Hakkâri Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın Görevden Uzaklaştırılmasına Dair Basın Açıklaması

Hakkâri Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırıldı. Görevden uzaklaştırmanın gerekçeleri ve süreci hakkında kamuoyuna yapılan açıklama şu şekildedir:

Görevden Uzaklaştırma Gerekçeleri:

  1. PKK/KCK ile Bağlantı İddiaları:

    • Mehmet Sıddık Akış'ın, PKK/KCK yapılanmasında üst düzey görev aldığı ve örgüt adına sözde sorgulamalar yapıp sözde vergi topladığı belirtilmiştir.
    • Yasadışı yürüyüşler, terörist cenazeleri gibi eylemleri organize ederek halka ve esnafa baskı yaptığı, kepenk kapatmaya karşı çıkan esnafı PKK terör örgütü adına tehdit ettiği iddia edilmiştir.
    • PKK Bölücü Terör Örgütü'nün mahalle komisyonlarında yer aldığı ve sorumlu olduğu, kırsal alanlarla irtibatını sürdürdüğü, küçük yaştaki çocukları ideolojik söylemlerle kandırarak örgüte katılmalarını sağladığı ve Hakkâri merkezinde yardım ve yataklık faaliyetlerini sürdürdüğü ifade edilmiştir.
    • Örgütün kırsal alanından merkeze eylem amaçlı gelen teröristleri evinde barındırdığı iddia edilmiştir.
  2. Teröristlerle Görüşme ve Haraç Toplama:

    • PKK Terör Örgütü'nün kırsal alanındaki kamplarına giderek orada üst düzey örgüt mensuplarıyla görüştüğü, Hakkâri merkezinde örgüt karşıtı olan vatandaşları sözde vergi adı altında haraca bağladığı ve örgütten aldığı talimatlarla vatandaşları tehdit ettiği belirtilmiştir.

Hukuki Süreçler:

  • Mevcut Dava ve Soruşturmalar:
    • Mehmet Sıddık Akış hakkında, "Silahlı Terör Örgütünü Yönetmek," "Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak," ve "Örgüt Propagandası Yapmak" suçlarından Hakkâri 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2014/173 esas sayılı dava dosyasının bulunduğu ve yargılamanın devam ettiği belirtilmiştir.
    • Ayrıca, "Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak" suçundan hakkında Hakkâri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan ve halen devam eden soruşturma kapsamında gözaltına alındığı ifade edilmiştir.

Görevden Uzaklaştırma ve Kayyum Ataması:

İzmir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın koruması intihar etti İzmir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın koruması intihar etti
  • Mehmet Sıddık Akış, Anayasa'nın 127'nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 47'nci maddesi gereğince geçici bir tedbir olarak İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılmıştır.
  • 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 45 ve 46'ncı maddeleri uyarınca Hakkâri Valisi Ali Çelik, Hakkâri Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir.

Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.

Editör: Haber Merkezi