Etiyopya'daki Konso araştırma alanında çalışan paleoantropologlar, handaks benzeri bir forma dönüştürülmüş 1,4 milyon yıllık büyük bir kemik parçası buldular.

Yeni keşfedilen handaks, bir su aygırı femurunun (uyluk kemiği) çift taraflı olarak dökülmüş bir parçasıdır.

12.8 x 7.5 x 4.6 cm ölçülerinde mükemmel korunmuş araç, Güney Etiyopya'daki Konso Formasyonu'nda bulundu.

Antik eser Tokyo Üniversitesi paleoantropolog Gen Suwa ve Japonya, Etiyopya ve Hong Kong'daki meslektaşları tarafından analiz edildi.

Araştırmacılar, handaxe'nin en az 44 ikincil pul izine sahip olduğunu buldular (28 kortikal yüzde ve 16 iç yüzünde). Bunlar 3 cm'den 1 cm'den küçük boyutlara kadar değişir.

“Hem pul izlerinin dağılım şekli hem de koni kırıklarının yüksek sıklığı, kasıtlı dökülmenin güçlü göstergeleridir” dedi.

“Handaxe, örneğin, handaxe benzeri şeklin oluşturulmasında çok sayıda küçük, iyi kontrol edilen kortikal yan çıkarmanın kanıtladığı gibi önemli bir karmaşıklıkla yapılır.”

"Daha ince iki yüzeyli pullanma, yan görünümde nispeten düz bir kenar oluşturdu ve bu da verimli kesim sağlar."

“Kullanım-aşınma analizi, ana kenarlardan birinin muhtemelen kesme ve kesme işlemlerinde kullanıldığını göstermektedir.”

Konso handaxe muhtemelen 1.9 milyon ila 108.000 yıl önce yaşamış büyük gövdeli bir hominin olan Homo erectus tarafından üretildi ve kullanıldı .

Bilim adamları, “Bu kemik handaxe, Konso'da sadece litik teknolojide değil, aynı zamanda kemik modifikasyonunda da Homo erectus bireylerinin dayanıklı bir kesme kenarı yapmak ve kullanmak için yeterince yetenekli olduğunu gösteriyor.

Kemik aleti, Erken Pleistosen döneminden bilinen en eski yaygın dökülmüş örnektir.

Aynı zamanda erken bir el baltası olarak tanınan sadece ikinci kemik aracıdır Acheuléen , geniş yüzeylilerden ile karakterize taş alet endüstrisinin bir tür.

“1.4 milyon yıl önceki ince yapılmış Konso kemiği handaksının keşfi, Acheulean'ın başlangıcında dökülme teknolojisinin rafine edilmesinin hem taş hem de kemiği içerdiğini ve Acheulean dönemlerinde Afrika Homo erectusunun teknolojik ve davranışsal sofistike olduğuna dair ek kanıtlar sağladığını gösteriyor. ” dedi yazarlar.

Onların kağıt yayımlandı Ulusal Bilimler Akademisi Tutanakları .

_____

Katsuhiro Sano ve diğ . Etiyopya, Konso'dan 1.4 milyon yıllık kemik handaksı Acheulean'ın başlarında gelişmiş takım teknolojisi gösteriyor. 13 Temmuz 2020'de yayınlanan PNAS ; doi: 10.1073 / pnas.2006370117

Editör: TE Bilisim