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus

“Gençlere bulaşabilir; gençler ölebilir; ve gençler virüsü başkalarına bulaştırabilir. ”

COVID-19 salgını sırasında dünya gençliğinin “değişimin liderleri ve itici güçleri olması” gerektiğini vurguladı.

Kendinizi ve başkalarını koruyun

Tedros ayrıca, her yerdeki insanların virüsle yaşamayı ve yaşlılar ve uzun süreli bakımdaki insanlar gibi en fazla risk altında olanlar da dahil olmak üzere kendilerini ve diğerlerini korumak için gerekli adımları atmaları gerektiğini tavsiye etti.

Birçok ülke, COVID-19 ile ilişkili ölümlerin yüzde 40'ından fazlasının uzun vadeli bakım tesislerine ve bazı yüksek gelirli ülkelerde yüzde 80'e kadar bağlantılı olduğunu bildirmiştir.

Yanıt olarak DSÖ, bu tesislerde COVID-19'un önlenmesi ve yönetilmesine ilişkin bir politika bülteni yayınlamıştır.

Pandemiğe karşı koymak, güçlü enfeksiyon önleme ve kontrolünü sağlamak ve aile ve gönüllü bakıcılara destek sağlamak gibi uzun vadeli bakımı ulusal müdahale planlarına entegre etmek gibi temel eylemleri listeler.

Kısa toplantıda ayrıca, yaşlıların haklarına, özgürlüklerine ve haysiyetlerine saygı duyan kaliteli bakım alabilmeleri için uzun süreli bakım hizmetlerini dönüştürmenin yolları öneriliyor.

Davranışsal bilgiler konusunda tavsiyelerde bulunacak uzmanlar

Antropoloji, psikoloji, nörobilim ve sağlığın teşviki ve geliştirilmesi gibi alanlarda yirmi iki uluslararası uzman, DSÖ'nün pandemi de dahil olmak üzere sağlık ve refahını destekleyen kararları nasıl verdiklerini anlamasına yardımcı olacaktır.

Perşembe günü açıklanan yeni kurulan Davranışsal Sağlık ve Bilim Bilimleri Teknik Danışma Grubu, DSÖ'nün bu alanda devam eden çalışmalarını destekleyecektir.

Tedros, sağlık hakkında güvenilir bilgiye sahip olmak önemli olmakla birlikte, insanların kültürden, inançlardan, ekonomik koşullardan veya ulusal sağlık sistemlerinin durumundan etkilenen çeşitli faktörlere dayalı kararlar aldığını açıkladı.

“COVID-19 salgını karşısında ülkeler davranışı etkilemek için bir dizi araç kullanıyor: bilgilendirme kampanyaları bir araç, ancak yasalar, yönetmelikler, yönergeler ve hatta para cezaları da öyle” dedi.

“Bu yüzden davranış bilimi çok önemlidir - insanların nasıl karar verdiklerini anlamamıza yardımcı olur, böylece sağlıkları için en iyi kararları vermelerine destek olabiliriz.”

Amerikalı hukuk uzmanı ve eski ABD hükümet yetkilisi Cass Sunstein, üyeleri 16 ülkeden gelen Teknik Danışma Grubuna başkanlık ediyor.

“Başlangıç ​​noktamız… sağlığın davranış içermesidir. COVID-19 veya cinsel ve üreme sağlığı ya da sigara içimi ya da diğer bulaşıcı olmayan hastalıklardan bahsediyor olsak da, insan davranışı bunun temelini oluşturuyor ”dedi. Harvard Hukuk Fakültesi'nde Davranışsal Ekonomi ve Kamu Politikası.

“Alışkanlıkların sağlıklı olmasa bile kalıcı olduğunu biliyoruz. Ve çok fazla işten alışkanlıkların değişebileceğini ve bunun hayat kurtarabileceğini biliyoruz. ”

Kurban Bayramı ve güvenli Hac

Tedros ayrıca Cuma günü düşen her yıl Kurban Bayramı festivalini kutlayan tüm Müslümanlara en iyi dileklerini iletti.

Suudi Arabistan'ı bu yıl Hac hacını olabildiğince güvenli hale getirmek için önlemler aldığından ötürü övdü.

DSÖ başkanı, “Bu, ülkelerin yeni normlara uyum sağlamak için alabilecekleri ve almaları gereken önlemlerin güçlü bir gösterisidir” dedi.

“Kolay değil, ama yapılabilir. Salgın hayatın durması gerektiği anlamına gelmez. "

Editör: TE Bilisim