İsviçre dışişleri bakanlığı tüm partileri Filistin topraklarında “özgür, kapsayıcı ve şeffaf seçimler” sağlama çabalarını sürdürmeye ve sandıklar için gecikmeden yeni bir tarih belirlemeye çağırdı.

Bakanlık Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Filistin kurumlarının meşruiyetini yeniden tesis etmek ve iki devletli bir çözümü korumak için gerekli olduğuna inandığı seçimleri erteleme kararından üzüntü duyduğunu söyledi.

"İsviçre için, güçlü, kapsayıcı ve işlevsel Filistin kurumları, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını desteklemek ve iyi yönetişimi güçlendirmek için gereklidir."

Geçtiğimiz Cuma günü Abbas , başlangıçta sırasıyla 22 Mayıs ve 31 Temmuz olarak belirlenen parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini erteleyeceğini duyurdu . Filistin topraklarında 15 yıl sonra düzenlenen ilk seçimler olacaktı.

Cumhurbaşkanı, kararı için İsrail'in ilhak ettiği Doğu Kudüs'te ve işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze'de oy kullanımına izin verilip verilmeyeceğine ilişkin belirsizliklere işaret etti.

İsviçre bakanlığı, aseçimlerin mümkün olan en kısa sürede yapılmasının "aralarında seçim yaşamadan bütün bir neslin yetiştiği Filistin halkına bakış açıları" sağlayacağını belirterek, farklı partiler arasındaki diyaloğu kolaylaştırmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi. Ayrıca, bu “hassas dönemde” tüm aktörleri itidal göstermeleri konusunda uyardı.

İsrailliler ve Filistinliler arasında uzun süredir devam eden çatışmaya iki devletli bir çözüm bulmak, İsviçre hükümetinin Orta Doğu'daki dış politika stratejisinin önceliklerinden biridir açıklamasında bulunuldu.

Editör: TE Bilisim