Demiryolu, karayolu veya yaya olarak, göçmenler Meksika'dan ABD'ye akıyor

Mart ayında, çoğu Orta Amerika'dan yaklaşık 172.000 belgesiz göçmen, Meksika ile ABD sınırını geçerken gözaltına alındı

APIZACO, Meksika: Greyssi Venegas, göçmenlerin kuzeye Amerika Birleşik Devletleri'ne giden zorlu yolculuklarında yük trenlerine tutunarak hayatlarını riske attığı demiryolunun yakınındaki bir Meksika barınağında üç gün içinde ilk yemeğini yiyor.

Beklenmedik bir hamilelik, Honduras'tan trenle, karayoluyla ve yedi yaşındaki oğlu Eduardo ile yaya olarak zaten dolup taşan yolculuğunu karmaşık hale getirdi.

Para Meksika'ya ulaştığında çoktan tükenmişti.

"Dün hasta hissettim. Yemek yemek istemedim. Bu yüzden hamilelik testi istedim," dedi yorgunluktan öksürük ve gözlerinde koyu halkalar olan 23 yaşındaki çocuk.

Venegas, üç yıl içinde Amerika Birleşik Devletleri'ne ikinci kez ulaşma girişimi için 100 ABD doları civarında parayı bir araya getirdi ancak para Meksika'ya ulaştığında çoktan tükenmişti.

21 Mart'ta Honduras'ın San Pedro Sula kentinden yola çıktı ve karayoluyla 12 saatten fazla yolculuk etmeden önce oğluyla yaklaşık 300 km doğu Guatemala'ya yürüdü.

Sonra, şiddet ve yoksulluktan kaçan diğer belgesiz Orta Amerikalı göçmenlerle kuzeye doğru bir yük trenine binmeden önce güney Meksika'nın bir bölümünü yürüyerek geçti.

Orta Meksika eyaleti Tlaxcala'daki Sagrada Familia barınağında "Bir kahve çiftliğinde çalıştım, ancak kasırgalar beni işsiz ve evsiz bıraktı," dedi.

Muhtemelen 2020'nin sonlarında Orta Amerika'yı sarsan ve büyük selleri tetikleyen ve geniş çapta hasara neden olan iki güçlü ve ölümcül fırtına olan Eta ve Iota kasırgalarına atıfta bulunuyordu.

Sığınakta Venegas, zorlu kuzeye yolculuklarına devam etmeden önce güçlerini yeniden kazanmak için bir veya iki gece geçiren diğer göçmenlere katıldı.

Honduras kahve plantasyonunun ABD merkezli sahibi, Amerika Birleşik Devletleri'ne sığınması durumunda ona yardım edeceğine söz verdi.

Ancak daha önce yapamayacağını çünkü insan kaçakçılığı yapmakla suçlanabileceğini söyledi.

Venegas, "Nasıl geçiş yapmam benim sorunum," dedi.

Barınak göçmenlerle dolup taşıyor, bu yüzden bazıları geceyi Meksika üzerinden göçmenler tarafından gizlice sürülen "Canavar" olarak bilinen yakındaki demiryolunun raylarının yanında geçirmek zorunda kalıyor.

Sagrada Familia pansiyonunun yöneticisi Sergio Luna, üç ay içinde yaklaşık 3.000 kişiye yardım ettiğini söyledi - bu, 2020 yılının tamamındaki 6.500 kişiye kıyasla "dramatik" bir rakam.

"Düşüşünü görmüyoruz" dedi.

ABD Gümrük ve Sınır Koruması'nın (CBP) bildirdiğine göre Mart ayında, çoğu Orta Amerika'dan yaklaşık 172.000 belgesiz göçmen, Meksika ile ABD sınırını geçerken gözaltına alındı, bu sadece bir ayda yüzde 71'lik bir artış ve 15 yılın en yüksek seviyesi.

Bunların yüzde 60'ının pandemi kontrol önlemleri altında Meksika'ya sınır dışı edildiğini söyledi.

Washington'un baskısı altında Meksika, Orta Amerikalıların akışını durdurmak için Guatemala ile güney sınırı boyunca güvenliği artırdı, ancak göçmenler yeni yollar buluyor.

58 yaşındaki eski Honduraslı polis memuru Hernan Cardona, beş çocuğu ve bir torunu için 15 Mart'ta "çile" nin nasıl başladığını anlatırken gözyaşlarıyla mücadele etti.

Guatemala polisi kuzeye giderken ondan 375 ABD doları aldı ve onu biraz para kazanmak için güney Meksika'da teslimat yapmak için iş aramaya zorladı.

"Sonra sekiz gün sekiz gece yürüyerek gittik ... dağlarda ve yemek yemeden uyuduk" dedi.

"SADECE TANRI"

Göçmenler, ABD Başkanı Joe Biden'ın selefi Donald Trump'ın katı göç politikalarını tersine çevirmesiyle kendilerine yeni bir umut verildiğini söylüyor.

Değişiklikler arasında, refakatsiz çocukların Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan akrabalarıyla birlikte kalmalarına ve birleşmelerine izin verilmesi yer alıyor.

CBP'ye göre, sınırı yasadışı olarak geçtikten veya resmi giriş limanlarından gizlice girmeye çalıştıktan sonra gözaltına alınan refakatsiz çocukların sayısı Mart ayında ikiye katlanarak 18.890'a çıktı.

Ancak Venegas, kalp rahatsızlığı olan oğlunu tek başına sınır ötesine gönderme niyetinde olmadığını söyledi.

"Dünyadaki hiçbir şey için bizi ayırmalarına izin vermezdim. Bunu sadece Tanrı yapabilir" dedi.

Kaynak: AFP / ga

Editör: TE Bilisim