Ülke çapında ateşkes çağrıları ve Doha'da her iki taraftan delegeler arasında yüz yüze görüşmelere başlama çabaları arasında, son 24 saatte ülkenin farklı bölgelerinde çıkan çatışmalarda en az 29 güvenlik gücü üyesi öldürüldü.

Afgan güvenlik güçleri ile Taliban arasında Balkh, Kandahar, Takhar ve Kapisa vilayetlerinde çatışmalar yaşandı.  

Bir güvenlik kaynağı, Pazar gecesi kuzeydoğudaki Takhar ilinde Taliban saldırısında en az altı ordu askeri ve üç polisin öldüğünü ve dört polisin yaralandığını söyledi.   

Kaynak, Saldırının Dasht-e-Qala ilçesine bağlı Naw Abad köyünde, güvenlik güçlerine yönelik Taliban saldırısında gerçekleştiğini söyledi.    

Kaynak, "Çatışmalar bir saat sonra sona erdi ve Taliban da çatışmalarda can verdi ancak henüz kesin bir bilgi yok" dedi. Yerel yetkililer ve Taliban henüz saldırı hakkında yorum yapmadı.  

Bu arada Kapisa'nın Tagab ilçesinde Taliban ile çıkan çatışmada en az sekiz güvenlik gücü mensubu öldürüldü. Kapisa polisi, çatışmanın Pazar gece yarısından sonra başladığını ve Pazartesi sabahına kadar devam ettiğini söyledi.  

Eyalet valisi sözcüsü Münir Ahmad Farhad, kuzeydeki Balkh eyaletinde, Taliban'ın Pazartesi sabahı eyaletin Hewad ilçesindeki Ulusal Güvenlik Müdürlüğü'nün (NDS) bir karakoluna saldırdığını söyledi.   

Farhad, karakoldaki beş güvenlik gücü üyesinin öldürüldüğünü ve diğer üçünün de Taliban tarafından esir alındığını söyledi.  

Kaynaklar, çatışmanın iki saatten fazla sürdüğünü söylediler. Taliban saldırı hakkında yorum yapmadı. 

İl polis sözcüsü Jamal Barikzai'ye göre Taliban, Pazar akşamı Kandahar'ın Maroof ilçesinde bir Afgan güvenlik karakoluna saldırarak yedi Afgan güvenlik görevlisini öldürdü.  

Saldırıda Taliban'ın da can verdiğini söyledi. Ancak sayıları netleştirmedi.  

Şiddetteki artış, Doha'daki Afganistan İslam Cumhuriyeti müzakere heyetinin Taliban ile doğrudan müzakereleri başlatma çabalarının ortasında geldi. İki taraf, son dokuz gün içinde dört küçük grup toplantısı düzenledi.   

ABD özel elçisi Zalmay Halilzad, Pazartesi günü erken saatlerde bir tweet'te, "Son birkaç gündür Afganistan'da şiddet olaylarında net bir artış olduğunu" ve "sivillerin de dahil olduğu Afganların hayatını kaybetmesi üzücü" dedi.  

Her tarafı şiddeti azaltmaya çağırdı.

Editör: TE Bilisim