Pakistan'da bebekler ve çocuklar arasında kitlesel bir salgın sırasında oğluna HIV teşhisi konduğundan, zor durumdaki Shahzado Shar, sık sık yiyecek ve ilaç arasında seçim yapmak zorunda kaldı.

Beş yaşındaki çocuğu, 2019'da bir ihbarcı doktorun güney Sindh eyaletinde iğnelerin yeniden kullanımını içeren bir skandalı ortaya çıkarmasından sonra pozitif çıkan yüzlerce kişiden biriydi.

İl sağlık bakanlığından alınan verilere göre, hasta sayısı hızla arttı ve iki yıl sonra bu rakam 1.500'ün üzerine çıktı.

Pakistan'ın en büyük HIV test ve tedavi merkezi, felaketin ardından kırsaldaki Rota Dero kasabasında hayat kurtaran anti-retroviral ilaçlar dağıtarak kuruldu.

Ancak etkilenen aileler, hastalıktan kaynaklanan diğer masrafları kendileri karşılamalıdır.

Shar, AFP'ye verdiği demeçte, oğlunun düzenli ateş, karın ve böbrek ağrısından muzdarip olmaya devam ettiğini anlatan Shar, "Bize özel hastanelerde daha ileri testler için gitmemizi söylüyorlar, ancak yeterli paramız yok" dedi.

Rato Dero'ya sadece birkaç kilometre uzaklıktaki küçük Subhani Shar köyünde de yaklaşık 30 çocuk HIV pozitif.

Pakistan'ın büyük ölçüde şehirlerde bulunan kamu hastaneleri, genellikle kaotik ve verimsizdir ve kırsal kesimdeki aileleri, genellikle lisanssız doktorlarla dolu olan, nadiren karşılayabilecekleri özel kliniklere güvenmek zorunda bırakmaktadır.

Verileri analiz eden Karaçi'deki Ağa Han Üniversitesi'nden çocuk uzmanı Fatima Mir, teşhis konulduğundan bu yana en az 50 çocuğun öldüğünü söyledi - ancak bölgedeki aileler arasındaki yetersiz beslenme ve yoksulluk göz önüne alındığında sayının daha yüksek olmasını bekliyordu. .

Yetkililer, salgına neden olduğu için tek bir doktoru - Rato Dero'da popüler bir çocuk uzmanı - suçladı.

Muzaffar Ghangro şu anda kefaletle serbest bırakılıyor ve mahkeme duruşmaları birçok ailenin öfkesine rağmen defalarca ertelendi.

Başarılı uygulaması nedeniyle diğer doktorların salgını kendisine bağladığını söyleyerek aleyhindeki suçlamaları reddediyor.

- 'Acımasız' yanlış uygulama -

Kötü enfeksiyon kontrolü, doktorların maliyetleri düşürmek için - zorunluluktan veya açgözlülükten - sık sık ekipmanı yeniden kullandığı yoksul Pakistan'da yaygındır.

Sindh'in kirli iğne skandalını ilk kez ortaya çıkaran doktor, 2019'dan bu yana çok az şeyin değiştiğini söylüyor.

Ülkedeki yanlış uygulamaları "acımasız" olarak nitelendiren muhbir Imran Ekber Arbani, "İşler salgın sırasında olduğu kadar kötü" dedi.

Arbani, özel bir kliniğinin bulunduğu Rato Dero'da endişe verici sayıda HIV'li bebek keşfettikten sonra salgınla ilgili verilerini yerel medyaya taşıdı.

Yetkililerin o sırada tepki vermekte hızlı olduğunu, ancak bu disiplinin o zamandan beri düştüğünü söyledi.

"İlk üç ayda, şarlatanlar ve yetkisiz tıp doktorları yasaklandı ve klinikleri mühürlendi, ancak daha sonra izin aldılar" dedi.

Pakistan Bulaşıcı Hastalıklar Derneği başkanı doktor Rafiq Khanani, düzenlemelerin etkisiz olduğunu veya rutin olarak göz ardı edildiğini söyledi.

"Düzenleyici departmanlar yalnızca belgelerde ve ofislerde bulunur... pratikte etkisizdirler."

Skandalın ardından hükümet, yalnızca yeniden yerleştirilemeyen tek kullanımlık otomatik kilitlenen iğnelerde ısrar ederek geleneksel şırıngaların ithalatını yasakladı.

Ancak ismini vermek istemeyen bir Sindh sağlık yetkilisi AFP'ye birçok doktorun yasağı aştığını ve hala daha ucuz modelleri satın aldığını söyledi.

- 'Mahvolduk' -

Rato Dero'nun HIV test ve tedavi merkezinde hastalar, yerel Sindhi dilinde sağlık hizmeti tavsiyeleri veren bir televizyon ekranına karşı oturuyorlar.

20 yaşında çelimsiz bir adam babasıyla sessizce oturup hızlı HIV testinin sonuçlarını bekliyor.

Pediatri uzmanı Fatima Mir, başarılı toplu testlerin kriz mağdurlarının belirlenmesine ve bulaşmaların ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olduğunu söyledi.

Hükümetin Ulusal AIDS Kontrol Programı başkanı Ayesha Isani Majeed, AFP'ye verdiği demeçte, Pakistan'ın artık hayati antiretrovirallerin ötesine geçmesi ve hastalara daha kapsamlı bakım sunması gerektiğini söyledi.

Subhani Shar'da güneş batarken, bir anne kızı kucağına sarılmış halde oturuyor ve yeni bir ateş nöbeti geçiriyor.

Hakima Shar, bazen virüsü kontrol altına alabilen ve daha fazla bulaşmayı önlemeye yardımcı olabilecek ilaçları vermeyi unuttuğunu ve genellikle onları almayı reddeden dört yaşındaki çocuğuna vermeyi unuttuğunu söylüyor.

"Çok fakiriz... Güneşle uyanıyorum ve işe başlıyorum, başka kim ona düzenli olarak ilaç verecek?" ayrıca virüse yakalanan 25 yaşındaki anne dedi.

Birçok aile HIV'i hiç duymamıştı, ama şimdi hayatlarına hâkim.

"Hükümet bize antibiyotik veya multivitamin sağlamıyor ve onları kendimiz satın almaya gücümüz yetmiyor" dedi.

"Mahvolduk."

Editör: TE Bilisim