Güney Koreli araştırmacılar, doğal biyolojiden esinlenerek, tonlarını bir bukalemun gibi hızla çevresine göre ayarlayabilen, deri benzeri yapay bir malzeme geliştirdiklerini söylüyorlar.

Seul Ulusal Üniversitesi'nde makine mühendisliği profesörü olan Ko Seung-hwan liderliğindeki ekip, sıcaklığa bağlı olarak renk değiştiren ve küçük, esnek ısıtıcılar tarafından kontrol edilen özel bir mürekkeple "deri" yarattı.

Ko, Reuters'e verdiği demeçte, "Çölde ormanlık kamuflaj üniformaları giyerseniz, kolayca maruz kalabilirsiniz" dedi. "Yarattığımız kamuflaj teknolojisinin anahtarı, çevreye göre renk ve desenleri aktif olarak değiştirmek."

Ko ve ekibi, renk algılayıcı sensörlere sahip bir robot kullanarak teknolojiyi - termokromik sıvı kristal (TLC) mürekkebi ve dikey olarak istiflenmiş çok katmanlı gümüş nanotel ısıtıcıları - gösterdi. Sensörler çevresinde "gördüğü" renkler ne olursa olsun, cilt taklit etmeye çalıştı.

Bir videoda robot kırmızı, mavi ve yeşil zeminlerde sürünerek anında arka plana uyacak şekilde renk değiştiriyor.

“Sensörler tarafından algılanan renk bilgisi bir mikroişlemciye ve ardından gümüş nanotel ısıtıcılara aktarılıyor. Isıtıcılar belirli bir sıcaklığa ulaştığında, termokromik sıvı kristal tabaka rengini değiştirir” dedi.

Esnek, çok katmanlı suni derinin toplam kalınlığı yüz mikrometreden daha azdır - insan saçından daha incedir. Noktalar, çizgiler veya kareler gibi basit şekillerde ek gümüş nanotel katmanları ekleyerek cilt karmaşık desenler oluşturabilir.

Ko, "Esnek cilt, giyilebilir bir cihaz olarak geliştirilebilir ve moda, askeri kamuflaj üniformaları, arabaların ve binaların dış cephelerinde estetik amaçlarla ve gelecekteki görüntüleme teknolojisi için kullanılabilir" dedi.

Araştırma, Ağustos ayında Nature Communications dergisinde yayınlandı.

Editör: TE Bilisim