Film ve televizyon ekiplerini temsil eden sendika, adil ve güvenli çalışma koşulları taleplerini karşılayan bir anlaşmaya varılmazsa 60.000 üyesinin Pazartesi günü ülke çapında greve başlayacağını söyledi.

Bir grev, geniş bir film ve televizyon yapımları alanında çekimleri durduracak ve Hollywood'un çok ötesine geçerek Georgia, New Mexico ve diğer Kuzey Amerika çekimlerindeki yapımları etkileyecektir.

Uluslararası Tiyatro Sahne Çalışanları İttifakı Uluslararası Başkan Matthew Loeb Çarşamba günü yaptığı açıklamada, dinlenme ve yemek süreleri konusunda bir anlaşmaya varılmadığı ve en düşük ücretli işçilere ödeme yapılmadığı takdirde grevin Pazartesi günü saat 12:01'de başlayacağını söyledi.

Loeb, grev tarihi belirlemek için müzakerelerin hızında aciliyet bulunmadığını belirtti.

Loeb yaptığı açıklamada, “Bir bitiş tarihi olmadan sonsuza kadar konuşmaya devam edebiliriz” dedi. Üyelerimiz artık temel ihtiyaçlarının karşılanmasını hak ediyor” dedi.

Grev, uzun süreli pandemik kesintilerin ve yeni salgınların ortasında tekrarlayan artçı şokların ardından yakın zamanda işe dönen bir endüstri için ciddi bir gerileme olacaktır.

Stüdyoları temsil eden grubun yayıncısı Jarryd Gonzales, "Bir anlaşmaya varmak için beş tam gün kaldı" dedi. "Stüdyolar, endüstrinin çalışmaya devam etmesini sağlayacak yeni bir sözleşme için bir anlaşmaya varmak için iyi niyetle müzakere etmeye devam edecek."

Diğer sektörlerde olduğu gibi, sahne arkasından pek çok kişi pandemi sırasında hayatlarını ve mesleklerinin taleplerini yeniden değerlendirmeye başladı. Ve şimdi üretim yeniden hızlanırken, sendika liderleri “yakalamanın” daha kötü çalışma koşullarına yol açtığını söylüyor.

IATSE'nin iletişim direktörü Jonas Loeb geçen hafta AP'ye verdiği demeçte, “İnsanlar çalışma koşullarının kötüleştiğini ve ağırlaştığını bildirdiler” dedi. "Ve bu sözleşmeler altındaki 60.000 perde arkası işçisi gerçekten bir kırılma noktasında."

Bu, üyeleri arasında görüntü yönetmenleri, kamera operatörleri, set tasarımcıları, marangozlar, saç ve makyaj sanatçıları, animatörler ve daha pek çok kişinin yer aldığı IATSE'nin 128 yıllık tarihinde ülke çapındaki ilk grev olacak.

Sendika üyeleri, aşırı saatlerce çalışmaya zorlandıklarını ve yemek molaları ile makul dinlenme ve vardiyalar arasında yeterli izin verilmediğini söylüyorlar. Liderler, en düşük ücretli zanaatkarların yaşanmaz ücretler aldığını söylüyor. Ve Netflix, Apple ve Amazon gibi yayıncıların daha önceki anlaşmalar uyarınca daha da az ödeme yapmalarına izin veriliyor ve bu da onlara daha fazla esneklik sağladılar.

Ulusal İcra Direktörü Rebecca Rhine, “Önceliklerimizin önemi, bunun insanlarla ilgili olduğu ve çalışma koşullarının iş yerinde haysiyet, sağlık ve güvenlik ile ilgili olduğu gerçeğini işverenleri etkilemeye ve etkilemeye devam ettik” dedi. The Cinematographers Guild, IATSE Local 600. “Sağlık ve güvenlik sorunları, güvensiz saatler, ara öğün yapılmaması, zorlu bir sektör olan sektörde uzun yıllar istisnaydı. Ama artık norm haline geldiler.”

Sendika 4 Ekim'de, üyelerinin ezici bir çoğunlukla başkanının greve izin vermesi için oy kullandığını, ancak müzakerelerin ve bir grevi önlemeyi umutlarının oylamadan sonra yeniden başladığını bildirdi .

Müzakerelerde stüdyoları ve diğer eğlence şirketlerini temsil eden Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği, üyelerinin mürettebat üyelerine değer verdiğini ve hala iyileşmekte olan bir sektörde kapanmaktan kaçınmaya kararlı olduklarını söyledi.

“Bir grev herkes için her zaman zordur. Herkes acı çekiyor, bu zor, ancak üyelerimizin duyulması ve seslerinin sektörde gerçek bir değişime dönüştürülmesi için gerekli olanı yapma iradesine ve kararlılığına sahip olduğuna inanıyorum” dedi. Pandemiden öğrendiğimiz şey, işverenlerin çıkarlarına uygunsa iş yapma biçimlerini değiştirebilecekleri.

Editör: TE Bilisim