Glasgow Üniversitesi tarafından koordine edilen ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından görevlendirilen yeni bir rapora göre elektronik sigara artık gençler arasında sigara içmekten daha yaygın .

Bu, Birleşik Krallık'ta gençler arasında e-sigaranın popülaritesinin son yıllarda arttığını ortaya koyan araştırmayı yansıtıyor. Sigara karşıtı hayır kurumu Ash tarafından yürütülen bir ankete göre, elektronik sigara deneyen çocukların sayısı 2022'de %7,7'den 2023'te %11,6'ya yükseldi.

Bu çocukların çoğu elektronik sigarayı "merakından" denemek istiyordu ve elektronik sigaraların mağazalarda ve internette tanıtıldığının farkındaydı. Elektronik sigara kullanmanın diğer motivasyonları arasında bunları elde etme kolaylığı, tatlar (gençler özellikle meyveli veya tatlı tatlara ilgi duyuyor) ve akranlarıyla bağlantı kurmaya yardımcı olma yer alıyordu.

Ancak elektronik sigara, gençler için akciğerlere ve beyne zarar vermek de dahil olmak üzere pek çok riski beraberinde getiriyor.

Ergenlik beyin gelişimi açısından hassas bir dönemdir. Bu süre zarfında beyin büyür, değişir ve yeni bağlantılar oluşturur. Duyguları ve ödülü kontrol eden kısımlar, planlama ve öz kontrole yardımcı olan kısımlardan daha hızlı gelişir . Bu, gençlerin elektronik sigara gibi daha fazla risk almasına yol açabilir .

Elektronik sigaraların içinde bulunan nikotin, beyinleri buna daha duyarlı olduğundan gençleri yetişkinlerden  etkiler. Nikotinden etkilenen beyin  açısından önemlidir . Düşük düzeyde nikotin maruziyeti bile gençlerin diğer maddelere bağımlı olma,  deneme veya zihinsel sağlık sorunları geliştirme olasılığını artırabilir .

Nikotinin ergen beyni üzerinde uzun süreli  olabilir . Nikotine maruz kalmak gençlerin öğrenme ve odaklanma yeteneklerine zarar verebilir ve yetişkinliğe ulaştıklarında dürtüsel hareket etme olasılıklarını artırabilir.

Astım gibi hastalıklara yatkın olan gençler için az miktarda nikotin bile riskli olabilir, bu da onları strese karşı daha duyarlı hale getirir ve muhtemelen yaşamın ilerleyen dönemlerinde ruh hali sorunlarına yol açar.

Elektronik sigara kullanan gençlerin sigaraya başlama olasılıkları daha yüksek olabilir ve nikotin kullanımını bırakmak daha da zor olabilir. Ve örneğin sigara gibi nikotin içeren diğer ürünlerin yanında elektronik sigara ürünlerini kullanmak sağlık açısından daha da kötü olabilir.

Gizli riskler

Elektronik sigara kullanmanın daha az belirgin riskleri de vardır. Elektronik sigara sıvılarındaki çeşitli toksinler, ağır metaller ve hatta muhtemelen radyoaktif polonyum dahil olmak üzere kimyasallar zararlı olabilir. İçerikler, her birinin ne kadar kullanıldığı ve ısıtıldıkları sıcaklık da buharda nelerin bulunacağını etkileyebilir.

Bazı elektronik sigaralar kullanıcının beklediğinden daha fazla nikotin de verebilir. Bunun nedeni, farklı markaların vape sıvısına koyduğu bileşenlerin spesifik karışımı olabilir.

Elektronik sigaralardaki aroma çeşitliliği özellikle gençler için endişe vericidir. Piyasada meyve, şeker, nane ve çikolata gibi 7.000'den fazla aroma bulunan elektronik sigaralar gençlere hitap edecek şekilde tasarlandı. 2023 yılında ABD'de yapılan bir araştırma , gençlerin özellikle meyveli tatlara ilgi duyduğunu ortaya çıkardı.

Ancak bu tatlandırıcılar akciğerlere de zarar verebilir ve potansiyel olarak "patlamış mısır akciğeri" veya bronşiyolit obliterans adı verilen ciddi bir duruma neden olabilir . Bu, akciğerlerin en küçük hava yollarını etkileyen ve öksürüğe ve nefes darlığına yol açabilen bir durumdur.

4. İSTANBUL DİJİTAL SANAT FESTİVALİ BAŞLADI! 4. İSTANBUL DİJİTAL SANAT FESTİVALİ BAŞLADI!

Ekran Görüntüsü 2024 04 25 103740

Ayrıca elektronik sigara aerosolünde yüksek oranda yoğunlaşan bu tatlandırıcıların vücuttaki hücrelere zarar verebileceğine dair bazı kanıtlar da mevcut .

Aroma ve Ekstrakt Üreticileri Birliği, ABD'deki aroma endüstrisini temsil eden ulusal organdır. Elektronik sigara aromalarının güvenlik açısından, özellikle de inhalasyon amacıyla ne kadar iyi test edildiğine dair endişeler ortaya çıktı .

Bu önemlidir çünkü diasetil gibi yiyeceklere tereyağı benzeri bir tat vermek için kullanılabilen bazı tatlandırıcılar yediğinizde zararsız görünür ancak solunduğunda ciddi akciğer sorunlarına neden olabilir. Bu, gıda fabrikalarında yüksek düzeyde diasetile maruz kalan işçilerde görülen patlamış mısır akciğeriyle bağlantılı bir kimyasaldır. Sonuç olarak, büyük patlamış mısır üreticileri diasetili ürünlerinden çıkardı. Ama hala elektronik sigaralarda mevcut.

Tütünden nikotin çıkarma işlemi, geride kotinin gibi kalıntıları bırakabilir . Bu maddelerin yanlış kullanımı veya depolanması sağlığa zararlı yabancı maddeler oluşturabilir .

Bir e-sigara likiti nikotinsiz olarak tanıtılsa bile, nitrozaminler adı verilen ve kansere neden olduğu bilinen kimyasallar içerebilir .

Tek kullanımlık elektronik sigaraların yasaklanması yeterli mi?

İngiltere, İskoçya ve Galler'de tek kullanımlık elektronik sigaralara gelecek yasak , sorunun çözümü için yeterli olmayabilir. Halihazırda piyasada bulunan 400'den fazla elektronik sigara markası ile daha kapsamlı bir yaklaşıma ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu, gençler için elektronik sigara satın alan yetişkinlere karşı bir baskıyı ve hem internette hem de mağazalarda sigara paketlerinin üzerindekiler kadar net bir şekilde sergilenen önemli sağlık uyarılarını içermelidir.

Ayrıca gençleri hedef alan tatlar üzerinde kısıtlamalara, tüm elektronik sigara satışlarında daha sıkı yaş doğrulamasına ve yalnızca nikotin içeriğini değil aynı zamanda nikotinsiz elektronik sigaraların içeriklerini ve ambalajlarını da kapsayan düzenlemelere ihtiyacımız var.

Bu ürünlerin güvenliğinin sürekli olarak izlenmesi de hayati önem taşıyor, özellikle de çocuklara ücretsiz nikotinsiz elektronik sigara örnekleri sağlayan "haydut firmaların" istismar ettiği boşluklar ışığında.

Elektronik sigarayı sigarayı bırakmanın bir yolu olarak düşünen herkes, yalnızca bir alışkanlığı diğerine değiştirmekle kalmayıp, elektronik sigarayı eninde sonunda tamamen bırakmayı hedeflemelidir. Elektronik sigara, sigara içmeyenler için risksiz değildir ve özellikle gençler üzerinde zararlı sağlık etkilerine sahip olabilir.

Associate Professor of Pharmacy, Swansea University

Editör: Haber Merkezi