Moskova, aylarca süren Ukrayna direnişinden sonra liman kentini tamamen ele geçiren çelik fabrikasının kontrolünü ele geçirdiğini söyledi.

  • Rusya savunma bakanlığı, Mariupol'un Azovstal çelik fabrikasında saklanan son Ukraynalı güç grubunun teslim olduğunu söyledi.
  • Ukrayna hükümeti, bir Rus füzesinin Harkov bölgesindeki bir kültür merkezini vurduğunu söyledi.

Rusya uzun süreli savaş için “çalışıyor”

Savaş Araştırmaları Enstitüsü (IOW), Ukrayna'daki çatışmalarla ilgili en son güncellemesinde, Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın karşı saldırılarına ve uzayan bir savaşa hazırlanmak için Harkov çevresinde ve güney ekseni boyunca çalışmalar yaptığının göründüğünü söylüyor.

IOW'ye göre 20 Mayıs'taki önemli gelişmeler:

  • Çatışma İzyum ile Donetsk ve Luhansk oblastları arasındaki alana odaklandı.
  • Severodonetsk çevresinde, şehrin kuzeyi, batısı ve güneyinde, özellikle Popasna yakınlarında “marjinal kazanımlarla” önemli Rus taarruzları devam ediyor.
  • Rusya, Ukrayna ile herhangi bir savaş esiri değişimini “maksimize etmek” için Azovstal'dan tahliye edilen asker sayısını abartıyor olabilir. Raporda, son birkaç gün içinde 531'i son grupta olmak üzere 2.439 Ukraynalı savaşçının teslim olduğu belirtildi.

Rusya bombalanan Mariupol tiyatrosundan cesetleri çıkardı

Mariupol belediye başkanının bir danışmanı, Rusya'nın Mart ayında Rus kuvvetleri tarafından bombalandığında yüzlerce sivilin sığındığı Drama Tiyatrosu'ndaki son cesetleri Cuma günü kaldırdığını söyledi .

Petro Andriushchenko Telegram'a “Bugün işgalciler ölülerin cesetlerini kaldırma işlemini tamamladı” dedi.

Savaş suçu olduğunu söylediği şey için “öfke” hissettiğini söyledi.

Cesetlerin bir toplu mezara gömüldüğünü de sözlerine ekledi.

Zelenskyy, Rusya'nın yıkımın bedelini ödemesi gerektiğini söylüyor

Zelenskyy, her gece yayınladığı video konuşmasını Ukrayna'nın , güçlerinin Ukrayna'ya verdiği zarardan Rusya'nın mali olarak sorumlu tutulması talebine ayırdı .

Rus saldırısının en şiddetli olduğu Doğu Donbas'ta, Rus birliklerinin Mariupol'da olduğu gibi Rubizhne ve Volnovakha kasabalarını harabeye çevirdiğini ve aynısını Severodonetsk ile yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Zelenskyy, Rusya'nın yok ettiği her ev, okul, hastane ve işyerinin bedelini ödemesi gerektiğini söyledi. Rusya'nın eylemlerinden zarar gören herkesin tazminat alabileceği bir yasal mekanizma oluşturulması gerektiğini söyledi.

2.400'den fazla Ukraynalı savaşçı Mariupol'da teslim oldu

Rusya devlet haber ajansı RIA Novosti, ülkenin savunma bakanlığının aktardığına göre, Mariupol'un çelik fabrikasında mahsur kalan toplam 2.439 Ukraynalı savaşçı, 500'den fazlası Cuma günü olmak üzere Pazartesi gününden bu yana teslim oldu.

Ukrayna, Rus füzesinin Kharkiv bölgesindeki kültür merkezini vurduğunu söyledi

Kiev, bir Rus füzesinin Kharkiv bölgesindeki bir Ukrayna kültür merkezine çarptığını ve 11 yaşında bir çocuk da dahil olmak üzere yedi kişinin yaralandığını söyledi.

Başkan Volodymyr Zelenskyy'nin sosyal medya kanalı, Lozova'da yakın zamanda yenilenen Kültür Sarayı'na isabet eden büyük bir patlamayı gösteren bir video yayınladı. Ukrayna acil servisleri, binanın kısmen yıkıldığını ve çatının alev aldığını bildirdi.

Zelenskyy, "İşgalciler kültürü, eğitimi ve insanlığı düşmanları olarak tanımladılar" diye yazdı. “Bu tür hedefleri seçen insanların kafasında ne var? Mutlak kötülük, mutlak aptallık."

Azovstal çelik fabrikasının topraklarında yıkılan bir tesis, 20 Mayıs 2022 [Alexander Ermochenko/Reuters]

Mariupol çelik fabrikasındaki son Ukraynalı savaşçılar teslim oldu

Rusya savunma bakanlığı, Mariupol'un Azovstal çelik fabrikasında saklanan son Ukraynalı güç grubunun teslim olduğunu ve haftalarca süren bir kuşatmanın sona erdiğini söyledi.

Bakanlık yaptığı açıklamada, "Azovstal metalurji tesisinin toprakları … tamamen özgürleştirildi" dedi.

Editör: TE Bilisim