Hakkari Belediyesi'ne Kayyum Atandı: Başkan Gözaltında!

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) belediye başkanı seçilen Mehmet Sıddık Akış'ın gözaltına alınmasının ardından Hakkari Belediyesi'ne kayyum atandı. Hakkari Valiliği, kentte gösteri ve yürüyüşlerin 10 günlüğüne yasaklandığını açıkladı.

Polis Baskını ve Gözaltı

31 Mart yerel seçimlerinde DEM Parti'nin kazandığı Hakkari Belediyesi'ne sabah saatlerinde polis baskını yapıldı. Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış ise Van'da gözaltına alındı. Hakkari Emniyet Müdürlüğü ekipleri belediyede arama yaparken, belediye binası çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Belediye binasının önüne gelerek içeri girmek isteyen DEM Partililere polis izin vermedi.

Kayyum Atandı

İçişleri Bakanlığı, Hakkâri Valisi Ali Çelik'in Hakkari Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Mehmet Sıddık Akış, Anayasa’nın 127’nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 47’nci maddesi gereğince geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılmıştır. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 45 ve 46’ncı maddeleri uyarınca Hakkâri Valisi Ali Çelik, Hakkari Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir." denildi.

CHP’li Yazgan, yerel basın için Meclis kürsüsünden iktidara seslendi:  ‘Yanlış yapıyorsunuz’ CHP’li Yazgan, yerel basın için Meclis kürsüsünden iktidara seslendi: ‘Yanlış yapıyorsunuz’

DEM Parti'den Tepki

DEM Parti’den yapılan açıklamada, "Her seferinde halk iradesine yenilen iktidar, yine en iyi bildiği yol olan irade gaspına, darbeciliğe başvurdu. Bu sabah Hakkari Belediye Eş Başkanımız Mehmet Sıddık Akış, Van'da gözaltına alındı, belediyemiz polis zoruyla gasp edildi. Bu kayyumcu anlayışı reddediyoruz. Halkımız bu kayyumcu anlayışı tanımadığını 31 Mart'ta demokratik yollarla gösterdi. Bu darbeci ve kayyumcu zihniyet sadece Hakkari'ye değil, bütün Türkiye halkının iradesine yönelik bir tehdittir. Halkımız demokratik tepkilerini en üst düzeyde gösterecektir. Demokrasiden yana herkesi de bu darbeye açık tavır almaya çağırıyoruz." denildi.

Türkiye İşçi Partisi'nden Destek

Türkiye İşçi Partisi, "Her fırsatta hukuku katleden ve halk iradesini gasbeden AKP iktidarıyla mücadeleyi yükselteceğiz. Kayyum zihniyetinin karşısındayız. DEM Parti ile dayanışma duygularımızı paylaşıyoruz." açıklamasında bulundu.

10 Günlük Yasak

Hakkari Valiliği, Mehmet Sıddık Akış'ın gözaltına alınmasının ardından il genelinde 10 gün süreyle yürüyüş, basın açıklaması, oturma eylemi ve her türlü protesto eylemini yasakladığını bildirdi.

Editör: Haber Merkezi