Petrol ve gaz şirketleri, 1.5C iklim hedefini yıkmakla tehdit eden çok sayıda büyük proje planlıyor. Hükümetler harekete geçmezse, bu firmalar dünya yanarken nakde çevirmeye devam edecekler.

Ortaya çıktı: 'karbon bombaları' iklim çöküşünü tetikleyecek

Guardian'ın bir araştırmasına göre, dünyanın en büyük fosil yakıt firmaları, iklimi uluslararası kabul görmüş sıcaklık sınırlarını aşacak ve feci küresel etkiler yaratacak çok sayıda “karbon bombası” petrol ve gaz projesini sessizce planlıyor.

Özel veriler, bu firmaların aslında küresel ısınmayı durdurmak için insanlığa karşı milyarlarca dolarlık yatırımlar planladıklarını gösteriyor. Yeni fosil yakıt üretimine yaptıkları büyük yatırımlar, ancak ülkeler, bilim adamlarının hayati olduğunu söylediği karbon emisyonlarını hızla azaltmayı başaramazlarsa karşılığını verebilir.

Petrol ve gaz endüstrisi son derece oynak ama olağanüstü kârlı, özellikle de fiyatlar şu anda olduğu gibi yüksek olduğunda. ExxonMobil, Shell, BP ve Chevron son otuz yılda neredeyse 2 trilyon dolar kar elde ederken, son fiyat artışları BP'nin patronunun şirketi bir “ banka makinesi ” olarak tanımlamasına neden oldu.

Dünyanın iklim bilimcilerinin Şubat ayında fosil yakıt kullanımını azaltmada daha fazla gecikmenin, “yaşanabilir ve sürdürülebilir bir geleceği güvence altına almak için” son şansımızı kaçırmak anlamına geleceğini belirtmelerine rağmen, önümüzdeki yıllarda devasa ödemelerin cazibesi petrol şirketleri için karşı konulmaz görünüyor." BM genel sekreteri António Guterres'in Nisan ayında dünya liderlerini uyardığı gibi: "Fosil yakıtlara olan bağımlılığımız bizi öldürüyor."

Planlanan projelerin ayrıntılarına kolayca erişilemiyor ancak Guardian'da yayınlanan bir araştırma şunu gösteriyor:

  • Fosil yakıt endüstrisinin kısa vadeli genişleme planları, dünyanın en büyük kirleticisi olan Çin'den on yıllık CO2 emisyonuna eşdeğer sera gazı üretecek petrol ve gaz projelerinin başlamasını içeriyor.
  • Bu planlar, her biri yaşamları boyunca en az bir milyar ton CO2 emisyonu ile sonuçlanacak, toplamda yaklaşık 18 yıllık mevcut küresel CO2 emisyonuna eşdeğer 195 karbon bombası, devasa petrol ve gaz projelerini içermektedir . Bunların yaklaşık %60'ı şimdiden pompalamaya başladı.
  • Bir düzine en büyük petrol şirketi, küresel ısınmanın 2 derecenin çok altında sınırlanması durumunda yakılamayan yeni petrol ve gaz alanlarını sömürmek için on yılın geri kalanında günde 103 milyon dolar harcama yolunda ilerliyor.
  • Orta Doğu ve Rusya , gelecekteki petrol ve gaz üretimiyle ilgili olarak genellikle en fazla dikkati çekiyor ancak ABD, Kanada ve Avustralya, en büyük genişleme planlarına ve en fazla sayıda karbon bombasına sahip ülkeler arasında yer alıyor. ABD, Kanada ve Avustralya da fosil yakıtlar için kişi başına dünyanın en büyük sübvansiyonlarından bazılarını veriyor.

Avukatlar, gazeteciler ve kampanyacılar koalisyonu, Guardian soruşturmasında açığa çıkan iklimi bozan mega projelere meydan okuyor

Çevre avukatları, araştırmacı gazeteciler ve kampanyacılardan oluşan bir koalisyon, Guardian soruşturmasında ortaya çıkan “karbon bombası” fosil yakıt projelerine meydan okumak için bir grup kurdu.

Mayıs ayındaki bir toplantının ardından, dünyanın dört bir yanından 70'den fazla STK ve aktivist grup , projeleri durdurmak ve neden olacakları yıkıcı iklim çöküşünü önlemek için verilen mücadelede uzmanlık ve kaynakları paylaşmak için bir "karbon bombası imhası" ağı oluşturdu.

Guardian soruşturması, her biri yaşamları boyunca en az bir milyar ton CO2 emisyonu ile sonuçlanacak ve toplamda yaklaşık 18 yıllık mevcut küresel CO2 emisyonuna eşdeğer 195 karbon bombası, devasa petrol ve gaz projesi belirledi . Bunların yaklaşık %60'ı pompalamaya başladı.

ABD, Meksika Körfezi'nin derin sularını, Colorado'daki Front Range'in eteklerine ve Permiyen Havzası'na kadar uzanan 22 karbon bombasıyla bu mega projelerden kaynaklanan önde gelen emisyon kaynağıdır . Birlikte 140 milyar ton CO 2 salma potansiyeline sahipler, bu da tüm dünyanın her yıl saldığından neredeyse dört kat daha fazla.

Suudi Arabistan, 107 milyar tonla ABD'den sonra en büyük ikinci potansiyel emisyon salıcısı, onu Rusya, Katar, Irak, Kanada, Çin ve Brezilya izliyor.

Yeni kampanya ağı, bu projelere ve onları destekleyen şirketlere ve politikacılara karşı yasal zorlukları ve aktivist kampanyaları koordine etmeyi amaçlıyor.

Organizatörler, filizlenen hareketi resmileştirmek ve diğer aktivist, gazeteci ve avukat gruplarını kaydolmaya teşvik etmek için merkezi bir merkez oluşturmayı planlıyor.

 yürüten Leeds Üniversitesi'nden Kjell Kühne, "Bir karbon bombasını etkisiz hale getirmek için yalnızca bir avuç kendini adamış insan - avukatlar, kampanyacılar, aktivistler - gerekir" dedi . "Ve bu projelerin her biri için böyle bir ekibe ihtiyacımız var. Bunlar 'yerde kal' hareketinin destansı savaşları olacak.”

350.org çevreci grup, yeni kampanyayı destekleyenlerden biri. Şirketin CEO'su May Boeve şunları söyledi: “Yerel ve küresel ortaklarımızla [biz] fosil yakıtları yerde tutmak ve bu karbon bombalarını 1.5'te kalmayı mümkün kılmak ve geri dönüşü olmayan ve yıkıcı iklim değişikliğini önlemek için yoğun bir şekilde kampanya yürütüyoruz. Tüm fosil yakıt projelerini durdurarak ve herkes için %100 yenilenebilir kaynaklara geçerek kriz ölçeğinde harekete geçmeliyiz.”

Küresel güneydeki birkaç önde gelen iklim adaleti grubu da yeni ağda yer alıyor.

OilWatch Africa'dan Nnimmo Bassey şunları söyledi: “Karbon bombacılarına karşı küresel dayanışma çağrısında bulunuyor ve fosil yakıt çıkarımının yayılmasını durdurmak için birlikte çalışıyoruz, doğrudan eylemlerde bulunuyor ve kirleticilerin ekolojik yanlış davranışlarından sorumlu tutulmasını sağlamak için dava açıyoruz” dedi.

Uluslararası Çevre Hukuku Merkezi başkanı Carroll Muffett de projeyi destekledi ve petrol devlerinin "Güney Amerika'dan Güney Afrika'ya devasa yeni petrol ve gaz sınırları açmak için yarıştıkları ve küresel güneydeki hükümetlerden ve insanlardan kumar oynamalarını istediklerini" söyledi. Fosil yakıtların geleceği olmadığı açık olduğunda, onların geleceklerini fosil yakıtlar üzerinde yapacaklardır.”

Organizatörler, kaydolan kuruluşların yanı sıra diğer çevre avukatları, araştırmacı gazeteciler ve hayırsever fon sağlayıcı gruplarının harekete ilgi duyduklarını söylüyorlar.

500'den fazla haber kuruluşundan oluşan bir ağ olan Covering Climate Now'dan Mark Hertsgaard, Guardian soruşturmasının ardından gazetecilerden büyük ilgi olduğunu söyledi.

“[Karbon bombaları soruşturması], yalnızca fosil yakıt şirketlerinin ve hükümetlerin insanlığın 1.5C hedefine ulaşma şansına nasıl parmak bastığını ortaya koyduğu için değil, aynı zamanda içgörüleri ve verileri nedeniyle de yıllardır çığır açan iklim araştırmalarından biri olarak yer alıyor. diğer haber odalarına, şirketleri ve hükümetleri sorumlu tutabilecek ve mümkün olduğunca çok sayıda karbon bombasını durdurabilecek daha fazla raporlama için bol fırsatlar sunun.”

Editör: TE Bilisim