Küresel olarak, 2020'de 50 yeni arabadan yalnızca biri tamamen elektrikli ve İngiltere'de 14'te biri tamamen elektrikli idi. Etkileyici görünüyor, ancak şimdi tüm yeni arabalar elektrikli olsa bile, dünyanın fosil yakıtlı araç filosunun yerini alması 15-20 yıl alacak.

Tüm bu içten yanmalı motorların sıfır karbonlu alternatiflerle değiştirilmesinden elde edilen emisyon tasarrufları, ayırabileceğimiz zamanda gerekli farkı yaratacak kadar hızlı beslenmeyecektir : önümüzdeki beş yıl . İklim ve hava kirliliği krizlerinin üstesinden gelmek, tüm motorlu taşımacılığın, özellikle özel arabaların olabildiğince çabuk durdurulmasını gerektirir. Yalnızca elektrikli araçlara odaklanmak , sıfır emisyon yarışını yavaşlatıyor.

Bunun nedeni kısmen elektrikli arabaların gerçekten sıfır karbon olmamasıdır - pilleri için hammadde madenciliği yapmak, onları üretmek ve üzerinde çalıştırdıkları elektriği üreterek emisyon üretir.

Yürüyüş ve bisiklete binme

Taşımacılık, yoğun fosil yakıt kullanımı ve karbon-yoğun altyapıya - yollar, havaalanları ve araçların kendileri gibi - ve arabaya bağlı yaşam tarzlarını yerleştirme biçimi nedeniyle karbondan arındırılması en zor sektörlerden biridir. Ulaşım emisyonlarını nispeten hızlı ve potansiyel olarak küresel olarak azaltmanın bir yolu, arabaları bisiklete binme, e-bisiklet ve yürüyüş için değiştirmek - adı verilen aktif seyahat.

Aktif seyahat daha ucuz, daha sağlıklı, çevre için daha iyi ve sıkışık şehir sokaklarında daha yavaş değil. Öyleyse günlük olarak ne kadar karbon tasarruf edebilir? Ve genel olarak taşımacılıktan kaynaklanan emisyonların azaltılmasındaki rolü nedir?

Yeni bir araştırmada , meslektaşlarım ve ben, yürüyen veya bisiklete binen insanların, birçok insanın halihazırda bunu yaptığı şehirler de dahil olmak üzere, günlük seyahatlerde daha düşük karbon ayak izine sahip olduklarını ortaya çıkardık. Bir miktar yürüyüş ve bisiklete binme, onları değiştirmek yerine motorlu yolculukların üzerinde gerçekleşmesine rağmen, daha fazla insan aktif seyahate geçiş yapmak, günlük ve yolculuk bazında ulaşımdan kaynaklanan karbon emisyonlarını düşürmek anlamına gelecektir.

Bir gezi ne fark yaratır

Londra, Anvers, Barselona, ​​Viyana, Orebro, Roma ve Zürih'te yaklaşık 4.000 kişinin yaşadığını gözlemledik. İki yıllık bir süre boyunca, katılımcılarımız, işe trenle, çocukları arabayla okula götürmek ya da şehre otobüsle gitmek olsun, her gün yaptıkları tüm gezilerin kaydı olarak hizmet veren 10.000 seyahat günlüğü kaydını tamamladı. Her yolculuk için karbon ayak izini hesapladık.

Çarpıcı bir şekilde, günlük olarak bisiklete binen insanlar, günlük seyahatlerinin tamamında, kullanmayanlara göre% 84 daha düşük karbon emisyonuna sahipti.

Emisyonları yaklaşık% 8 oranında azaltacağı

Haftada sadece bir gün arabadan bisiklete geçen ortalama bir kişinin karbon ayak izini 3,2 kg CO by azalttığını da bulduk - bu, 10 km boyunca araba sürmekten, bir porsiyon kuzu veya çikolata yemekten veya göndermekten kaynaklanan emisyonlara eşittir. 

Her bir seyahat modunun yaşam döngüsünü, aracı yaparak, onu yakıtla doldurarak ve atarak üretilen karbonu hesaba katarak karşılaştırdığımızda, bisikletten kaynaklanan emisyonların bir fosil yakıtı sürmekten 30 kat daha düşük olabileceğini gördük. Araba ve elektrikli bir araba sürmekten yaklaşık on kat daha düşük.

Ayrıca , günde sadece bir yolculuk için araba kullanmaktan bisiklete geçiş yapan şehir sakinlerinin, karbon ayak izlerini bir yıl boyunca yaklaşık yarım ton CO₂ azalttığını ve Londra'dan tek yönlü bir uçuşun eşdeğer emisyonlarından tasarruf ettiğini tahmin ediyoruz. New York. Şehir sakinlerinden sadece beşte biri önümüzdeki birkaç yıl içinde seyahat davranışlarını bu şekilde kalıcı olarak değiştirirse, bunun Avrupa'daki tüm araba seyahatlerinden kaynaklanan emisyonları yaklaşık% 8 oranında azaltacağını tahmin ediyoruz.

Elektrikli araç kullanmak, enerji kaynağı kadar çevrecidir. Ben Wei Huang / Shutterstock

2020'deki küresel kilitlenmeler sırasında günlük karbon emisyonlarındaki düşüşün yaklaşık yarısı, ulaşım emisyonlarındaki azalmalardan geldi. Salgın, dünyanın dört bir yanındaki ülkeleri virüsün yayılmasını azaltmak için uyum sağlamaya zorladı. Birleşik Krallık'ta, düzenli yürüyen insan sayısında % 20 artış ve pandemi öncesi seviyelere kıyasla hafta içi% 9 ve hafta sonları% 58 oranında artan bisiklet seviyeleri ile yürüyüş ve bisiklet büyük kazananlar olmuştur. Bu, bisikletli taşıtların evden çalışma olasılığının çok yüksek olmasına rağmen.

Güvenilir, temiz, sağlıklı

Aktif seyahat, sosyal mesafeyi sağlam tutan arabalara bir alternatif sunuyor. Salgın sırasında insanların güvende kalmasına yardımcı oldu ve özellikle bazı elektrikli araçların yüksek fiyatları şimdilik birçok potansiyel alıcıyı uzaklaştıracağı için, hapsetme hafifledikçe emisyonların azaltılmasına yardımcı olabilir.

Yani yarış başladı. Aktif seyahat, iklim acil durumunun elektrikli araçlardan daha erken çözülmesine katkıda bulunurken, aynı zamanda uygun fiyatlı, güvenilir, temiz, sağlıklı ve sıkışıklığı ortadan kaldıran ulaşım sağlar.

Christian Brand

Associate Professor in Transport, Energy & Environment, Transport Studies Unit, University of Oxford

Editör: TE Bilisim