Fransa Savunma Bakanı Florence Parly ve Yunan mevkidaşı Nikos Panagiotopoulos, 25 Ocak 2021'de Atina'daki Yunanistan Savunma Bakanlığı'nda Rafale savaş uçağı anlaşması imzaladı.

  • Fransız savunma bakanı Florence Parly, Atina'da 12 kullanılmış ve altı yeni uçak teslim etme anlaşmasını imzaladı.
  • Fransa, Türkiye ile Ege Denizi ve Doğu Akdeniz sınırları konusunda bir anlaşmazlıkta Yunanistan'ın yanında yer aldı

ATİNA, Yunanistan: Yunanistan, komşu Türkiye ile gerilim yüksek seyrederken, Pazartesi günü Fransa ile 18 Rafale savaş uçağı satın almak için 2,3 milyar avroluk (2,8 milyar dolar) bir anlaşma imzaladı.
Fransız savunma bakanı Florence Parly, Temmuz ayından itibaren Dassault Aviation tarafından inşa edilen 12 kullanılmış ve altı yeni uçağı teslim etme anlaşmasını Atina'da imzaladı.

Fransa, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'deki sınırlarla ilgili olarak son yıllarda NATO üyeleri Yunanistan ve Türkiye'yi birkaç kez savaşın eşiğine getiren bir anlaşmazlıkta Yunanistan'ın yanında yer aldı.

Tartışmalı sularda bir Türk arama misyonu, tehlikeli bir askeri yığınağı tetiklediğinde geçen yaz gerilim yeniden arttı.

Yunanistan ve Türkiye, anlaşmazlığı barışçıl yoldan çözme amaçlı müzakereleri yeniden başlatma konusunda anlaştılar. İki ülkeden üst düzey diplomatlar, yaklaşık beş yıldır kesintiye uğrayan süreci sürdürmek için Pazartesi günü İstanbul'da bir araya geldi.

Ancak Atina, ülkenin mali krizi nedeniyle yıllarca süren kesintiler sonrasında ordusunu iyileştirme amaçlı milyarlarca avroluk bir programı sürdüreceğini söylüyor.

Fransa ve ABD, Yunan donanmasına yeni fırkateynler sağlamak için rekabet halindeyken, Yunanistan hükümeti, Yunanistan'ın güneyinde yeni bir askeri uçuş akademisi oluşturmak için İsrail savunma elektronik firması Elbit Systems ile işbirliği yapma planlarını geçtiğimiz günlerde onayladı.

Kıdemli araştırmacı Michael Tanchum, "Hem yeni savaş uçağı hem de son teknoloji eğitim merkezini satın alarak Yunanistan Hava Kuvvetlerinin yeteneklerinin yükseltilmesi, Yunanistan için güvenilir bir caydırıcılık sunması açısından kritik önem taşıyor," Avusturya Avrupa ve Güvenlik Politikası Enstitüsü'nde The Associated Press'e verdiği demeçte.
"Ayrıca, AB ve NATO çerçeveleri yetersiz görüldüğünde Atina'ya daha stratejik özerklik uygulama becerisi sağlıyor ve bu da Yunanistan'ı kendi başına bir oyuncu haline getiriyor."

Mayıs ayından itibaren, Yunan Silahlı Kuvvetleri'ndeki zorunlu ulusal hizmet, üniformalı asker sayısını artırmak için dokuz aydan 12 aya çıkarılacak. Parly Atina'da Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ile de görüşmelerde bulunacak.

Editör: TE Bilisim