İnsan kaynaklı küresel ısınmanın etkileri, hayati önem taşıyan kış yağmurlarını engelliyor ve tarım ve turizm için ciddi sonuçlar doğuruyor.

Araştırmaya göre İspanya ve Portekiz , en az 1.200 yılın en kurak iklimini yaşıyor ve bu hem gıda üretimi hem de turizm için ciddi sonuçlar doğuruyor.

İber yarımadasındaki yağışların çoğu, Atlantik'ten gelen ıslak, düşük basınçlı sistemlerle kışın düşer. Ancak, Azor Dağları adı verilen yüksek basınçlı bir sistem, yağışlı hava cephelerini engelleyebilir.

Araştırmacılar, "son derece yüksek" Azor yükseklerine sahip kışların, 1850'den önce 10'da bir kıştan 1980'den bu yana dörtte bire çarpıcı bir şekilde arttığını buldular. Bu aşırılıklar aynı zamanda yağışlı havayı kuzeye doğru iterek kuzey İngiltere ve İskandinavya'da sağanak yağışları daha olası hale getiriyor.

Bilim insanları, daha sık görülen büyük Azor yüksekliklerinin yalnızca insanlığın karbon emisyonlarının neden olduğu iklim krizinden kaynaklanabileceğini söyledi.

ABD'deki Woods Hole Oşinografi Enstitüsü'nden ve araştırma ekibinin bir parçası olan Dr Caroline Ummenhofer, “Son 100 yıldaki son derece büyük Azor zirvelerinin sayısı, önceki 1000 yıla baktığınızda gerçekten emsalsiz” dedi.

"Bunun büyük etkileri var çünkü son derece büyük bir Azor yüksekliği, İber yarımadası ve Akdeniz için nispeten kuru koşullar anlamına geliyor" dedi. "Ayrıca bu artışı kesin olarak antropojenik emisyonlara bağlayabiliriz."

İber yarımadası son yıllarda artan sıcak hava dalgaları ve kuraklıklardan etkileniyor ve bu yıl Mayıs ayı İspanya'da kaydedilen en sıcak ay oldu. 

Çevrecilere göre bölgedeki en uzun nehir olan Tagus Nehri'nin tamamen kuruma riskiyle karşı karşıya kalırken, 2017 yılında bölgede onlarca kişinin ölümüne neden olan orman yangınları , iklim krizinin 10 kat daha olası hale getirdiği bir sıcak hava dalgasını takip etti.

Nature Geoscience dergisinde yayınlanan yeni araştırma, 1850'ye kadar uzanan hava durumu verilerini ve iklimi AD850'ye kadar kopyalayan bilgisayar modellerini analiz etti. 1850'den ve önemli insan sera gazı emisyonlarının başlamasından önce, ortalama olarak her 10 yılda bir aşırı büyük Azor tepelerinin meydana geldiğini buldu.

1850'den 1980'e kadar sıklık yedi yılda bir iken, 1980'den sonra bu her dört yılda bir arttı. 

Veriler, aşırı büyük Azor tepelerinin kışın ortalama aylık yağış miktarını yaklaşık üçte bir oranında azalttığını gösterdi. Portekiz'deki mağaralardaki dikitlerin kimyasal analizinden elde edilen diğer veriler, düşük yağışların büyük Azor yüksekleriyle yakından ilişkili olduğunu göstermektedir.

Geçen bin yılın ikliminin bilgisayar simülasyonları 2005'e kadar olan bir dönemi kapsıyor. Ancak daha sonraki yılları kapsayan diğer çalışmalar yeni bulgularla tutarlı ve Azorlar'ın yüksek seviyesinin küresel karbona kadar İber yarımadasındaki kuraklığı daha da artırarak genişlemeye devam etmesi bekleniyor.

Ummenhofer, "[Bulgularımızın] tarım ve diğer su yoğun endüstriler veya turizm için mevcut olan su kaynakları üzerinde büyük etkileri var" dedi. "İyiye işaret değil." İspanya , 2019 yılında 84 milyon ziyaretçiyi ağırlayarak denizaşırı turistler için en popüler ikinci ülke oldu.

İspanya ayrıca dünyanın en büyük zeytin üreticisi ve önemli bir üzüm, portakal, domates ve diğer ürünler kaynağıdır. 

Ancak yağışlar 1950'den beri yılda 5-10 mm azalmakta ve yüzyılın sonuna kadar kış yağışlarında %10-20'lik bir düşüş beklenmektedir.

Diğer araştırmalar, güney İspanya üretiminde 2100 yılına kadar zeytin üretiminde% 30'luk bir düşüş ve şiddetli su kıtlığı nedeniyle İber yarımadasında üzüm yetiştiren bölgelerde 2050 yılına kadar% 25 ila% 99'luk bir düşüş öngördü. 2021'deki araştırmalar ayrıca Azorların yüksekliğini Hindistan'daki yaz musonuna bağladı.

Editör: TE Bilisim