BM Genel Sekreteri António Guterres 8 Haziran Salı günü Dünya Okyanuslar Günü mesajında ​​“doğaya karşı savaşı” sona erdirmenin COVID-19 pandemisinden küresel toparlanmanın bir parçası olması gerektiğini söyledi. 

8 Haziran'daki yıllık anma, okyanusların “Gezegenimizin ciğerleri” ve bir gıda ve ilaç kaynağı olarak günlük yaşamdaki önemli rolünün bir hatırlatıcısıdır.  

Bu yılın teması, dünya çapındaki toplulukların kültürel ve ekonomik hayatta kalması için önemine odaklansa da, Genel Sekreter, okyanusların sağladığı birçok faydanın insan faaliyetleri tarafından baltalandığını doğrulayan yakın tarihli bir rapora atıfta bulundu.  

Kirlilik, aşırı avlanma, asitlenme 

“Denizlerimiz, en uzak atollerden en derin okyanus siperlerine kadar bulunabilen plastik atıklarla boğuluyor” dedi . 

Ancak liste burada bitmiyor. “Aşırı avlanma, net faydalarda yıllık yaklaşık 90 milyar dolarlık bir kayba neden oluyor - bu da küçük ölçekli balıkçılık işletmelerinin hayatta kalması için hayati önem taşıyan kadınların savunmasızlığını artırıyor” dedi. 

“Karbon emisyonları okyanus ısınmasını ve asitleşmeyi tetikliyor, biyolojik çeşitliliği yok ediyor ve yoğun olarak yerleşim gören kıyı şeritlerini tehdit eden deniz seviyesinin yükselmesine neden oluyor.” 

Sürdürülebilir Kalkınma bağlantısı 

Genel Sekreter, ülkeler COVID-19 salgını, iklim krizi ve okyanuslar, denizler ve deniz kaynaklarına yönelik devam eden saldırılarla yüzleşmeye devam ettikçe Dünya Okyanuslar Günü'nün düştüğünü söyledi. 

Başta gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere dünya çapında üç milyardan fazla insan, geçimlerini okyanusa bağlıyor ve harekete geçme çağrısında bulundu. 

Guterres, “COVID-19'dan kurtulmak için çabalarken, doğaya karşı savaşımıza bir son verelim” dedi. 

Bu, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmak, Paris Anlaşması'nın 1,5 derecelik hedefine ulaşmak ve bugünün ve gelecek nesiller için okyanuslarımızın sağlığını sağlamak için kritik öneme sahip olacak." 

Eylem On Yılı

Dünya Okyanus Günü kutlamalarının bir parçası olarak, BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü ( UNESCO ), “okyanus bilgi devrimi” olarak adlandırdığı şeyi yönlendirmek için bir dizi ilk eylemin seçildiğini duyurdu.

Bilim, hükümet, sivil toplum ve diğer sektörlerden çeşitli ortaklar tarafından yönetilen 2030 yılına kadar sürecek olan BM Sürdürülebilir Kalkınma için Okyanus Bilimi On Yılı kapsamına giriyorlar.

Audrey Azoulay, "Büyük Set Resifi'ni restore etmekten okyanus tabanının %100'ünü yüksek çözünürlükte haritalamaya kadar, bu yenilikçi programlar ve katkılar, 2030 yılına kadar istediğimiz okyanusun sağlanmasına katkıda bulunacak ilk Ocean Decade Eylemleri grubunu oluşturuyor" dedi.

Keşif ve yenilik

Amiral gemisi Ocean Decade Eylemleri, ajansın küresel okyanus bilimi ve hizmetlerini destekleyen BM kuruluşu olan Hükümetlerarası Oşinografi Komisyonu'na ( IOC ) sunulan yüzlerce başvuru arasından seçildi.

Derin deniz araştırmalarını ve okyanusun “alacakaranlık bölgesini” keşfetme girişimlerini içeriyorlar. 200 ila 1.000 metre (kabaca 650 ila 3.300 fit) arasında uzanan bu katman hakkında çok az şey bilinmektedir.

Diğer eylemler, iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirlilik dahil olmak üzere deniz ekosistemleri üzerindeki çoklu baskıları azaltmak için bilgi ve çözümler geliştirmeye ve ayrıca balık stoklarının sürdürülebilir yönetimini iyileştirmeye yönelik önlemlere odaklanmaktadır.

IOC İcra Sekreteri Vladimir Ryabinin, “Okyanus On Yılı'nın ilk On Yıl Eylem Çağrısına verilen yüzlerce yanıt, bu küresel hareketin başarısını ve bu harekete olan büyük ilgiyi gösteriyor” dedi.

"İlk Eylemler, On Yılın yalnızca ilk yapı taşlarıdır - katılım için birçok fırsat olacak."

Editör: TE Bilisim