Yozgat Hapishanesinde Hukuksuz Uygulamalar: Ali Şen adlı Mahpusun İnfazı 4. Kez Yakıldı Şırnak Milletvekili Nevroz UYSAL ASLAN konuyla ilgili soru önergesi vererek meclis gündemine taşıdı.

Kamuoyunda "infaz yakma" olarak bilinen mahpusların infaz süresini uzatan hukuksuz İdare ve Gözlem Kurulları kararlarına her gün bir yenisi eklenmektedir. Bunlardan biri de Yozgat 2 Nolu T Tipi Hapishanesinde bulunan Ali Şen’dir.  İnfazının 4’üncü kez keyfi ve hukuksuz bir biçimde yakılması gerekçesi ile mahpusun ailesince tarafıma bir başvuru yapmıştır. Yapılan başvuruda; mahpusun 12/07/2023 yılında biten 30 yıllık infaz süresinin idare ve gözlem kurulu tarafından pişmanlık göstermesi ve itirafçı olması yönündeki dayatmaları kabul etmemesi nedeniyle 4’üncü kez uzatıldığı, son infaz uzatma kararının ise 16 Mayıs 2024 tarihli olduğu ve infaz değerlendirmesinin ise 22 Ağustos 2024 tarihine ertelendiği bilgisi paylaşılmıştır.

Başvuruda, kurul karşısına çıkarılan Ali Şen’in yaşadıkları şu şekilde aktarılmıştır:

“İnfazının…ertelenme sebebi, tutukluya dayatılan etkin pişmanlık ve itirafçı olmasını dayatmaktır. Bu dayatma sürecinde mahpus Ali Şen, tehdit, hakaret, baskı ve insanlık onuruna yaraşmayacak tutum ve söylemlere maruz kaldığını belirtmiştir. (Ali Şen’in belirttikleri; bizzat savcının mahkûmun şahsına şerefsiz, haysiyetsiz, köpek ve daha ağza alınmayacak sinkaflı bir şekilde küfür etmiştir.) …”

Ayrıca başvuruda, diğer siyasi mahpuslarında cezaevi idaresi ve savcı tarafından aynı muamelelere maruz kaldıkları ifade edilmiştir. Devamla mahpusun mide fıtığı, behçet hastalığı, kalp rahatsızlığı, astım ve tansiyon gibi birçok rahatsızlığının ve hastalığının bulunduğunu ancak talep edilmesine rağmen mahpusun doktor raporlarının kendilerine ve mahpusa verilmediği belirtilmiştir.

Belirtmek gerekir ki, mahpusun yargılama aşamasında kabul etmediği suçlamalar nedeniyle aldığı 30 yıllık hapis cezasının infazını doldurmasına rağmen pişmanlığa ve itirafçı olmaya zorlanmasının -ki hiçbir hal ve koşulda kabul edilemez bu durum- hukuki, vicdani ve mantıki bir izahı yoktur. Çünkü pişmanlık için ön koşul olarak kişi önce suçlamayı kabul etmelidir. Bu nedenle hiçbir zaman atılı suçu kabul etmediği belirtilen Ali Şen’in bu şekilde 4’üncü kez infazının uzatılması kabul edilemez olduğu gibi kuruldaki savcı hakkında mahpusa hakaret, küfür ve insanlık onuruna yakışmayan uygulamaları nedeniyle derhal işlem başlatılması gerekmektedir.

22. İstanbul Onur Yürüyüşü’ne ilişkin gözlem raporu yayınlandı 22. İstanbul Onur Yürüyüşü’ne ilişkin gözlem raporu yayınlandı

Bu bağlamda;

1-      Yozgat 2 Nolu T Tipi Hapishanesinde bulunan Ali Şen’in kurul savcısı tarafından pişmanlık ve itirafçılık dayatmasında bulunulduğu ve bunu kabul etmeyen mahpusun küfür-hakaret ve tehditlerle karşı karşıya kaldığı iddiaları hakkında adli ve idari soruşturma açılması konusunda bir girişimde bulunacak mısınız?

2-      Ali Şen ve diğer mahpuslar hakkında karar vermek üzere toplanan kurul kimlerden oluşmaktadır? Meslekleri ve karar vermedeki yeterliliklerinin düzeyi nedir?

3-      Kurul savcısınca mahpusa hangi sorular yöneltilmiştir?

4-      Hasta mahpus Ali Şen’in doktor raporları talep edilmesine rağmen kendisine ve ailesine verilmemesinin gerekçesi nedir?

5-      Üzerine atılı suçu hem yargılama aşamasında hem de 30 yıllık infaz süresi boyunca kabul etmeyen mahpus Ali Şen’e pişmanlık ve itirafçılık dayatılmış mıdır? İnfazı 4’üncü kez yakılan mahpusun, kurul kararlarında pişmanlık duymadığına yer verilmiş midir?

6-      Türkiye hapishaneleri ilgili sivil toplum kuruluşları, hukuk dernekleri ve baroların denetimine açmayı düşünüyor musunuz?

7-      Adalet Bakanı olarak sorumluluğunuzda bulunan Yozgat Hapishanesi’ni ziyaret etmeyi düşüyor usunuz? Bakanlığınız süresince kaç hapishaneyi ziyaret ettiniz?

 

Editör: Haber Merkezi