Suudi liderliğindeki koalisyon, devlet televizyonunun Riyad üzerinden havadaki patlamaların görüntülerini yayınlamasından Yemen'deki Husileri suçluyor.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ın üzerindeki gece gökyüzü, Suudi Arabistan liderliğindeki bir askeri koalisyonun Yemen'deki Husi isyancılarını suçladığı bir füze saldırısının önlendiğini duyurmasıyla Cumartesi günü parlak ışıklarla aydınlandı.

Suudi liderliğindeki koalisyonun sözcülerinden Tuğgeneral Turki el-Malki yaptığı açıklamada, Husilerin Riyad'a balistik füze ve Jizan vilayetine doğru dördüncüsü güneybatıdaki Khamis kentine doğru bubi tuzaklı üç insansız hava aracı fırlattığını söyledi.

Devlet tarafından işletilen El Ekhbariya televizyonu, Riyad'ın birkaç mahallesine dağılmış füze parçalarının en az bir eve zarar verdiğini söylemesine rağmen, can kaybı bildirilmedi.

Husilerden hemen bir açıklama gelmedi.

Saldırılar, Suudi Arabistan'ın Riyad'ın eteklerinde bir Formula E şampiyonasına ev sahipliği yapması sırasında gerçekleşti ve devlet medyası Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın da katıldığını söyledi.

Al Ekhbariya, Riyad üzerinde havada patlamalar gibi görünen olayların görüntülerini yayınladı ve sosyal medya kullanıcıları da, krallığın Patriot füze bataryalarını durduran gece gökyüzünü delen ateşli patlamayı izlerken çığlık atan sakinleri gösteren videolar yayınladı.

Riyad'daki ABD Büyükelçiliği, Amerikalıları “ileride başka saldırılar olması durumunda tetikte kalmaya” çağıran bir uyarı yayınladı. Uçuş izleme web siteleri, Riyad'ın uluslararası havaalanına inmesi planlanan birkaç uçuşun saldırıdan bir saat sonra yön değiştirdiğini veya ertelendiğini gösterdi.

Yemen'in yıllarca süren savaşı devam ederken, Husi'nin krallığa yönelik füzesi ve insansız hava aracı saldırıları sıradanlaştı ve nadiren hasara neden oldu. Bu ayın başlarında Husiler, Suudi Arabistan'ın güneybatı Abha havaalanında bomba yüklü bir drone ile boş bir yolcu uçağına çarparak alev almasına neden oldu.

Bu arada Suudi liderliğindeki koalisyon, Yemen'de yüzlerce sivili öldüren ve okullar, hastaneler ve düğünler de dahil olmak üzere askeri olmayan hedefleri vuran hava bombardımanı kampanyaları için yaygın uluslararası eleştirilere maruz kaldı.

ABD Başkanı Joe Biden

ABD Başkanı Joe Biden, bu ay ülkesinin Yemen'deki Suudi liderliğindeki savaşa verdiği desteği, "ilgili" silah satışları da dahil olmak üzere sona erdirdiğini duyurdu. Ancak ABD'nin Suudi Arabistan'ın kendisini dış saldırılara karşı savunmasına yardım etmeye devam edeceğini vurguladı.

Husiler 2014 yılında Yemen başkentini ve ülkenin kuzeyinin çoğunu istila ederek hükümeti sürgüne zorladı ve aylar sonra Suudi Arabistan ve müttefiklerinin müdahale etmesine neden oldu. Ancak yıllarca süren bombalama isyancıların başkent Sanaa'daki kontrolünü sarsamadı ve ülkenin kuzeyindeki erişim alanlarını istikrarlı bir şekilde genişletti.

Husiler şimdi, ülkenin en zengin petrol sahalarının bazılarının bulunduğu Yemen hükümetinin kalesi Marib'i ele geçirmek için ölümcül bir saldırı ile ilerliyor.

Uluslararası örgütlere göre, Yemen'in ezici çatışması on binlerce kişinin hayatına mal oldu ve milyonları yerinden etti ve Birleşmiş Milletler'in dünyanın en kötü insani krizi olarak adlandırdığı durumu ateşledi.

Editör: TE Bilisim