İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu yeni hükümeti kurmak için verilen süreyi kaçırdı ve rakiplerinin iktidara gelmesi için kapıyı açtı

  • İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Salı günü yeni bir hükümet koalisyonu kurmak için gece yarısı son teslim tarihini karşılayamadı 
  • Bir anlaşmaya varamaması, Likud partisinin 12 yıldan sonra ilk kez muhalefete girme olasılığını artırıyor.
  • Son tarih, İsrail'in figür başkanı Reuven Rivlin tarafından Netanyahu'ya verilen dört haftalık bir pencereyi kapattı
  • Rivlin, Çarşamba günü parlamentoda sandalyesi olan 13 partiyle 'hükümeti kurma sürecinin devamı' konusunu görüşmek üzere temasa geçeceğini söyledi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Salı günü yeni bir iktidar koalisyonu oluşturmak için gece yarısı son teslim tarihini karşılayamadı ve Likud partisinin 12 yıl sonra ilk kez muhalefete girme olasılığını artırdı.

Son tarih, İsrail'in önde gelen başkanı tarafından Netanyahu'ya verilen dört haftalık bir pencereyi kapattı. Mesele şimdi, gece yarısından hemen sonra Çarşamba günü 'hükümeti kurma sürecinin devamı' konusunu görüşmek üzere parlamentoda sandalyesi olan 13 partiyle temasa geçeceğini açıklayan Başkan Reuven Rivlin'e geri dönüyor.

Rivlin'in önümüzdeki günlerde Netanyahu'nun muhaliflerinden birine alternatif bir koalisyon hükümeti kurma şansı vermesi bekleniyor. Ayrıca parlamentodan kendi üyelerinden birini başbakan olarak seçmesini isteyebilir. Her şey başarısız olursa, ülke bu sonbaharda başka bir seçime zorlanacak - iki yıldan biraz daha uzun bir süre içinde beşinci.

Kargaşa, Netanyahu'nun derhal başbakanlığa zorlanacağı anlamına gelmiyor. Ancak şimdi, yolsuzluk davası yüksek vitese takılırken, uzun hükümdarlığı için ciddi bir tehditle karşı karşıyadır. 

Muhalifleri, derin ideolojik farklılıklara rağmen, güç paylaşımı anlaşması yapma umuduyla son haftalarda gayrı resmi görüşmeler yapıyorlar.

Netanyahu, seçimlerin son iki yıl içinde art arda dördüncü kez çıkmaza girdiği 23 Mart'tan bu yana meclis çoğunluğunu sağlamak için mücadele etti. Netanyahu, rakiplerinin çoğuyla tekrar tekrar görüşmelerine ve küçük bir İslamcı Arap partisinin liderine eşi görülmemiş bir şekilde ulaşmasına rağmen bir anlaşma yapamadı.

Rivlin, geçen ay 52 milletvekilinin onu başbakan olarak onaylaması sonrasında Netanyahu'ya koalisyon kurma şansı verdi. Bu, çoğunluğun eksikliğiydi, ancak herhangi bir parti lideri için en yüksek rakamdı.

45 milletvekilinin desteğini alan muhalefet lideri Yair Lapid, şimdi bir hükümet kurma şansı elde etme olasılığı en yüksek aday gibi görünüyor.

Küçük, dindar, milliyetçi Yamina partisinin başkanı Naftali Bennett de bir olasılık. Eski bir Netanyahu müttefiki olan ve rakibi olan Bennett parlamentoda sadece yedi sandalyeyi kontrol ediyor, ancak bir nevi hükümdar olarak ortaya çıktı ve Lapid'in parlamento çoğunluğunu sağlamak için ihtiyaç duyacağı oyları taşıyor gibi görünüyor.

Lapid, başbakanın işini Bennett ile paylaşmaya hazır olduğunu ve Bennett'in rotasyonda ilk sırada yer aldığını söyledi. Şimdiye kadar herhangi bir kesin anlaşmaya varamadılar.

Kısa bir açıklamada, Netanyahu'nun Likud partisi Bennett'i başbakanın başarısızlığından sorumlu tuttu.

Açıklamada, "Bennett'in sağcı bir hükümete bağlanmayı reddetmesi nedeniyle, bu kesinlikle Knesset'in diğer üyeleriyle birlikte bir hükümetin kurulmasına yol açacak bir şeydi, Başbakan Netanyahu görevi başkana iade etti," denildi.

Merkezci Mavi Beyaz Partisi'nin lideri Savunma Bakanı Benny Gantz, Netanyahu'nun rakiplerini Lapid'in arkasında sıraya girmeye çağırdı.

'İsrail halkı birbiri ardına darbe aldı: bir salgın, işsizlik, çirkin siyaset, liderliğe olan inancının yitirilmesi ve derin kutuplaşma' dedi. Her şeyi birkaç saat içinde halledebiliriz. İsrail devleti ve tüm vatandaşları için olabildiğince çabuk bir hükümet kurmak bizim görevimizdir. '

Netanyahu, İsrail siyasetinde bölücü bir figür haline geldi ve son dört seçimin tümü onun yönetiminde referandum olarak görüldü. Savcılara saldırmak ve olası bir kovuşturmadan muafiyet talep etmek için konumunu kullanarak yargılanırken görevde kalma konusunda çaresizdi.

Mücadelelerinin çoğu, eski müttefiklerinin kendi dini ve milliyetçi tabanında yarattığı engellerden kaynaklanıyordu.

Eski bir Netanyahu yardımcısının liderliğindeki Yeni Umut partisi, derin kişisel farklılıklar nedeniyle başbakanlığa hizmet etmeyi reddetti. Açıkça ırkçı bir platformu benimseyen aşırı sağcı bir parti olan Dini Siyonizm, Netanyahu'yu destekledi, ancak kurduğu Arap ortaklarla bir hükümette hizmet vermeyi reddetti.

Netanyahu ile gergin bir ilişkisi olan Bennett, eski akıl hocasıyla herhangi bir anlaşmaya varamadı.

Netanyahu'nun üzerinde yükselen yolsuzluk davası. Netanyahu, bir dizi skandalda dolandırıcılık, güven ihlali ve rüşvetle suçlandı. Dava, kendisini güçlü bir medya patronuyla iyilik yapmakla suçlayan utanç verici ifadelerle tanık aşamasına geçti. Netanyahu suçlamaları reddediyor.

Son haftalarda, Netanyahu, bir gün potansiyel ortakları şımartıp, ertesi gün onlara vitriol ile saldırarak giderek daha fazla hayal kırıklığına uğramıştı.

Geçen hafta 45 ultra-Ortodoks Yahudinin öldürüldüğü dini bir festivalde yaşanan ölümcül izdiham, görevini yalnızca istenmeyen bir oyalama yaratarak karmaşıklaştırdı ve saatindeki olası ihmal hakkında resmi bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

Netanyahu ayrıca parlamentoda bir dizi utanç verici - ve alışılmadık - yenilgiye uğradı. Salı günü Likud, başbakanın doğrudan seçilmesi çağrısında bulunan bir öneriyi öne sürmeyi başaramadı. Rakipler önlemi, Netanyahu'nun iktidarı elinde tutmanın yeni bir yolunu bulmaya yönelik çaresiz bir girişimi olarak değerlendirdi.

Netanyahu'nun tüm kırılganlıklarına rağmen, rakiplerinin alternatif bir hükümet kurup kuramayacağı belirsizliğini koruyor.

Muhalefet, Netanyahu'ya düşmanlıkları dışında çok az ortak yönleri olan geniş bir parti yelpazesini içeriyor. Önümüzdeki haftalarda rakiplerinin bir anlaşmayı kesinleştirmesini önlemek için elinden geleni yapması bekleniyor.

Başarısız olurlarsa, bir sonraki seçime kadar görevde kalacaktı. Bu, ona başbakanlık makamındaki yolsuzluk suçlamalarıyla mücadele etmesi için birkaç ay verecek ve ona olası dokunulmazlığın yanı sıra yeni bir dönem kazanma şansı daha verecek.

Editör: TE Bilisim