DSÖ, anne ve yenidoğan sağlığı konusunda taahhüt istiyor

Her gün yaklaşık 800 kadın ve 6.700 bebek doğum sırasında hayatını kaybetmektedir. Buna ek olarak, günde yaklaşık 5.400 bebek ölü doğmakta ve bu ölümlerin %40'ı doğum eylemi ve doğumla bağlantılı olarak gerçekleşmektedir. 

Bu sayıları vurgulayan Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ), sağlık tesisi yöneticilerini, liderlerini ve çevredeki sağlık çalışanlarını  anne ve yenidoğan güvenliğini iyileştirmek için 2021 Dünya Hasta Güvenliği Günü Hedefleri'ni benimsemeye çağırıyor  . 

Hedefler, bu Cuma günü kutlanan Dünya Hasta Güvenliği Günü'nde sanal bir küresel konferansta başlatıldı: güvenli anne ve yenidoğan bakımı. 

Çoğu ölüm 'önlenebilir' 

DSÖ için, COVID-19 pandemisinin neden olduğu hizmetlerin kesintiye uğramasının tüm riskleri ile birlikte , kampanya bu yıl daha da önemli. 

Çoğu ölü doğum, anne ve yenidoğan ölümleri önlenebilir; hamilelik, doğum ve yaşamın ilk günlerinde güvenli, saygılı ve kaliteli bakım alındığı sürece. 

Yeni hedefler, bakım noktasında anne ve yenidoğan güvenliğini artırmayı ve 2030 yılına kadar Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SKH) yönelik eylemi hızlandırmayı amaçlıyor. 

1990'dan bu yana anne ve yenidoğan ölümlerini ve hastalıklarını azaltmada kaydedilen ilerlemeye rağmen, dünya, SKH'lerde belirtilen hedeflere ulaşmaktan uzaktır. 

SKH'ler, anne ölümlerinin azaltılmasına öncelik vererek, 100.000 canlı doğumda 70'in altında bir küresel ortalama anne ölüm hedefi talep etmektedir. Diğer bir hedef ise, hiçbir ülkede anne ölüm oranının 100.000 canlı doğumda 140'tan fazla olmamasıdır.  

'Şimdi harekete geç' 

Ana hedeflerden bazıları, kadınlara ve yenidoğanlara yönelik gereksiz ve zararlı uygulamaları azaltmak, sağlık çalışanlarının kapasitesini güçlendirmek ve desteklemek, saygılı bakımı teşvik etmek, ilaç ve kan naklinin güvenli kullanımını geliştirmek ve doğumda güvenlik olaylarını rapor etmek ve analiz etmektir. 

Bu hedefe ulaşamamanın başlıca nedeni, güvenli olmayan ve kalitesiz bakımın ele alınmamasıdır. 

Güvenli olmayan bakım, gecikmiş ve yanlış teşhis, hastanın yanlış tanımlanması, ilaç hataları, anestezi ve cerrahi hatalar gibi konuları içerir; güvenli olmayan transfüzyon ve enjeksiyon uygulamaları; enfeksiyon kontrol uygulamalarının eksikliği; Gereksiz müdahaleler ve kötü muamele.   

DSÖ, bu yıl Mayıs ayında Dünya Sağlık Asamblesi tarafından kabul edilen 2021-2030 Küresel Hasta Güvenliği Eylem Planı aracılığıyla hasta güvenliğine küresel bir yön vermekte ve öncülük etmektedir.  

Dünya Hasta Güvenliği Günü, 2019 yılında Dünya Sağlık Asamblesi tarafından kurulmuştur.

Editör: TE Bilisim