ABD'li düzenleyiciler Pazartesi günü Biogen Inc'in aducanumab'ını, klinik kanıtların ilacın işe yarayıp yaramadığı konusundaki tartışmalara rağmen Alzheimer hastalığının olası bir nedenine saldıran ilk tedavi olarak onayladı ve hisselerini yükseltti.

Biogen, Aduhelm olarak satılacak ilacı yılda 56.000 dolardan fiyatlandırdığını söyledi. %50'den fazla sıçradıktan sonra, Biogen hisseleri %38,3'lük bir artışla 395,85$'dan kapandı - altı yılın en yüksek kapanış seviyesi. Japon ortak Eisai Co'nun ABD'de işlem gören hisseleri %56 artışla 116.03$'a yükseldi.

Aducanumab, Alzheimer'ın erken evrelerindeki hastaların beyinlerinden amiloid beta adı verilen bir proteinin yapışkan tortularını çıkararak, hafıza kaybı ve kişinin kendine bakamama gibi tahribatlarını ortadan kaldırarak çalışır.

Mayo Clinic'te Alzheimer hastalığı uzmanı olan Dr. Ronald Petersen, "Bu, Alzheimer hastalığı olan hastalar için iyi bir haber. Şimdiye kadar onaylanmış bir hastalığı değiştiren bir tedavimiz olmadı" dedi. Ancak, "Bu bir tedavi değil. Bunun hastalığın ilerlemesini yavaşlatacağı umulmaktadır" diye uyardı.

Peterson, "Bence bu büyük bir gün," dedi. "Ama fazla söz veremeyiz."

Editör: TE Bilisim