Neo-Nazi liderleri 5 yıllık yargılamanın ardından suç çetesi yürütmekten suçlu bulundu

Partiye yönelik ceza soruşturması, 2013 yılında anti-faşist bir rapçinin öldürülmesiyle başladı.

Yunanistan'ın neo-Nazi partisinin liderliği, beş yıldan fazla süren yargılamanın ardından bir suç örgütü yürütmekten mahkum edildi.

BBC'nin haberine göre, yargıçlar 68 sanığa karar verirken Atina'daki mahkemenin önünde büyük kalabalıklar toplandı.

Altın Şafak, 2012'de Yunanlılar mali kriz nedeniyle protesto eylemleri gerçekleştirdikleri dönemde 18 milletvekili kazandı.

Partiye yönelik ceza soruşturması, 2013 yılında anti-faşist bir rapçinin öldürülmesiyle başladı.

Lider Nikos Michaloliakos ve altı meslektaşı bir suç örgütünün başına geçmekten suçlu bulundu. Taraftar Yorgos Roupakias ırkçılık karşıtı bir müzisyeni öldürmekten suçlu bulundu ve 15 kişi de davada komplo kurmaktan suçlu bulundu.

Yunan basınında çıkan haberlere göre, binlerce protestocu "korku kazanmayacak" ve "Naziler cezaevinde" yazılı pankartlarla uzun hapis cezası talep ederken Atina Temyiz Mahkemesi çevresinde yaklaşık 2.000 polis konuşlandırıldı.

Çatışmalar başladığında kalabalığa göz yaşartıcı gaz sıkıldı.

Bu yıl Covid-19 salgınının vurduğu davada yüzlerce tanık ifade verdi.

Nikos Michaloliakos hareketi 1980'lerin ortalarında kurdu

Duruşmanın merkezinde Altın Şafak lideri Nikos Michaloliakos ve 2012'de göçmen karşıtı, milliyetçi bir platformda ulusal seçimlerde neo-Nazi partisinin üçüncü olmasıyla seçilen 18 eski milletvekili bulunuyor. Altın Şafak'ın artık parlamentoda milletvekili yok,

Altın Şafak taraftarı Yorgos Roupakias, rapçi Pavlos Fyssas'ın öldürüldüğünü itiraf etmişti. Müzisyen haydutlar tarafından kovalandı ve Eylül 2013'te Pire'de bıçaklandı.

Çarşamba günkü en önemli karar, Altın Şafak'ın (Yunanca Chrysi Avgi) bir suç örgütü olduğuydu. Liderliği onu yürütmekten suçlu bulundu.

Bunlar arasında Michaloliakos ve eski milletvekilleri Ilias Kasidiaris, Ioannis Lagos, Christos Pappas ve Giorgos Germenis'in de bulunduğu altı meslektaşı vardı. Diğerleri bir suç örgütüne katılmaktan suçlu bulundu.

Pavlos Fyssas'ın ölümcül şekilde bıçaklanmasının yanı sıra, duruşmadaki sanıklar göçmenlere ve sol görüşlü siyasi muhaliflere yönelik diğer şiddetli saldırılardan da suçlu bulundu.

Beş Altın Şafak üyesi, Mısırlı balıkçıları öldürmeye teşebbüs ve PAME sendikasındaki komünist aktivistleri öldürmeye teşebbüslerden dördü suçlu bulundu.

Nikos Michaloliakos hareketi 1980'lerin ortalarında kurdu ve Nazizm hayranı ve bir Holokost inkarcısıydı ve parti mitinglerinde Hitler'i selamladı.

Ancak Pavlos Fyssas cinayetiyle ilgili herhangi bir bilgisi olduğunu her zaman reddetmişti. Polis 2013'te evine baskın yaptığında silah ve mühimmat buldular.

Editör: TE Bilisim