Bu haftanın başlarında OpenAI, popüler ChatGPT sohbet robotunu güçlendiren yapay zeka (AI) sisteminin yeni bir versiyonu olan GPT-4o'yu (“omni” anlamına gelen “o”) piyasaya sürdü. GPT-4o, yapay zekayla daha doğal etkileşime doğru bir adım olarak tanıtılıyor. Gösterilen videoya göre , kullanıcılarla gerçek zamanlıya yakın sesli görüşmeler gerçekleştirebilen cihaz, insan benzeri kişilik ve davranış sergileyebiliyor.

Kişiliğe yapılan bu vurgu muhtemelen bir tartışma noktası olacaktır . OpenAI'nin demolarında GPT-4o samimi, empatik ve ilgi çekici görünüyor. “Kendiliğinden” şakalar yapıyor, kıkırdıyor, flört ediyor ve hatta şarkı söylüyor. Yapay zeka sistemi ayrıca kullanıcıların beden diline ve duygusal tonuna yanıt verebildiğini de gösteriyor.

Kolaylaştırılmış bir arayüzle başlatılan OpenAI'nin ChatGPT sohbet robotunun yeni sürümü, kullanıcı etkileşimini artırmak ve metin, görüntü ve ses yeteneklerine dayalı olarak yeni uygulamaların oluşturulmasını kolaylaştırmak için tasarlanmış gibi görünüyor.

GPT-4o, yapay zeka gelişimi için bir başka ileri adımdır. Ancak katılım ve kişiliğe odaklanmak, bunun gerçekten kullanıcıların çıkarlarına hizmet edip etmeyeceği ve insan duygularını ve davranışlarını simüle edebilen yapay zeka yaratmanın etik sonuçları hakkında önemli soruları gündeme getiriyor.

Kişilik faktörü

OpenAI, GPT-4o'yu daha keyifli ve ilgi çekici bir konuşma yapay zekası olarak tasavvur ediyor. Prensip olarak bu, etkileşimleri daha etkili hale getirebilir ve kullanıcı memnuniyetini artırabilir.

Araştırmalar, kullanıcıların sosyal zeka ve kişilik özellikleri sergileyen sohbet robotlarına güvenme ve işbirliği yapma olasılıklarının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bu, çalışmaların AI sohbet robotlarının öğrenme sonuçlarını ve motivasyonu artırabileceğini gösterdiği eğitim gibi alanlarda geçerli olabilir .

Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde ikinci ‘Ay Gözlem Etkinliği gerçekleştirildi Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde ikinci ‘Ay Gözlem Etkinliği gerçekleştirildi

Ancak bazı yorumcular, kullanıcıların insan benzeri kişiliklere sahip yapay zeka sistemlerine aşırı derecede bağlanabileceğinden veya insan-bilgisayar etkileşiminin tek yönlü doğasından dolayı duygusal olarak zarar görebileceğinden endişe ediyor.

Onun etkisi

GPT-4o, OpenAI patronu Sam Altman'ın da dahil olduğu , insan-yapay zeka etkileşimindeki potansiyel tuzakların canlı bir resmini çizen 2013 bilim kurgu filmi Her ile karşılaştırmalara hemen ilham verdi.

Filmin baş kahramanı Theodore, sofistike ve esprili bir kişiliğe sahip bir yapay zeka sistemi olan Samantha'ya derinden hayran kalır ve ona bağlanır. Aralarındaki bağ, gerçek ile sanal arasındaki çizgiyi bulanıklaştırıyor, aşkın ve yakınlığın doğası ve insan-yapay zeka bağlantısının değeri hakkında soruları gündeme getiriyor.

GPT-4o'yu Samantha ile ciddi bir şekilde karşılaştırmamamız gerekirken, benzer endişeleri gündeme getiriyor. Yapay zeka yoldaşları zaten burada. Yapay zeka, insan duygularını ve davranışlarını taklit etme konusunda daha ustalaştıkça, kullanıcıların derin duygusal bağlar kurma riski de artıyor . Bu aşırı güvenmeye, manipülasyona ve hatta zarara yol açabilir.

OpenAI, yapay zeka araçlarının güvenli bir şekilde hareket etmesini ve sorumlu bir şekilde konuşlandırılmasını sağlamaya yönelik endişelerini gösterse de, karizmatik yapay zekaları dünyaya salmanın daha geniş sonuçlarını henüz öğrenmedik. Mevcut yapay zeka sistemleri, tanımlanması ve ölçülmesi zor bir hedef olan insanın psikolojik ihtiyaçlarını karşılamak için açıkça tasarlanmamıştır.

GPT-4o'nun etkileyici yetenekleri, yapay zeka araçlarının kamusal değerler ve önceliklere uygun şekilde geliştirilmesini ve kullanılmasını sağlayacak bir sistem veya çerçeveye sahip olmamızın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Yetenekleri genişletme

GPT-4o aynı zamanda videoyla da çalışabilir (bir cihaz kamerası veya önceden kaydedilmiş videolar aracılığıyla kullanıcının ve çevresinin) ve konuşarak yanıt verebilir. OpenAI'nin gösterilerinde GPT-4o, kullanıcının ortamı ve kıyafetleri hakkında yorum yapıyor, nesneleri, hayvanları ve metni tanıyor ve yüz ifadelerine tepki veriyor.

Google'ın GPT-4o'dan sadece bir gün sonra tanıtılan Project Astra AI asistanı da benzer yeteneklere sahip. Ayrıca görsel hafızası da var gibi görünüyor: Google'ın tanıtım videolarından birinde, şu anda yapay zeka tarafından görülemese de kullanıcının yoğun bir ofiste gözlüğünü bulmasına yardımcı oluyor.

GPT-4o ve Astra, metin, resim, ses ve video ile çalışabilen daha "multimodal" modellere yönelik trendi sürdürüyor. GPT-4o'nun öncülü olan GPT-4 Turbo, metin ve görüntüleri birlikte işleyebilir ancak ses ve videoyu birlikte işleyemez. ChatGPT'nin iki yıldan kısa bir süre önce piyasaya sürülen orijinal sürümü yalnızca metne dayanıyordu.

GPT-4o aynı zamanda önceki modele göre önemli ölçüde daha hızlıdır.

Ses, görüntü ve metin üzerinde gerçek zamanlı olarak çalışabilme yeteneğinin, dünyayı anlayabilen ve karmaşık ve anlamlı hedeflere etkili bir şekilde ulaşabilen gelişmiş yapay zeka sistemleri geliştirmek için hayati önem taşıdığı değerlendiriliyor.

Ancak bazı eleştirmenler, GPT-4o'nun metin yeteneklerinin GPT-4 Turbo'dan ve Google'ın Gemini Ultra ve Anthropic'in Claude 3 Opus'u gibi rakiplerinden yalnızca aşamalı olarak daha iyi olduğunu savunuyor.

Büyük yapay zeka laboratuvarları, daha büyük ve daha karmaşık modeller oluşturmaya devam ederek son zamanlardaki hızlı gelişme hızını sürdürebilecek mi? Bu, uzmanlar arasında sıcak bir tartışma konusu ve sonuç, teknolojinin önümüzdeki yıllardaki etkisini belirleyecek.

Daha geniş erişim

GPT-4o'nun piyasaya sürülmesinin daha az gösterişli ama önemli bir yönü, GPT-4 ailesi öncüllerinden farklı olarak, yeni AI sisteminin, kullanım sınırlarına tabi olarak ChatGPT'nin ücretsiz sürümünde tüm kullanıcılara sunulmasıdır.

Bu, dünya çapında milyonlarca kullanıcının GPT-3.5'ten daha fazla özelliğe sahip daha güçlü bir yapay zeka sistemine yükseltme yaptığı anlamına geliyor. GPT-4o, iş ve eğitim gibi çeşitli amaçlar için GPT-3.5'ten çok daha kullanışlıdır. Bu gelişmenin etkisi zamanla daha da belirginleşecektir.

Sıradaki ne?

OpenAI'nin GPT-4o'yu tanıtması, GPT-4'ün piyasaya sürülmesinden bu yana bir yıldan fazla bir süre sonra GPT-5'in gelişinin yakında olacağını ümit eden daha güçlü yapay zeka sistemleri meraklılarını hayal kırıklığına uğrattı.

Bunun yerine, bu haftaki GPT-4o tanıtımı ve Google'ın en son yapay zeka duyuruları, ürünlerine eklenen özellikleri vurguluyor. Bu yeni gelişmeler, kullanıcılar adına karmaşık görevleri yerine getirebilen, daha zengin etkileşim ve planlama içeren daha gelişmiş sanal asistanlar gibi olasılıklara işaret ediyor.

Lecturer in Business Analytics, University of Sydney

Editör: Haber Merkezi