CEO iklim değişikliğinin 'insanların düşündüğünden daha hızlı' olduğu uyarısında bulunurken, bu yıl şirketin balıklarının %42'ye kadarı ılık su bölgelerinde öldüğünü belirtti.

Yeni Zelanda'nın en büyük kral somon çiftçisi, denizlerin ısınmasıyla birlikte balıkların toplu ölümlerine yol açtıktan sonra bazı çiftliklerini kapattığını ve iklim değişikliği için “kömür madeninde bir kanarya” olduğu konusunda uyardığını söyledi.

Yeni Zelanda, dünya pazarında bir prim getiren çok değerli bir tür olan kral veya “chinook” somonunun dünyanın en büyük üreticisidir. Yeni Zelanda King Salmon CEO'su Grant Rosewarne, ülkenin çiftliklerinin küresel arzın yaklaşık %85'ini oluşturduğunu söyledi.

Şimdi, giderek ısınan yaz denizleri, bazı bölgelerdeki balıkların olgunluğa erişmeden toplu halde ölmesi ve çiftçilerin binlerce ton ölü balığı yerel çöplüklere boşaltmasına neden oluyor.

Rosewarne, "Alarm çanları olmalı," dedi. “Bu şirkete katıldığımda, 'deniz sıcak dalgası' terimini hiç duymadım…. Son zamanlarda, üç tane oldu.

Rosewarne, "Daha fazla zamanımız olduğunu düşündük" dedi. "İklim değişikliği yavaş bir süreçtir, ancak birçok insanın düşündüğünden daha hızlıdır - bazı endüstriler ... kömür madenindeki kanaryalardır."

“İklim değişikliğinin gerçekten yavaş bir etki olduğunu düşündük, on yıllar boyunca tespit edildi - ve muhtemelen biz etkilenmeden yirmi yıl önce aldık. Eh, bir on yıl içinde etkilendik.”

Her yıl çiftlik balıklarının küçük bir yüzdesinin ölmesi olağan kabul edilir, ancak ısınma sıcaklıkları bu ölümleri önemli ölçüde artırdı. 2022'de King Somon Company'nin balıklar için “biyokütle ölüm oranı yüzdesi”, balıkların daha soğuk bölgelere çekilmediği ılık su alanlarında %42'ye kadar çıktı; 2018'de %17'ye kıyasla. Balıklar daha soğuk sulara çekildiğinde bile çoğu ölüyordu: 2018'de sadece %10'a kıyasla 2022'de %37.

Yaz aylarında, mercan denizinden gelen ılık akıntılarla ısıtılan daha yüksek su sıcaklıkları, çiftçi popülasyonlarından bazılarını uçurumun kenarına itmişti. "Sıcaklıkların tam bir derece yükseldiğini görüyoruz - bunun insanlara pek fazla gelmediğini biliyorum, ancak tam bir derece türümüz için çok büyük" dedi. "İki hafta boyunca 18 dereceye ulaşırsanız, elinizde toplu bir ölüm olayı var."

RNZ'ye göre, bölgeden ölü balık çıkaran kamyonlar, yaz boyunca 1.269 ton ölü balık ve atığı Blenheim'ın çöp sahasına boşalttı - yalnızca Şubat ayında 632 ton, geçen yıl yedi kez ve Şubat 2020'de boşaltılan 194 tondan daha fazla.

Şimdi, Yeni Zelanda Kral Somonu, daha sıcak Pelorus ses bölgesinde üç çiftliğini "nadasa bırakacak" ve sadece bir tanesini denemeler için açık tutacak. Şirket, balıkları daha soğuk sularda yetiştirebileceği su alanı için hükümetten izin almayı umuyor.

Editör: TE Bilisim