Adana Alevi Platformu Bileşenleri, yaptıkları basın açıklamasıyla depremde yaşamını yitirenler canları andı.

Malzeme Dolabı Malzeme Dolabı

Adana Alevi Platformu, Heykelli Park'ta yaptıkları basın açıklamasıyla depremde yaşamını yitirenler canları andı. Anmaya kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de destek verdi. Açıklamada basın metnini okuyan Adana Alevi Platformu adına Cafer Boyraz, iktidarın onlarca defa imar affı çıkartıp deprem gerçeğini unutturarak bu kadar canın uçup gitmesine sebep olduğunu işaret ederek, "İlk üç gün yaşanan can pazarında neredeydiniz. Neden gelmediniz" diye tepki gösterdi.

Whatsapp Image 2024 02 08 At 14.19.02

Boyraz sözlerine şu şekilde devam etti;

Ülkemizi yasa boğan tam bir yıl önce meydana gelen depremde kaybettiğimiz tüm canları saygı ve özlemle anıyoruz, devirleri daim olsun.

Buradan hareketle ülkemizi tam yirmi iki yıldır yöneten zihniyete sesleniyoruz. Bilim insanlarının ülkenin depremler kuşağında olduğunu her fırsatta belirtmelerine ve söylemelerine rağmen neden bu kadar uzun süredir önlem almadınız, onlarca defa imar affı çıkartıp deprem gerçeğini unutturarak bu kadar canın uçup gitmesine sebep oldunuz. İlk üç gün yaşanan can pazarında neredeydiniz. Neden gelmediniz.

Altı Şubat 2023 tarihinde on bir ilde meydana gelen depremde on binlerce can kaybı yaşanırken, başta AKP'li Cumhurbaşkanı olmak üzere tüm yetkililer sanki ülkeyi yirmi iki yıldan bu yana başkaları yönetiyor gibi halkı suçlamış, hatta tüm sorumluluğu belediyelere ve halka yüklemeye çalışmıştır, hatta hızını alamayan AKP Genel başkanı ve Cumhurbaşkanı, yardım isteyen depremzedelere hakaret etmekten de geri kalmamıştır. Günlerce bölgeye yardım götürmeyen hükümet, can kaybının artmasından birinci derece sorumludur. Yardımlar gelmeye başladığında ise açıkça Alevilerin ve Kürtlerin yaşadığı bölgelere ayrımcılık yapılmış, yardım gönderilmemiş ve halkın gönderdiği yardımlara da el konulmuştur.

Whatsapp Image 2024 02 08 At 14.18.57

Depremin daha ilk saatlerinden itibaren Alevi Kurum yöneticileri bölgeye akın ederek canları kurtarma çalışmaları başlatmışlardır. Cemevlerini depremzedelere sığınma ve dayanışma merkezi hâline dönüştürerek binlerce insana merhem olmaya çalışmışlardır. Tüm ülkedeki ve Avrupa'daki Alevi örgütlerimiz seferber olmuş ve önce çocuklar ve kadınlar için ihtiyaçlar tespit edilerek dayanışma başlatılmıştır.

Aslında; deprem gerçeği özünde başka konuları da görünür kılmıştır. Bunlardan birincisi AKP'nin yönetim beceriksizliği, diğeri ise doğal afette dahi Alevilere ve muhalif Kürtlere ayrımcılığın somut olarak yapılması bir diğeri ise yandaşlık ve kayırmacılıktır.

Bunların yanında aslolan Alevilerin yetmiş iki millete bir nazarla bakması, tüm depremzedelere bütün Cemevleri açık tutulup ihtiyaçların karşılanmasıdır.

Depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, bölgeye yeteri kadar yardım götürülmemiş, yardım götüren başta Cemevlerimiz olmak üzere siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri engellenmeye çalışılmıştır.

AKP iktidarı depremi Alevi düşmanlığının aracı haline getirerek, "Rezerv kanunu" çıkararak Alevi yerleşimlerini moloz yığınları ile doldurmuştur. Bu durum aynı zamanda, zamana yayılarak gizlenen bir Alevi göçünü tetikleme hamlesidir Cumhurbaşkanı tüm bunlar yetmezmiş gibi birde yerel seçimleri işaret ederek AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Antakya Spor Salonunda düzenlenen aday tanıtım toplantısında yaptığı konuşmasında, "AKP'ye oy vermezseniz merkezi hükümetten hizmet alamasınız, Hayat'a hizmet geldi mi? Şu an Hatay garip kaldı, Hatay mahzun kaldı" demiş ve salonda bulunan insanlarda bunu alkışlamıştır. Yaşanan bu durum hepimizin kanını dondurmuş. Söylenen bu sözleri ve bu tür söylemleri şiddetle kınıyoruz.

Bu gün bu basın açıklamasını yapmamızın ve burada olmamızın yegane sebebi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı yukarıdaki söylemini biz Aleviler olarak şiddetle ret ediyor olmamızdan kaynaklıdır. Her kimden gelirse gelsin her türlü ayrımcılığa, ötekileştirmeye karşı duruşumuzu bizler her daim sürdüreceğiz ve mücadelemize devam edeceğiz.

Whatsapp Image 2024 02 08 At 14.18.55

Bizim nazarımızda Maraş'ta, Çorum'da, Sivas'ta katliama sebep olanlar ne ise bu depremde, binlerce canın yitip gitmesinde kusuru olanlarda aynıdır.

Bilsin ki; Alevilerin mücadelesi sadece Alevilik değildir Alevilerin mücadelesi bir HAK MÜCADELESİ'dir. Alevilerin mücadelesi her türlü haksızlığa, hukuksuzluğa uğrayanların, madende, depremde göçük altında kalanların, mülakatlarda haksızlığa uğrayanların, kısacası tüm halkların haklı mücadelesi bizim mücadelemizdir.

HAKSIZLIK KARŞISINDA SUSAN DİLSİZ ŞEYTANDIR demeye devam edeceğiz.

Depremde yitirdiğimiz canları bir kere daha saygıyla anıyoruz.

Bu basın açıklamamıza katılarak omuz verdiğiniz için hepinize teşekkür ederiz.

Editör: Haber Merkezi