Taliban geçen ay Kabil'i süpürüp Afganistan'ın başkentini savaşmadan ele geçirdiğinde, Batı destekli ve eğitimli ordunun çöküş hızı dünyayı hayrete düşürdü.

Ancak eski Afgan yönetimindeki üst düzey yetkililer AFP'ye yıldırım zaferinin tamamen beklenmedik olmadığını ve temel liderlik başarısızlıklarının, yaygın yolsuzluğun, kurnaz Taliban propagandasının ve ABD liderliğindeki güçlerin aceleyle çekilmeleriyle ezici bir "ihanetinin" sonucu olduğunu söyledi. .

Gücün merkezine yakın bir üst düzey yetkili, Taliban güçlerinin 15 Ağustos'ta Kabil'e girmesinden sadece iki gün önce, eski cumhurbaşkanı Eşref Ghani'nin üst düzey bakanları, askeri ve casus şefleriyle acil bir toplantı yaptığı sırada hazır bulunduğunu söyledi.

Kabil'i güvence altına almak için 100 milyon dolar nakit olduğunu iddia eden yetkili, "Kabil'i iki yıl tutacak kadar silahımız, mühimmatımız ve mali kaynağımız olduğu söylendi" dedi.

"İki gün boyunca şehri korumadı" dedi.

- 'Uzanmak' -

AFP'nin bu yazı için konuştuğu çoğu kaynağı beğenen yetkili, misilleme korkusuyla kimliğinin açıklanmasını istemediğini belirterek, kapitülasyona şaşırmadığını söyledi.

Bakanlar, Ghani'ye her şeyin yolunda olduğunu, böylece işlerini ve ayrıcalıklarını koruyabileceklerini söyleyerek yalan söylüyorlardı" dedi.

Taliban ülke içinde hızla ilerlerken, iç çevre politika reformlarını tartıştı.

"Önceliklerimizi doğru alamadık" diye ekledi.

"Şehirler birbiri ardına düşerken, Milli Güvenlik Kurulu askere alma ve kurumsal reformlar hakkında konuşmak için toplandı."

Taliban güçleri sadece iki hafta içinde ülkeyi taradı ve eyalet başkentlerini genellikle bir kurşun sıkmadan ele geçirdi.

Bir başka üst düzey eski hükümet yetkilisi, üst düzey kimsenin liderlik göstermediğini söyledi.

"Hiçbiri adamlarımıza güven vermek için medyaya konuşmadı. Hiçbiri sahaya çıkmadı" dedi.

Yakın danışman, Ghani'nin de temel stratejik hatalar yaptığını ekledi.

"Uzun vadede savunmak için yeterli insan gücümüz olmadığı için güneyi terk etmemizi önerdim.

"Fakat başkan aynı fikirde değildi. Tüm Afganistan'ın hükümete ait olduğunu söyledi" dedi.

Birçok Afgan, Taliban'ın daha yumuşak bir yönetim vaatlerine şüpheyle bakıyor
Birçok Afgan, Taliban'ın daha yumuşak bir yönetim vaatlerine şüpheyle bakıyor HOSHANG HASHIMI AFP

- Yolsuzluk -

Ancak Afgan ordusu için her yerde Taliban'a karşı durmak imkansız bir görevdi.

ABD önderliğindeki milyarlarca dolarlık askeri desteğe, teçhizata ve eğitime rağmen, ordunun kapasitesi yıllarca süren yaygın yolsuzluk nedeniyle boşaltılmıştı.

Kıdemli subaylar, alt kademelerden maaş çalmanın yanı sıra yakıt ve mühimmat malzemeleri satarak ellerinden geleni yaptılar.

Washington, Şubat 2020'de bir asker geri çekme anlaşması için Taliban ile bir anlaşma yaptıktan sonra durum daha da kötüleşti.

Düşüşünden birkaç gün önce Kabil'deki özel kuvvetlere komuta etmek üzere getirilen Taliban'a karşı gösterdiği cesaretle tanınan general Sami Sedat, "İhanete uğradık" dedi.

ABD hava desteğinin kritik koruması olmadan ve eski hükümetin kendi hava kuvvetleri, filonun bakımını üstlenen yabancı müteahhitlerin Washington tarafından çekilmesinden sonra karaya oturunca, ordu stratejik avantajını kaybetti.

- 'Gerçeküstü' -

New York Times'ta yazan Sedat, "Taliban cesaretlendi" dedi.

"Zaferi hissedebiliyorlardı... Bu anlaşmadan önce Taliban, Afgan Ordusuna karşı önemli bir savaş kazanmamıştı. Anlaşmadan sonra mı? Günde düzinelerce asker kaybediyorduk."

Sedat, savaşın son günlerinin "gerçeküstü" olduğunu ekledi.

"ABD savaş uçakları tepemizde dolanırken, etkili bir şekilde seyirciler olarak, yerde Taliban'a karşı yoğun çatışmalara girdik" diye yazdı.

Sedat, ABD Başkanı Joe Biden'ın Afgan'ın bazen "savaşmaya çalışmadan" çöktüğü iddiasını reddetti.

Sedat, "Sonuna kadar cesurca savaştık" dedi. "Son 20 yılda 66.000 asker kaybettik; bu, tahmini savaş gücümüzün beşte biri."

Ön saflardaki askerler için, üst düzey liderler kaçarken ölmek için çok az neden gördüler.

İsmini vermek istemeyen eski bir üst düzey ordu subayı, "Taliban Kabil'in kapılarına ulaştığında, askerler başkanın ayrılacağını biliyordu - bu yüzden savaşmadılar" dedi.

Aynı zamanda, Taliban askerleri teslim olmaya ikna etmek için medya mesajlarını bilinçli bir şekilde kullandı ve moralleri daha da zayıflattı.

İlk cumhurbaşkanı sırdaşı, "Sosyal medya savaşını çoktan kaybetmiştik" dedi.

"Taliban askerlere gereksiz yere savaştıklarını söylüyordu çünkü daha üst düzeyde bir anlaşma zaten imzalanmıştı."

Taliban, savaş alanındaki hızlı zaferleriyle cesaretlendi
Aamir QURESHI AFP/File Taliban, savaş alanındaki hızlı zaferleriyle cesaretlendi

Terk edilmiş ve bitkin askerler, savaşmaya pek bir anlam veremediler.

15 Ağustos 2021'de Kabil savaşmadan düştü.

Editör: TE Bilisim