CHP'li Mahmut Tanal, sosyal medya hesabından Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın gözaltına alınması ve yerine kayyum atanması kararına tepki gösterdi. Tanal, bu kararın hukuki nitelikten uzak, tamamen siyasi bir hamle olduğunu belirtti.

CHP’li Yazgan, yerel basın için Meclis kürsüsünden iktidara seslendi:  ‘Yanlış yapıyorsunuz’ CHP’li Yazgan, yerel basın için Meclis kürsüsünden iktidara seslendi: ‘Yanlış yapıyorsunuz’

Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın gözaltına alınması ve ardından İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılarak yerine kayyum atanması kararını, hukuki temelden uzak ve tamamen siyasi bir adım olarak nitelendiriyorum.

Unutmayalım ki, Anayasa'nın 38. maddesinde vurgulanan masumiyet karinesi gereğince, suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılamaz. Bu çerçevede, herhangi bir mahkûmiyet kararı bulunmamaktadır.

Mehmet Sıddık Akış'ın devam eden bir dava süreci bulunmaktadır ve 5 Haziran 2024 tarihinde dava görülecekti. Ancak, bu kararın, mahkeme heyetini ve yargılamayı etkileme amacı taşıdığı açıktır. Söz konusu hamleyle, mahkeme kararı öncesinde yargılamayı etkileme gayesi güdülmektedir.

Seçim sürecinde aday olmada herhangi bir engel bulunmayan bir kişinin, seçim sonrasında yapılan bir kararla görevden alınması, hukuki süreçlerin siyasi amaçlar için kullanılmasıdır. Bu durum hukuksuzluğa ve siyasi manipülasyona işaret etmektedir.

Yargılama süreci henüz tamamlanmamışken, bir mahkumiyet kararı olmadan alınan bu kararın amacı açıktır: Kayyum düzenini sürdürmek.

Mehmet Sıddık Akış'ın seçim sürecinde aday olmasına izin verildi ve seçildi. Ancak, sonrasında geçmiş olaylar gerekçe gösterilerek alınan görevden alınma kararı, açık bir siyasi hamledir.

Mehmet Sıddık Akış'ın seçim öncesinde adaylık sürecinde herhangi bir engel olmadığına dikkat çekmek gerekir. YSK tarafından onaylanarak aday olabilmiştir. Peki, o günden bugüne ne değişti?

Editör: Haber Merkezi