BES, 27 Aralık 2022 Salı günü Genel Merkezinde düenlediği basın toplantısında; "Memur-Sen’in satış sözleşmesini ve TÜİK’in sahte enflasyon rakamlarını bir kez daha protesto ederek, insanca yaşayacak ücret talerini yineledi ve enflasyon rakamlarının açıklanacağı 3 Ocak’ta alanlarda olacaklarını kamuoyuyla paylaştı.

BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu tarafından okunan açıklama metninde şu ifadeler yerverdi.

2022 yılı emekçilerin üzerinden adeta bir silindir gibi geçti, açlık, yoksulluk, işsizlik, gıdaya erişim, barınma, eğitim ve sağlık alanında yaşanılan tahribat emekçilerin en temel haklarına erişimde ciddi sıkıntıları beraberinde getirdi. Önümüzdeki yılın seçim yılı olması siyasi iktidarın aklına emekçilerin yıllardır çözüm bekleyen kimi sorunlarını getirse de taleplerin içini boşaltarak algı yaratma konusunda bugüne kadar başarılı olan siyasi iktidarın taktikleri emekçiler tarafından artık kabul görmüyor.

Siyasi iktidara sorsanız kamuda ek gösterge sorunu çözüldü! Milyonlarca kamu emekçisini 3600 ek gösterge düzenlemesi dışında bırakan siyasi iktidar, kamu emekçilerini ayrıştırırken, benzer bir düzenlemeyi sözleşmeli kamu emekçilerine kadro verirken de yapmaya hazırlanıyor. Yine emeklilikte yaşa takılan emekçiler ile ilgili yapılacak düzenlemede de birçok belirsizlik ortada duruyor.

Değerli Basın Emekçileri;

Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz sözünden hareket edecek olursak, 20 yıllık AKP iktidarında emekçilerin geldiği koşullar ortadadır. AKP’den önce asgari ücretin altında emekli maaşı yok iken milyonlarca emekli asgari ücretin altında maaşlara mahkûm edilmiş durumda yine AKP öncesinde ortalama kamu emekçisi maaşı asgari ücretin üç katı iken her geçen gün asgari ücrete yaklaşmaya devam ediyor! Hatta asgari ücretin altında dahi kaldığını görüyoruz.

2022 Ocak ayında asgari ücrete %50 zam açıklanırken, emekçilere müjde olarak sunulmuştu daha emekçilerin eline geçmeden yapılan zamlarla reel olarak asgari ücretin nasıl gerilediğini yaşayarak hep birlikte gördük. Önümüzdeki yıl için yapılan %55 zammın akıbetinin de aynı olacağını biliyoruz! Siyasi iktidarın kaşıkla verdiğini kepçeyle alma taktiklerini de her yıl hep birlikte yaşıyoruz.

TÜİK’in yurt içi ÜFE 2022 Ekim enflasyonu ile belirlenen yeniden değerleme oranına göre vergi, harç ve cezalara yüzde 122,93 oranında zam yapıldı. Ancak kamu emekçisinden alınan vergiler ise yıl boyunca sabit değil ve her 3 ya da 4 ayda bir biz sabit gelirliler artan vergi dilimleri yüzünden maaşlarımızın nerdeyse %40’ını vergi ve prim olarak geri ödüyoruz. Birinci vergi diliminin %10’a çekilerek sabitlenmesini, vergi dilimi soygununa son verilmesini istiyoruz.

Değerli Basın Emekçileri;

Artık yeter! Yağma yok!

Ne TÜİK’in enflasyonuna ne de yandaş sendika Memur Sen’in satış sözleşmesine teslim olmayacağız! Kamuda en düşük maaşın sendikamız tarafından da her ay açıklanan yoksulluk sınırı seviyesine çıkarılmasını talep ediyoruz. Sözleşmeli çalışmanın kamuda son bulmasını ayrımsız tüm sözleşmeli kamu emekçilerine kadro verilmesini istiyoruz. Adil bir ek gösterge sisteminin derhal uygulamaya konmasını kamu emekçilerini ayrıştırıcı uygulamalara son verilmesini istiyoruz!

Taleplerimizin yaşam bulması AKP’nin lütfu değil kamu emekçilerinin yine AKP tarafından gasp edilmiş haklarıdır. Bizden çalınan ne varsa alana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz!

Değerli Basın Emekçileri;

Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz yıl toplu sözleşme zam oranı ve enflasyon farkı üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından %2.5 zam eklenmişti. Yasal olarak toplu sözleşme ile belirlenmesi gereken maaş artışlarına yasa ihlal edilerek ilave zam yapılmıştı. Bizler kamu emekçileri olarak kapıkulu geleneğini yıkarak, büyük bedeller ödeyerek kamu emekçisi kimliğimizi kazandık. Biz Cumhurbaşkanından ulufe istemiyoruz. Biz gerçek bir toplu sözle yasası ve grev hakkımızla ilgili yasal düzenleme yapılmasını talep ediyoruz.

DSC_0008-300x218

Değerli Basın Emekçileri;

Bir kez daha ifade ediyoruz; AKP iktidara geldiğinde ortalama kamu emekçisi maaşı asgari ücretin 3 katı idi. Siyasi iktidara sesleniyoruz “nasıl bulduysan öyle bırak“ diyoruz.

2022 yılının son basın toplantısında 2023 yılının ilk eylemini de buradan kamuoyuna duyuruyoruz! Büro Emekçileri Sendikası olarak TÜİK’in enflasyon oranını açıklayacağı 3 Ocak Salı günü tüm illerde alanlara çıkacağız!

Editör: Haber Merkezi