Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Adana Şubesi , Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu; Vergide Adalet Eylemlerimiz Devam Edecek!

Yapılan basın açıklamasında şunlar ifade edildi;

Aile hekimliği sisteminde yaşanan sıkıntılar ve emekçilerin sorunlarını geçen hafta birçok ilde gerçekleştirdiğimiz eylemler ile dile getirmiştik.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve TTB AHEK  ile birlikte hazırladığımız eylem programı ile ASM çalışanları üzerindeki vergi yükü ve emek sömürüsüne karşı mücadelede kararlı olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz.

Vergi adaletinin temel amacı, vergi yükünün yurttaşlar arasında geliri ve insanca yaşam giderleri temel alınarak hak kaybı yaratmadan adaletli ve eşit olarak dağıtılmasıdır. Ancak ekonomik krizle birlikte ücretli çalışanların üzerindeki vergi yükü ve temel ihtiyaçlar üzerinden alınan dolaylı vergilerin oranı giderek daha fazla artırılmış, çalışanların üzerine eklenen yük dayanılmaz hale gelmiştir.

Vergi dilim sınırları yıllar içinde enflasyonun çok daha altında bir oranda artırılarak daha ilk aydan itibaren yapılan zamlar vergi dilimi içinde kaybolmakta, hükümet kaşıkla verdiğini kepçe ile alma politikalarına devam etmektedir.

Amacımız vergide adalet ve sabit yüzde 15 vergi. Milyarlarca liralık ihale yapanlardan, kuyumculardan, fabrika sahibi olanlardan alınmayan vergiler bizden bordro üzerinden alınıyor.

ASM çalışanlarından haksız ve adaletsiz bir şekilde kesilen vergi uygulamasından vazgeçilene dek, kesintilerin yıl içinde sabit kalması ve vergi kesinti oranının en fazla %15 ile sınırlanması gerçekleşinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz.

Whatsapp Image 2024 02 28 At 12.37.07

Bugün burada bir konuya daha değinmek istiyoruz.

Sağlıkla ilgili bazı kanunlarda değişiklik yapılması ile ilgili 5 Şubat 2024 tarihli kanun teklifi  geçen hafta emek ve meslek örgütlerinin ve muhalefet milletvekillerinin tüm itirazlarına rağmen mecliste kabul edildi. Böylece Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına yapılan destek ödemesinin disiplin cezası alınması halinde kesintiye uğraması ile ilgili udüzenleme yasallaşmış oldu. Geçmiş yıllarda Sağlık Bakanlığı döner sermaye ek ödeme verilmesi hakkında yönetmelik aleyhine açtığımız davalarda Danıştay disiplin cezası verilmesi halinde ek ödeme kesintisi yapılması ile ilgili maddeleri iptal etmiştir. İptal gerekçesi ise bir fiile 2 ceza olmaz kuralıdır. Tüm itirazlarımıza rağmen bu yönetmelik maddeleri kanunlaştırılmıştır.

Sağlık torbaya sığmaz diyerek mücadele ettik. Hukuksal ve demokratik mücadelemizin bu konuda da devam edeceğini bir kez daha ifade ediyoruz. Bu yasayı da mutlaka iptal ettireceğiz.

Whatsapp Image 2024 02 28 At 12.37.07 (3)

Son olarak geçen hafta yaptığımız çağrıyı yeniliyoruz:

Tüm ücretli çalışanlar yüksek vergi kesintilerinden muzdariptir. İki haftadır yaptığımız bu eylemlerin sağlık ve sosyal hizmet iş kolu başta olmak üzere vergi adaletsizliğinden yakınan tüm kesimlerce görüneceğine inanıyor ve birleşik bir talebe dönüşeceğini umut ediyoruz. Birleşerek mücadele edersek adaletsiz vergi sistemini değiştirebiliriz. 28.02.2024

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Adana Şubesi

Genel Sağlık İş, 120 Saatin Üzerindeki İcap Nöbet Ücretlerinde Yeni Bir Zafer Kazandık Genel Sağlık İş, 120 Saatin Üzerindeki İcap Nöbet Ücretlerinde Yeni Bir Zafer Kazandık

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu

Editör: Haber Merkezi