Taş dengeleme sanat, disiplin ya da hobi olarak görülmektedir. Taş dengeleme sanatında, herhangi bir yapıştırıcı, tel, destek ya da herhangi bir mekanizma kullanmadan çeşitli pozisyonlarda doğal olarak üst üste dengelendiği bir sanattır. Taş dengeleme sanatı; farklı boyutlardaki taşların, fiziksel olarak neredeyse imkansız olacak şekilde, üst üste konularak yapıldığı bir performans sanatıdır.

Taşları dengelemenin basit bir eylemi bile bedenimizin, ruhumuzun üzerinde dönüştürücü ve olumlu etkileri olabilir. Her bir taşın ya da kayanın bir bilgi gibi görürseniz, üst üste koydukça gerçek potansiyelinize bilgi ile nasıl yükselebileceğimizi keşfedebiliriz. Ayni şekilde deneyimlerle de bu mümkün.

Aslında bu taşların büyüklük ya da küçüklük sırası hiç önemli değildir bu sanatta önemli olan dengedir. Taşların doğru merkezde oturması, denge için çok büyük bir unsur.

Küçücük bir taşın bile dengedeki önemi aslında hayatla ilgili bir metafor gibi de algılanabilir. Her deneyim, her bilgi hayattaki yerimizi dengemizi ve yolumuzu bulmamıza katkı koyar. Her biri önemlidir.

Her hareketimiz, davranışımız önemlidir. Her biri bizi bugünkü “ben” yapıyor. Küçücük bir davranış bile, bugün okuduğumuz bir sayfa bile yarınki sınava katkı koyar, geleceğimize katkı koyar. Hiçbirini küçümsememek gerek.

Bazı insanlar taş dizme sanatını meditasyonda da kullanmaktadır. Tıpkı meditasyon yaparken bir mum yakmak gibi ya da bir tütsü. Şimdiki anın derinliklerini daha fazla deneyimlemek için taş dizmeyi bir araç olarak kullanmak mümkündür.

Hayatın her an'ı gibi, her taşın da farklı noktalarında denge sağlanabiliyor. Bu noktaları keşfetmek ve anlayıp onları konumlandırarak bir şeyler yaratmak gerekiyor taş dengelemede.

Taş dizme sanatında, çevreyi etkilememek de çok önemlidir. Bu yüzden bilinçli birçok sanatçı dizdikleri taşları genellikle bulundukları yerden ayrılmadan önce bozarlar. Belki de saatler harcanan bir eforu yıkmak. Ya da aylar, yıllar. Ayni hayatımızda olduğu gibi saatler, günler, aylar hatta yıllar harcadığımız dengeleri bozmak, bozarken nasıl bozmamız gerektiği önemlidir.

Değişimin getirdiği akış ile bazen nereye gideceğimiz değişiyor, bazen farklı bir taş çıkıyor önümüze biz değiştirmek yıkmak istiyoruz dengeyi, ya da baştan başlamak için, her taşı geri yerine koyabilecek şekilde dengeyi bozmak önemli. Taşlar devrilirken birine zarar vermemesi önemli. Ayni bir şeyleri yaparken ya da bozarken başkasına saygı gösterip, başkalarına zarar vermemeye çalışmak gibi.

Her an, hangi taşı hangi deneyimi kullanabileceğimizi bilemeyebiliriz. Biraz üzerine düşündükçe belki de farkındalıkla kabul ederek elimizde bulunanı, geleni ve gideni, hayatımızda hangi noktaya koyacağımızı fark edebiliriz. Sonunda ortaya muhteşem bir sonuç çıkabilir de ve bu sonucu yıkmak en baştan başlamak zorunda da kalabiliriz. Fakat bu kez daha deneyimli, bilinçli ve farkındalıklı olacağızdır seçeceğimiz taşlar için.

Editör: TE Bilisim