PARİS (AP) - Paris banliyösündeki bir cami, geçen hafta bir öğretmenin başının kesilmesinin ardından Fransa İçişleri Bakanı'nın emriyle altı aylığına kapatıldı.

Bölge valiliği tarafından Paris'in kuzeydoğusundaki Pantin camiinin girişine asılan bir tabelada, ibadethanenin ihlal edenlere altı ay hapis cezası ile altı ay süreyle kapatılacağı belirtildi.

Bu ayın başlarında sınıfına İslam peygamberinin karikatürlerini göstermesinin ardından Cuma günü başka bir banliyöde Samuel Paty'nin başının kesilmesiyle ilgili terör soruşturması sürüyor. Vatandaşlık bilgisi kursu, ebeveyn şikayetlerine ve tehditlerine yol açtı.

Pantin Camii, öğretmeni hakkında şiddetli bir şikayette bulunan bir öğrencinin babasından sosyal medyada mesaj yayınladığı için cezalandırılıyor. Basında çıkan haberlere göre, baba 13 yaşındaki kızının Paty'nin Müslümanlardan sınıfı terk etmelerini istediğini söylediğini aktardı.

Paris'in kuzeybatısındaki bir ortaokulda tarih öğretmeni olan Paty, daha sonra polis tarafından vurularak öldürülen 18 yaşındaki Moskova doğumlu Çeçen bir mülteci tarafından başı kesildi.

Salı gününden itibaren aralarında öğrencilerin de bulunduğu 16 kişi sorgulanmak üzere alıkonuldu.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, davada hızlı ve somut adımlar atılmasını istedi. Macron, yetkililerin Fransız değerlerine karşı gelen paralel bir dünya yarattığını söylediği İslamcı aşırılığa atıfta bulunarak "ayrılıkçılık" olarak adlandırdığı şeye karşı savaşıyor.

Yetkililer, Müslüman kutsal kitabının titiz bir yorumu olan Selefi yolu izleyen Pantin camisinin uzun süredir bir imamı olduğunu söylüyorlar.

Pantin, üç hafta önce 18 yaşındaki Pakistanlı bir mültecinin iki kişiye saldırarak yaraladığı yerdeydi.

Salı akşamı, Paty'nin Conflans-Sainte-Honorine'de öldürülen öğretmene saygı göstermeyi öğrettiği okulun yakınında bir anma yürüyüşü düzenlendi.

Müfettişler, Normandiya'nın Evreux kasabasında yaşayan katilin Paty ile nasıl karşılaştığını, suç ortaklığı olup olmadığını ve kafa kesmenin önceden tasarlanıp planlanıp, planlanmadığını öğrenmeye çalışıyorlar.

Polis, potansiyel şüphelileri veya katille bağı olan diğer kişileri topluyor ve halen tutuklu bulunan 16 kişi, bir adli yetkiliye göre adı verilemeyen bir adli yetkiliye göre, devam eden bir olay hakkında yorum yapmaya yetkili olmadıkları için aynı aile üyeleri de dahil. soruşturmada.

Tutuklananlar arasında, yetkililer tarafından Abdoullakh Anzorov olarak tanımlanan, katilden para aldığı iddia edilen beş öğrenci olduğu bildirildi.

Editör: TE Bilisim