Ayhan Barut, AKP iktidarının ithalat sevdasına Meclis'te ateş püksürdü

"Yeşil mercimekte bile ülkeyi ithalata muhtaç ettiler"

ANKARA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, AKP iktidarının yeşil mercimekte gümrük vergisini sıfırlayıp ithalata kapı aralayıp ihracatın yasaklanmasına sert tepki gösterdi. Bir zamanlar yeşil mercimek ihraç eden bir ülkeyi bugün ithalata muhtaç eden iktidara adeta ateş püsküren Barut, "Yere batsın sizin ithalat ve dolar sevdanız" dedi.

"İHRACATA DEĞİL İTHALATA YASAK GETİRİN"

Bir zamanlar Türkiye'nin tarımda kendi kendine yeten az sayıdaki ülkelerden birisi olduğuna işaret eden Barut, AKP iktidarıyla birlikte durumun çok tersine döndüğünü söyledi. Üretim ve üreticinin desteklenmediğini, yüksek maliyetler ve ürünlerin değerinde satılamaması nedeniyle de tarımın büyük darbe aldığını aktaran Barut, "İthalat sevdalısı AKP, şimdi de yeşil mercimekte gümrük vergisini sıfırladı. Cumhurbaşkanlığı kararıyla yeşil mercimekte ithalatı serbest bıraktılar ve ihracatına da yasak koydular" diye konuştu.

ACI GERÇEKLERİ TEK TEK ANLATTI

AKP iktidarının ülkemiz üreticisi ve tarımına kötülüklerinin bitmediğini dile getiren Ayhan Barut, şunları kaydetti:

Ahencan Tayakısı, Turunçgil Psillidi hastalığı için uyarıda bulundu Ahencan Tayakısı, Turunçgil Psillidi hastalığı için uyarıda bulundu

"Yeşil mercimekle ilgili acı gerçeği veriler net olarak gösteriyor. Ülkemiz 1990 yılında 216 bin ton yeşil mercimek üretiyor ve büyük kısmını ihraç ediyordu. Geçen yıl ise üretim sadece 50 bin ton oldu. Üstüne 35 bin ton yeşil mercimek ithalatı yapıldı. Yapılması gereken çok açık. Üretime ve üreticiye destek verilmek zorunda. Üretebiliriz, topraklarımız ve havamız, suyumuz ve çiftçimiz var. Tek şart üretim ve üretici odaklı düşünmek. Ama AKP ithalat sevdasından vazgeçmiyor. İthalat sevdanız, dolar sevdanız batsın! Bitsin artık bu yapılan haksızlık ve yanlışlar. Yerli ve milli üretimi, çiftçimizi destekleyin artık!"

Editör: Haber Merkezi