Üç BM Özel Elçisi Perşembe günü yaptığı açıklamada, Yol Güvenliği için yeni bir AI  girişimine öncülük ederek, ülkelerin ve yatırımcıların yolları herkes için güvenli tutmak için yapay zekanın (AI) geliştirilmesini ve kullanımını hızlandırmaları gerektiğini söyledi. 

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ( SDGs ) küresel karayolu ölümlerin yıllık oranını yarıya indirmek ve 2030 yılında herkes için güvenli, düşük maliyetli ve sürdürülebilir ulaşım erişim sağlamak için eylem çağrısında bulunmaktadır. 

Yeni başlatılan girişime göre, özellikle her yıl yollarda en çok can kaybının yaşandığı düşük ve orta gelirli ülkelerde, bunun gerçekleşmesi için yapay zekada daha hızlı ilerleme hayati önem taşıyor. 

Dünya Sağlık Örgütü'ne ( WHO ) göre, karayolu trafik kazaları sonucu yılda yaklaşık 1,3 milyon insan ölüyor. 20 ila 50 milyon arasında daha fazlası ölümcül olmayan yaralanmalara maruz kalıyor ve birçoğu engelli oluyor. 

AI, çarpışma verilerinin daha iyi toplanması ve analizi, yol altyapısını geliştirme, çarpışma sonrası müdahalenin verimliliğini artırma ve düzenleyici çerçevelerde yenilikçiliğe ilham verme gibi farklı şekillerde yardımcı olabilir.  

Bu yaklaşım, verilere adil erişim ve algoritmaların etik kullanımını gerektirir ki bu birçok ülkede şu anda eksiktir ve bu da onları karayolu güvenliği çözümlerini tanımlayamaz hale getirir. 

kullanılmayan fırsat  

AI for Road Safety  , Yol Güvenliği, Teknoloji ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ( ITU ) için Özel Elçileri bir araya getiriyor.  

Girişimi açıklayan  ITU Genel Sekreteri Houlin Zhao, gelişmekte olan ülkelerdeki orantısız sayıdaki karayolu ölümlerinin “yeni teknolojilerin faydalarının neden herkese, her yere ulaşması gerektiğinin bir başka örneği” olduğunu söyledi. 

Yol Güvenliği Elçisi Jean Todt  , “Dünya çapında dijital ve yol güvenliği ayrımını kapatmak için yapay zekadan yararlanmak için kullanılmayan bir fırsat var” dedi. 

İleride çalışın 

İlk kısmen kendi kendini süren otomobiller piyasaya çıktığından, otomatik sürüşün geleceği yeniden ilgi odağı oldu. Aynı zamanda,  COVID-19  salgını hareketlilik trendlerini değiştiriyor ve kişisel otomobillere yönelik tercihi artırıyor.  

Yine de Mart ayında Bay Todt, 2030 yılına kadar yol ölümlerini ve yaralanmalarını yarıya indirme hedefine ulaşmak için daha çok çalışmanın olduğunu söyledi. 

“Bağlantılı araçlar, trafik kazalarından en çok etkilenen topluluklara ulaşmaktan çok uzak. Birçok ülkedeki altyapı yakın zamanda otonom sürüşü destekleyemezdi. Teknolojinin maliyeti hala çok yüksek” dedi .  

Yeni girişim, otomobil, motosiklet, bisiklet, yaya veya diğer ulaşım modlarıyla seyahat eden tüm yol kullanıcıları için güvenliği artırmak için kamu ve özel sektör genelinde küresel AI çabalarını güçlendirmeyi amaçlıyor. 

İçin  Teknoloji Maria-Francesca Spatolisano BM Elçisi, bu girişim “somut insanların yaşamlarını etkileyen pratik ve gerçek dünya teknoloji konulara odaklanmak için kayda değer çaba”. 

Editör: TE Bilisim