Karbon emisyonları 'ülkelerin mevcut taahhütleriyle 2050 yılına kadar sadece %40 düşecek'

Uluslararası Enerji Ajansı, net sıfır hedefine ulaşmak için on yılda 4 trilyon dolarlık yatırım gerektiğini söyledi.

Uluslararası Enerji Ajansı, liderleri yaklaşan Cop26 iklim konferansını somut politika planlarıyla “kusursuz bir sinyal” göndermek için kullanmaya çağırırken, küresel karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik mevcut planların 2050 net sıfır hedefinin %60 altına düşeceğini söyledi .

Onun içinde yıllık Dünya Enerji Görünümü Glasgow zirveye katılan dünya liderleri için bir “rehber”, IEA ülkelerin iklim rehin sopa eğer karbon emisyonları yüzyıl ortalarında sadece% 40 oranında azalacağını, gibi bu yıl yeniden tasarladık.

Kuruluş, mevcut planlar ile net sıfır hedefine ulaşmak için gerekli değişiklik arasındaki farkın "kesin" olduğunu ve bu uçurumu kapatmak için yalnızca önümüzdeki on yılda 4 trilyon dolara (2.94 trilyon pound) kadar yatırım yapılması gerektiğini söyledi.

IEA'nın genel müdürü Fatih Birol Guardian'a, Covid-19'dan kurtulan büyük ekonomilerin temiz enerjiye yatırım yapma fırsatını zaten kaçırdığını söyledi.

“Biz pandemik gelen sürdürülemez bir iyileşme şahit oluyoruz” diye CO ikinci büyük artışa katkıda gösteri kömür kullanımı şiddetle büyüyen bu raporun bölümlerine işaret etti 2 Tarihte emisyonları.

Birol, özellikle gelişmekte olan ekonomilere karbon emisyonlarını azaltmak için daha sıkı taahhütlerde bulunmaları çağrısında bulundu. Ancak bunun, Cop26'ya katılan daha zengin ülkelerin liderlerinin özel yatırımcılar üzerinde baskı uygulayarak gelişmekte olan ekonomilere para akışının kilidini açmak için adımlar atmadan gerçekleşemeyeceğini söyledi.

“Dünya liderlerinin… bir araya gelip temiz bir enerji geleceğine sahip olmaya kararlı olduğumuza dair dünyaya siyasi bir mesaj vermelerini görmek isterim.

“Biz kararlıyız, eski enerji kaynaklarına, kirli enerji kaynaklarına yatırım yaparsanız paranızı kaybetme riskiyle karşı karşıyasınız demektir. Temiz enerjiye yatırım yaparsanız, güzel karlar elde edersiniz.”

IEA'nın görünümü, net sıfıra ulaşmak için gereken 4 trilyon dolarlık yatırımın %70'inin yükselen piyasalara ve gelişmekte olan ekonomilere akması gerektiğini tahmin ediyor.

Birol, en güçlü dünya liderlerinin, özel sermaye için bir katalizör görevi görerek, bu ülkelerde temiz enerji projelerine öncelik vermesini Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu gibi kuruluşlar için “zorunlu bir görev” haline getirebileceğini söyledi.

Uyarı, İngiltere ve Avrupa'nın tüketiciler için kış maliyetlerini artırma , fabrikaları kapatma ve gıda ve perakende için baskı altındaki tedarik zincirlerini bozma tehdidi oluşturan çok yüksek gaz fiyatlarıyla boğuşurken geliyor .

Kriz, fiyat oynaklığına maruz kalan fosil yakıtlara bel bağlama tehlikesinin yanı sıra bölgenin hâlâ büyük ölçüde gaza bağımlı olduğu ve yenilenebilir kaynakların henüz enerji ihtiyaçlarını karşılayamadığı gerçeğinin altını çizdi.

IEA, fiyat sıkışıklığının yenilenebilir kaynaklara doğru çok yavaş hareket etme riskine ilişkin "önceden uyarı" verdiğini söyledi. Birol, enerji fiyat krizinin kısmen geçiş çabalarından kaynaklandığı yönündeki son iddiaları “yanlış ve yanıltıcı” olmakla kınadı. Temiz bir enerji dünyasında, petrol ve gaz fiyatlarının iki katına çıkmasından kaynaklanan şokların tüketiciler tarafından çok daha az hissedileceğini göreceğiz” dedi.

İngiltere'deki ağır sanayi, yüksek enerji maliyetlerinden kurtulmak için hükümete daha fazla destek için yalvarırken , Birol, temiz enerji geçişi pahasına olmadığı sürece, zor durumdaki endüstrileri kurtarmak için "geçici önlemler" gerekebileceğini kabul etti.

IEA'nın net sıfıra doğru yetersiz ilerleme konusundaki uyarılarına rağmen, 1973 petrol krizinin ardından büyük ekonomiler tarafından kurulan organizasyon, hedefe ulaşmak için gereken ekstra yatırımın çoğunun nispeten kolayca yapılabileceğini söyledi.

IEA, emisyonlarda gerekli azalmanın %40'ından fazlasının, verimliliği artırmak, gaz kaçağını sınırlamak veya halihazırda ucuz ve verimli oldukları yerlere rüzgar veya güneş enerjisi kurmak gibi “kendilerini ödeyen” önlemlerden gelebileceğini söyledi.

IEA ayrıca net sıfırın potansiyel ekonomik fırsatlarına da işaret etti. Mevcut emisyonları azaltma taahhütlerinin 13 milyon iş yaratacağını, ancak hedefe ulaşmak için önlemleri artırmanın bu rakamı ikiye katlayacağını söyledi.

Gerekli yatırımın rüzgar türbinleri, güneş panelleri, lityum iyon piller, elektrolizörler ve yakıt hücreleri için mevcut petrol piyasasıyla karşılaştırılabilir yılda 1 trilyon doların üzerinde bir pazar yaratacağı belirtildi.

Cop26 nedir?

Neredeyse otuz yıldır, dünya hükümetleri   iklim acil durumuna küresel bir yanıt vermek için neredeyse her yıl bir araya geldi . 1992 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) uyarınca, dünyadaki her ülke “tehlikeli iklim değişikliğini önlemek” ve küresel olarak adil bir şekilde sera gazı emisyonlarını azaltmanın yollarını bulmak için anlaşmaya bağlıdır.

Cop, UNFCCC kapsamında tarafların konferansı anlamına gelir. Bu yıl, Covid-19 pandemisi nedeniyle bir yıl ertelenen ve İngiltere'nin Glasgow'da ev sahipliği yapacağı 26. yineleme.

Konferans resmi olarak 31 Ekim'de başlayacak ve ilk birkaç gün içinde 120'den fazla dünya lideri bir araya gelecek. Ardından, karmaşık müzakereleri başta çevre bakanları veya benzer şekilde üst düzey yetkililer olmak üzere temsilcilerine bırakarak ayrılacaklar. Konferansa toplamda yaklaşık 25 bin kişinin katılması bekleniyor. Görüşmelerin 12 Kasım Cuma günü saat 18.00'de sona ermesi planlanıyor.

Editör: TE Bilisim