CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Dışişleri Bakanlığı bütçe görüşmelerinde, rüşvet aldığı iddia edilen birinin büyükelçi yapılması nedeniyle Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’na sordu

“Nasıl içinize sindiriyorsunuz?”

“İtibar zırhlı araçlarla kazanılmaz”

“100 kadar yetişmiş büyükelçi evde oturuyor”

ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, diplomasi, diyalog, komşularla güçlü ilişkilerin son derece önemli olduğunu ancak zırhlı araçlarla yabancı ülkelere gidip koruma ordusuyla itibar kazanılamayacağını vurguladı.

TBMM’de Dışişleri Bakanlığı’nın 2023 yılına ait bütçe görüşmelerinde konuşan Dr. Şevkin, ayrıca dış politikayı da sadece Ukrayna-Rusya ilişkilerine indirgenmesini doğru bulmadığını kaydetti.

İtibar ve saygınlığın liyakatli kadrolarla olacağına işaret eden Dr. Şevkin, bugüne kadar küçümsenen dışişleri bürokratlarının, özellikle diplomatların ‘monşer’ olarak ne yazık ki itibarsızlaştırılmaya çalışıldığı sürecin yaşandığını dile getirdi. ‘Komşularla sıfır problem’ diyerek gelinen noktada tüm komşu ülkelerle sorun yaşandığını ifade eden Dr. Şevkin, “Yetişmiş ve liyakatli kadrolar ne yazık ki atanmıyor. Siyasi atamalar Dışişlerinde ayyuka çıkmış durumda. Yetişmiş 80-100 kadar büyükelçinin evde oturuyor olduğuna dair iddialar var” diye konuştu.

Rüşvet aldığı iddia edilenlerin büyükelçi olarak atanmasının bu ülkenin itibarını sarstığını kaydeden Dr. Şevkin, komisyonda yer alan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na dönerek, “Sayın Bakan, hani bunu nasıl içinize sindiriyorsunuz, doğrusu merak ediyorum” dedi.

SIĞINMACI SORUNU VE AKKUYU TEHLİKESİNE DİKKAT ÇEKTİ

Mısır, Libya, Suriye'yle yaşanan sorunların Türkiye'nin aleyhine gelişen durumları ortaya koyduğunu dile getiren Dr. Şevkin, şunları söyledi:

“Şu anda ticari ilişkilerin bozulduğu, yatırımların daraldığı, sosyal ve siyasal alanda sorunların ve göç krizinin yaşatıldığı bir süreç yaşanıyor ne yazık ki. Adana, Hatay bölgesi inanılmaz yoğunlukta bir sığınmacı problemiyle karşı karşıya. Çünkü entegre edilmeden, herhangi bir altyapı oluşturulmadan direkt kamplara getirildi ve Adana'nın her tarafına ne yazık ki yerleştiler ve çok büyük sorunlar yaratılıyor. Buna ilişkin somut olarak ne yapmayı düşünüyorsunuz, ne tür bir çalışma yapmayı düşünüyorsunuz? Bunu merak ediyoruz. Diplomatik dilden uzaklaştıkça Türkiye algısı olumsuzlaşıyor, bunu nasıl anlıyoruz? Pasaportlarda bir çipin bulunmaması, pasaport işlemleri konusunda bize gelen şikâyetler; pasaport işlemlerinin uzadığı ve çip olmaması nedeniyle ulaşmaması. Yine, Avrupa ülkelerinin vize konusunda zorluk çıkarması gibi bir dizi itibar kaybıyla karşı karşıyayız ne yazık ki. Yine, Akkuyu Nükleer Santrali, bana göre Rusya'nın sıcak denizlere ulaşma ve liman hayalinin önemli bir hayata geçme unsurudur. Bu konuyla ilgili ne düşünüyorsunuz merak ediyorum dış politikada yani sıcak denizlere savaşla ulaşmayan Rusya, Akkuyu Nükleer Santrali'yle Akdeniz'e ulaşmış vaziyette. Dolayısıyla, son söz olarak şunları söylemek istiyorum: Parlamenter demokratik sistem kurgulanmadıkça, hukukun üstünlüğü sağlanmadıkça... Demokratik olmayan bir ülkede, temel hak ve özgürlüklerin sağlanmadığı insan haklarının ön planda tutulmadığı, kuvvetler ayrılığının sağlanmadığı bir ülkede dış politikada da ülkemizin saygınlığından söz etmek mümkün değil. Dolayısıyla, bunu yeniden kurgulayıp ülkeyi saydığım prestijli ve güven duyulan bir ülke hâline getireceğiz.”

Editör: Haber Merkezi