BM, gençlerin siyasete katılımını desteklemek ve kamusal yaşamda seslerini yükseltmek için Çarşamba günü Gençlik Elçisi ile işbirliği içinde bir kampanya başlattı .

BM Gençlik Elçisi Jayathma Wickramanayake, “Güç, etki ve güvendeki nesiller arası boşluk, zamanımızın en büyük zorluklarından birini oluşturuyor” dedi.

The Body Shop International ile ortak olan Görün, Duyulun kampanyası, gençlerin karar alma süreçlerine dahil edilmesini teşvik eden uzun vadeli yapısal değişiklikler yaratmayı amaçlıyor.

Basın açıklamasında , “İklim krizi, küresel çatışma ve nesiller arası eşitsizliklerin yaygınlaşmasıyla birlikte, gençlerin girdilerine, bakış açılarına ve temsiline her zamankinden daha fazla ihtiyaç var ” deniyor.

Kampanya, altı kıtada 75'ten fazla ülkede milyonlarca gencin sesini yükseltmeyi amaçlıyor .

Liderler gezegen için 'işleri karıştırdı'

Gençlerin kamusal hayata katılımını engelleyen önyargıları ve yapısal engelleri anlamak için, Duyulun: Gençlerin Siyasal Katılımını Anlamak , yine Çarşamba günü yayınlanan raporu, yalnızca bir anlık görüntü sunmakla kalmıyor, bu zorlukların üstesinden gelmek için önerilerde bulunuyor.

Rapor, siyasi sistemlerde kronik bir inanç eksikliği olduğu, ancak her yaş grubundan daha fazla genç temsili için açık bir iştah olduğu gerçeğini desteklemektedir.

Rapor, dünya çapındaki insanların yüzde 82'sinin siyasi sistemin geleceğe uygun olması için köklü reformlara ihtiyacı olduğunu düşündüğünü ve yaklaşık yüzde 70'inin gençlerin daha fazla söz hakkı olması gerektiğini düşündüğünü detaylandırıyor .

30 yaşın altındakilerin dörtte üçü, politikacıların ve iş dünyasının liderlerinin insanlar ve gezegen için işleri karıştırdığını ve değişime hazır olduğunu düşünüyor.

Ayrıca, her üç kişiden ikisi de siyasetteki yaş dengesine katılmıyor ve her 10 kişiden 8'i ideal ilk oy kullanma yaşının 16 ila 18 olması gerektiğini savunuyor - çoğu ülke bunu 18 veya üzeri ile sınırlandırsa da.

Son veriler, dünya nüfusunun neredeyse yarısının 30 yaşın altında olmasına rağmen , küresel parlamenterlerin yalnızca yüzde 2,62'sini oluşturduğunu ve bir dünya liderinin ortalama yaşının 62 olduğunu gösteriyor.

Gençlerin katılımı önemli

Bayan Wickramanayake, siyasi kurumlara yönelik güvensizlik ve seçilmiş liderlere yabancılaşma ile mücadele etmek için karar alma süreçlerine gençleri dahil etmenin öneminin altını çizdi.

 UNICEF/Sebastian x Gil
İklim krizi, küresel çatışma ve nesiller arası eşitsizliklerin hızla artmasıyla birlikte, gençliğin girdilerine, bakış açılarına ve temsiline her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. 
Burada çevre aktivistleri ve Arjantin İklim için Gençlik'in kurucuları görülüyor.

“Gençler sokaklarda, sivil toplumda ve sosyal medyadaki aktivizmleriyle açıkça ifade ettiklerinden, daha eşit, adil ve sürdürülebilir toplumlar yaratmak için gereken dönüşümsel değişimi derinden önemsiyorlar” dedi.

Kampanya, “gençlerin önceliklerini yansıtan, endişelerini yansıtan ve onların dilini konuşan” politikaları değiştirmek ve bu politikalara doğru ilerlemek için bir fırsattır .

Daha iyi bir gelecek için iyimserlik

26 ülkeyi kapsayan ve yarıdan fazlası 30-67 yaş altı olan toplam 27.043 katılımcıyla yapılan ankete göre, yüzde 67'si daha iyi bir geleceğe inanıyor ve en iyimser olanı 15 ila 17 yaşındakiler.

Ve üçte ikiden fazlası, gençlerin politika geliştirme ve değiştirmede söz sahibi olmaları için daha fazla fırsat olsaydı, siyasi sistemlerin daha iyi olacağı konusunda hemfikir.

Bu kampanya, özünde gençlerin hepimizi etkileyen kararlarda oynayacağı hayati bir role sahip olduğunun farkındadır.

Basın açıklaması, "Yükselen küresel çatışma, devam eden iklim krizi ve kötüleşen sosyo-ekonomik sorunlar dünyamızın başına bela olmaya devam ederken, statükonun ötesindeki kırılmaları dönüştürücü siyasi karar alma süreçlerine yönlendirmek için giderek daha fazla yeni bakış açılarına ihtiyacımız var" diye ekliyor.

Görün Duyun Kampanyası
Görünün Duyulun Gençlerin katılımını teşvik etmek ve genç sesleri kamusal yaşamda güçlendirmek.

Dönüşümsel değişim

Gençlik Elçisine göre, gençlerin kamusal karar alma süreçlerine katılımı, oy kullanma yaşı düşürülerek uzun vadede geliştirilebilir; gençlik konseyleri, parlamentolar veya komiteler aracılığıyla resmi gençlik temsilinin arttırılması; gençlerin kamusal karar alma süreçlerine katılmalarının önündeki engellerin kaldırılması; ilk kez seçmen kaydının basitleştirilmesi; ve gençlerin liderlik becerilerini geliştirmek.

Gençlik Elçisi ofisi ve The Body Shop arasındaki işbirliği, gençlerin ve diğerlerinin 2025 ortalarına kadar 2.600 mağazada devam edecek kampanyaya katılmak için birçok yolu olacağı anlamına geliyor .

Yerel kampanya faaliyetleri ayrıca gençlerin önderliğindeki veya gençlik odaklı sivil toplum kuruluşları (STK'lar) ile ortaklıklar, imza kampanyası fırsatları ve diğer eylemleri içerecektir. 

Editör: TE Bilisim