Zayıf işitme, sadece can sıkıcı bir rahatsızlık değildir.

BM sağlık kuruluşu Salı günü ilk Dünya İşitme Raporunda, 2050 yılına kadar her dört kişiden birinin bir dereceye kadar işitme kaybıyla yaşayacağı uyarısında bulundu. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün ( WHO ) Çarşamba günü 2021 Dünya İşitme Günü öncesinde yayınlanan raporu, 30 yıldan kısa bir süre içinde dünya çapında yaklaşık 2,5 milyar insanın işitme kaybı tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor - en az 700 milyonu kulak ve işitme önlem alınmadığı sürece diğer rehabilitasyon hizmetlerinin yanı sıra bakım. 

Bu rakam, dünya çapında “işitme kaybına neden olan” 430 milyon insandan önemli bir artışa işaret edecektir.

"Duyma yeteneğimiz değerlidir. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, tedavi edilmeyen işitme kaybının, insanların iletişim kurma, ders çalışma ve geçimini sağlama yetenekleri üzerinde yıkıcı bir etkisi olabilir ” dedi . "Ayrıca insanların ruh sağlığını ve ilişkilerini sürdürme yeteneklerini de etkileyebilir". 

İşitme yatırımları 

Yeni rapor, kulak ve işitme sağlığı hizmetlerine erişimi genişleterek ve yatırım yaparak işitme kaybını önlemek ve ele almak için çabaları hızla artırma ihtiyacının altını çiziyor. 

DSÖ, hükümetlerin yatırılan her dolar için yaklaşık 16 dolarlık uygun maliyetli bir getiri bekleyebileceğini hesapladı. 

İşitme kaybına neden olan işitme kaybı olanların büyük çoğunluğu, politikaların, eğitimli profesyonellerin, altyapının ve sorunu ele alacak temel farkındalığın genellikle eksik olduğu düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor. 

DSÖ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Dairesi  Yönetim Kurulu Başkanı Bente Mikkelsen, "Kulak ve işitme bakımı müdahalelerini ulusal sağlık planlarına entegre etmek ve bunları evrensel sağlık sigortasının bir parçası olarak güçlendirilmiş sağlık sistemleri aracılığıyla sunmak, işitme kaybı riski altında olan veya yaşayanların ihtiyaçlarını karşılamak için çok önemlidir" dedi.

İşitme kaybı 

Çocuklarda, işitme kaybının neredeyse yüzde 60'ı, kızamıkçık ve menenjit aşıları, iyileştirilmiş anne ve yenidoğan bakımı ve orta kulak iltihabının taranması ve erken tedavisi gibi önlemlerle önlenebilir.  

Yetişkinlerde, kulakta veya sinir beslemesinde toksik etkiye neden olan ilaçların gürültü kontrolü, güvenli dinleme ve gözetimi, kapsamlı kulak hijyeni ile birlikte iyi işitmeyi sürdürmeye ve işitme kaybı potansiyelini azaltmaya yardımcı olabilir. 

Kaybı düzeltme 

Tanımlama, işitme kaybı ve ilgili kulak hastalıklarının ele alınmasında ilk adımdır. 

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, yaşamın stratejik noktalarında yapılan klinik taramalar, işitme kaybı ve kulak hastalıklarının olabildiğince erken tespit edilmesini sağlıyor. 

Ayrıca, doğru ve kullanımı kolay araçlar da dahil olmak üzere son teknolojik gelişmeler, her yaşta kulak hastalığını ve işitme kaybını belirleyebilir ve COVID-19 salgını sırasında ve dünyanın yetersiz hizmet alan bölgelerinde taramalar yapılabilir.

Teşhis edildikten sonra erken müdahale anahtardır. Tıbbi tedavi çoğu kulak hastalığını iyileştirebilir ve işitme kaybının geri döndürülemez olduğu durumlarda rehabilitasyon, işitme kaybının olumsuz sonuçlarını önleyebilir.  

İşitme cihazları ve koklear implantlar gibi, uygun destek hizmetleri ve rehabilitasyon terapisi ile birlikte etkili olan ve hem çocuklara hem de yetişkinlere aynı şekilde fayda sağlayabilecek teknolojiler de dahil olmak üzere bir dizi seçenek mevcuttur. 

Dr. Bente Mikkelsen, "Bu teknolojik ilerlemelerin ve çözümlerin yararının herkes için eşit bir şekilde erişilebilir olmasını sağlamak için, ülkeler entegre bir insan merkezli yaklaşım benimsemelidir" tavsiyesinde bulundu. 

Rapor ayrıca, işaret dili ve konuşma okuma gibi diğer duyusal ikamelerin, işitme yardımcı teknolojisi ve altyazı ve işaret dili tercümesi de dahil olmak üzere hizmetler gibi birçok işitme engelli insan için önemli seçenekler olduğunu vurgulamaktadır.

Editör: TE Bilisim