Bu yıl için küresel görünümü 'kasvetli' olarak nitelendiren yeni raporda, Gazze, Sudan ve diğer çatışmaların, aşırı hava koşulları ve ekonomik şokların yanı sıra gıda güvensizliğini daha da kötüleştirdiği belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler kuruluşları ve kalkınma gruplarına göre, gıda güvensizliği 2023 yılında dünya çapında daha da kötüleşti; yaklaşık 282 milyon insan, özellikle Gazze ve Sudan'daki çatışmalar nedeniyle akut açlıkla karşı karşıya kaldı.

Gıda Güvenliği Bilgi Ağı'nın (FSIN) Çarşamba günü yayınladığı gıda krizleriyle ilgili küresel rapora göre, aşırı hava olayları ve ekonomik şoklar, akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıya kalanların sayısına eklendi ve 2022'ye kıyasla 24 milyon kişi arttı.

Bu yılki küresel görünümün “kasvetli” olduğu belirtilen rapor, BM kuruluşları, Avrupa Birliği ile hükümet ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getiren uluslararası bir ittifak için hazırlandı.

2023 yılı, nedenleri veya süresi ne olursa olsun, nüfusun yaşamları veya geçim kaynaklarını tehdit eden gıda yoksunluğuyla karşı karşıya kalması olarak tanımlanan akut gıda güvensizliğinden muzdarip olan insan sayısının arttığı art arda beşinci yıl oldu.

Geçen yılki artışın büyük bir kısmı, raporun genişleyen coğrafi kapsamı ve 12 ülkedeki kötüleşen koşullardan kaynaklandı.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) acil durumlar ofisinin direktör yardımcısı Fleur Wouterse, "Sudan ve Gazze Şeridi gibi temel gıda krizi bağlamlarında belirgin bir kötüleşme" yaşanırken, daha fazla coğrafi bölgede "yeni veya yoğun şoklar" yaşandı. AFP haber ajansına söyledi.

FAO'nun baş ekonomisti Maximo Torero, Al Jazeera'ye insani yardım sağlamanın yalnızca kaynak meselesi değil aynı zamanda erişim meselesi olduğunu söyledi. Torero, "Bugün kıtlığın ana nedeni çatışmaysa, bu erişimi zorlaştırıyor çünkü insani yardım kuruluşlarının güvenliğini sağlamamız gerekiyor ve bu da lojistik maliyetlerini artırıyor" dedi.

"Bu nedenle bugün bu krizlere cevap verebilmek için finansmanda önemli bir boşluk gözlemliyoruz" diye ekledi.

Gazze'de açlığın eşiğinde

Geçen yıl 600.000'i Gazze'de olmak üzere yaklaşık 700.000 kişi açlığın eşiğindeydi; o zamandan bu yana bu rakam savaşın kol gezdiği Filistin topraklarında 1,1 milyona yükseldi.

Wouterse, Gıda Krizlerine Karşı Küresel Ağ'ın 2016 yılını kapsayan ilk raporundan bu yana, gıda güvensizliği yaşayan insan sayısının 108 milyondan 282 milyona çıktığını söyledi.

Bu arada, söz konusu bölgelerde etkilenen nüfusun payının yüzde 11'den yüzde 22'ye iki katına çıktığını da sözlerine ekledi.

Wouterse, Haiti'deki kötüleşen koşulların siyasi istikrarsızlık ve azalan tarımsal üretimden kaynaklandığını, "Silahlı grupların Artibonite Vadisi'ndeki ekmek ambarında tarım arazilerine el koyduğunu ve mahsulleri çaldığını" söyledi.

El Nino hava olayının Batı ve Güney Afrika'da ciddi kuraklığa da yol açabileceğini ekledi.

Rapora göre, 135 milyon insanın acı çektiği 20 ülke veya bölgede çatışma veya güvensizlik durumları akut açlığın ana nedeni haline geldi.

Gazze savaşının yayılması Lübnan'daki en savunmasız kesimlerin sefaletini artırıyor Gazze savaşının yayılması Lübnan'daki en savunmasız kesimlerin sefaletini artırıyor

Sel ve kuraklık gibi aşırı iklim olayları 18 ülkede 72 milyon kişi için akut gıda güvensizliğinin ana nedeni olurken, ekonomik şoklar 21 ülkede 75 milyon insanı bu duruma itti.

Raporda, "Küresel gıda fiyatlarındaki düşüş, düşük gelirli, ithalata bağımlı ülkelere yansımadı" denildi.

Aynı zamanda, yüksek borç seviyeleri "hükümetin yüksek fiyatların etkilerini hafifletme seçeneklerini sınırladı".

Raporda, 2023 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Ukrayna'nın da aralarında bulunduğu 17 ülkede durumun iyileştiği ortaya çıktı.

Editör: Haber Merkezi