NASA tarafından yapılan açıklamada; "Florida kıyılarında İkinci Dünya Savaşı'na ait bir uçağın enkazını arayan bir belgesel ekibinden dalgıçlar, 1986'da fırlatılmasından kısa bir süre sonra patlayan ve parçalanan uzay mekiği Challenger'ın 20 metrelik bir bölümünü buldular" denildi.

Uzay ajansı yazılı bir açıklamada, dalgıçların okyanusun dibinde çoğunlukla kumla kaplı ve mekiğin kendine özgü çinilerini taşıyan büyük, açıkça modern bir nesneyi gördükten sonra NASA ile temasa geçtiğini söyledi.

NASA yöneticisi Bill Nelson yaptığı açıklamada, "Bu keşif bize bir kez daha duraklama, kaybettiğimiz yedi öncünün mirasını yükseltme ve bu trajedinin bizi nasıl değiştirdiğini yansıtma fırsatı veriyor." Dedi.

Dalgıçlar, bu yılın başlarında, uçakların ve gemilerin sözde doğaüstü ortadan kaybolmasıyla ilgili efsanelere konu olan Atlantik Okyanusu'nun geniş bir bölümü hakkında "Bermuda Üçgeni: Lanetli Sulara" adlı bir History Channel belgeselinin parçası olarak Florida açıklarında deniz tabanını keşfediyorlardı.

5 Aralık 1945'te iz bırakmadan kaybolan bir PBM Martin Mariner Kurtarma Uçağı'nın enkazını ararken, yine o gün kaybolan beş ABD Donanması torpido bombardıman uçağını arıyorlardı.

Buluntu, 25 yıl içinde ilk kez Challenger'ın bir parçasının bulunduğuna işaret ediyor.

Nelson, NASA'nın enkazı kurtarıp kurtarmayacağını ve "Challenger'ın düşmüş astronotlarının ve onları seven ailelerin mirasını uygun şekilde onurlandıracak eserle ilgili ne gibi ek önlemler alabileceğini" belirlemeye çalıştığını söyledi.

Challenger, 28 Ocak 1986'da Kennedy Uzay Merkezi'nden havalandıktan 73 saniye sonra bir alev topuna dönüştü. Okul öğretmeni Christa McAuliffe dahil yedi mürettebatın tamamı öldürüldü.

Müteakip araştırmalar, felaketi, olağandışı soğuk havalarda daha da kötüleşen katı bir roket güçlendirici üzerindeki tehlikeye atılmış O-Halka contalarında suçladı.

ABD uzay programı tarihindeki en kötü felaketlerden biri olmaya devam ediyor.

Editör: Güven BOĞA