Yatağa girmek, battaniyelerinize sarılmak ve başınızı yastığınıza sokmak gibisi yoktur. Ancak çok rahat etmeden önce yatağınızın bir petri kabından çok da farklı olmadığını bilmek isteyebilirsiniz. Ter, tükürük, kepek, ölü deri hücreleri ve hatta yiyecek parçacıklarının kombinasyonu, onu bakteri, mantar, virüs ve hatta küçük böcekler gibi bir dizi mikrop için en uygun ortamı haline getirir.

İşte örtülerimizin altında gizlenen şeylerden sadece birkaçı.

Bakteri

Yataklarımız çok çeşitli bakteri türlerine ev sahipliği yapabilir.

Örneğin, hastane yatak çarşaflarını inceleyen araştırma, Staphylococcus bakterilerinin yaygın olduğunu buldu . Bu bakteriler tipik olarak zararsızdır, ancak vücuda açık bir yara yoluyla girdiklerinde ciddi hastalıklara neden olabilir ve bazı Staphylococcus türleri diğerlerinden daha fazla zarar verebilir.

Oldukça bulaşıcı olan ve cilt enfeksiyonlarına, zatürreye ve aknenin kötüleşmesine neden olabilen Staphylococcus aureus'u alın . Sadece sahip S. aureus olduğu tespit edilmiştir çarşaf canlı , bazı suşları olduklarını da gösterir araştırma antibiyotiklere karşı dirençli .

Araştırmalar ayrıca Staphylococcus , E. coli ve gram negatif bakteri olarak bilinen diğer benzer bakterilerin de hastane yataklarında yaygın olduğunu göstermektedir. Gram negatif bakteriler antibiyotiklere karşı oldukça dirençli olduklarından ciddi bir sağlık sorunudur ve vücuda girerlerse idrar yolu enfeksiyonları, zatürree, ishal, menenjit ve sepsis dahil olmak üzere ciddi insan enfeksiyonlarına neden olabilirler. E. coli'nin bazı türleri de çok bulaşıcı olabilir ve idrar yolu enfeksiyonlarına, gezgin ishali ve zatürreye neden olabilir. Bu nedenle tuvaleti kullandıktan sonra ellerinizi uygun şekilde yıkamak, bu bakterilerin evinizin diğer bölümlerine bulaşmasını önlemek için önemlidir.

Tabii ki hastaneler bizim ev ortamımızdan çok farklı. Ancak bu, bu bakterilerin yataklarımıza girmesinin hala mümkün olmadığı anlamına gelmez. Aslında, insanların yaklaşık üçte biri vücutlarında Staphylococcus aureus taşır . S. aureus taşıyan kişiler organizmayı çok sayıda yayabilir - bu, Staphylococcus bakterilerinin evinizdeki yatağınıza bulaşmasının oldukça kolay olacağı anlamına gelir .

Hatalar

Yatakta uyurken günde yaklaşık 500 milyon cilt hücresi dökersiniz. Bu deri hücreleri, mikroskobik toz akarlarını çekebilir ve onlar tarafından yenebilir. Bu akarlar ve dışkıları alerjileri ve hatta astımı tetikleyebilir .

Tahtakuruları da bir tehlike olabilir. Bu küçük böceklerin (yaklaşık 5 mm uzunluğunda) hastalık bulaştırdığı gösterilmemiş olsa da, kaşıntılı kırmızı ısırık izlerine neden olabilir - bunun yanı sıra anksiyete, uykusuzluk ve alerji gibi çeşitli zihinsel sağlık etkileri de olabilir.

Tahtakuruları, giysiler veya sırt çantaları gibi yumuşak yüzeylerde veya diğer aile üyeleri tarafından evlere taşınabilir .

Yatak çarşaflarını yüksek sıcaklıkta (yaklaşık 55 ℃) yıkamak ve kurutmak toz akarlarını öldürür, ancak tahtakurularının profesyonel olarak yok edilmesi gerekebilir.

Ev mikropları

Banyo havlularınızda gizlenen mikroplar kolayca çarşaflarınıza bulaşabilir. 

Giysiler, havlular, tuvalet veya banyo, mutfak yüzeyleri ve hatta evcil hayvanlar gibi kontamine ev eşyalarından da yatağınıza mikrop bulaştırabilirsiniz.

Banyo ve mutfak havluları , S. aureus ve E. coli dahil olmak üzere çeşitli bakteri türlerine ev sahipliği yapmaktadır . Yanlış yıkama, bu mikropları çarşaflarımız da dahil olmak üzere diğer eşyalara da yayabilir . Bel soğukluğu gibi hastalıklar bile  yoluyla  .

Farklı mikrobiyal türler kumaşlar üzerinde farklı süreler boyunca hayatta kalacaktır. Örneğin S. aureus , pamuklu kumaşta bir hafta ve havlu kumaşta iki hafta yaşayabilir . Ve mantar türleri ( ağızda pamukçuk, idrar yolu enfeksiyonları ve genital maya enfeksiyonlarına neden olabilen Candida albicans gibi ) kumaşlarda bir aya kadar yaşayabilir .

İnfluenza virüsleri de kumaş ve dokularda 8-12 saat canlı kalabilmektedir . Vaccinia virüsü gibi bazı diğer virüs türleri yün ve pamukta 14 haftaya kadar yaşayabilir .

Yatak hijyeni

Doğru ve düzenli yıkama, mikropların gerçek bir sağlık tehdidine dönüşmemesini sağlamanın anahtarıdır. Ancak nevresimlerinizi ne sıklıkla değiştirmelisiniz?

Çarşaflarımızı her gün yıkayamadığımız için her gün yapabileceğiniz bir şey her sabah çarşafınızı havalandırmak. Biz uyurken içlerinde nem biriktiğinden, yatağı yapmadan önce çarşafların nefes alabilmesi için yorganı geri çekmek, çarşaflarınızın ve yatağınızın bakteri ve akarlar için daha az çekici bir yuvalama noktası haline gelmesi anlamına gelir.

Şilteler ayrıca yıllar içinde ciltte biriken pullar, yiyecek parçacıkları ve mantarlar nedeniyle büyük bir bakteri ve mikrop kaynağı olabilir. Bir yatağı yıkamak zor olduğundan, yıkanabilir bir örtü kullanmak ve bir veya iki haftada bir yıkamak, orada yaşayan mikropların sayısını azaltmaya yardımcı olabilir. Yatağınızı ve bazanızı her ay süpürmek alerjenleri ve tozu temizlemeye yardımcı olacaktır. Yatağınızı sık sık çevirin veya on yıldan eskiyse yenisini alın.

Yatağınızı her hafta (veya mümkünse daha sık) yıkamanız önerilir - özellikle yatakta çok zaman geçiriyorsanız, çıplak uyuyorsanız veya geceleri çok terliyorsanız. Ayrıca yastık kılıflarının iki ila üç günde bir değiştirilmesi önerilir.

Mikropları etkili bir şekilde öldürmek için tüm yatak çarşafları ılık ila yüksek sıcaklıklarda ( yaklaşık 40℃-60℃ ) yıkanmalıdır . Çamaşır makinelerini aşırı yüklemekten kaçının ve yeterince sabun kullanın ve kullanmadan önce nevresimlerin tamamen kuruduğundan emin olun.

Yatmadan önce duş almak, terliyken kestirmekten veya yatağa girmekten kaçınmak, makyajı çıkarmak ve yatmadan hemen önce losyon, krem ​​ve yağlardan kaçınmak, çamaşırların yıkamalar arasında daha temiz kalmasına yardımcı olabilir. Yatakta yemek yememek veya içmemek, evcil hayvanları çarşaflarınızdan uzak tutmak ve kirli çorapları çıkarmak da yardımcı olacaktır.

Manal Mohammed

Lecturer, Medical Microbiology, University of Westminster

Editör: TE Bilisim