CHP'li Akay: "Gerede, Ergene Olmasın" Çağrısı Yaptı

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Gerede Çayı'ndaki Kirliliği TBMM Gündemine Taşıdı

CHP Karabük Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, Karabük’ün önemli çevre sorunlarından biri olan Gerede Deri ve Karma OSB'lerin arıtmadan deşarj ettiği atık suların Gerede Çayı’nda oluşturduğu kirliliği TBMM gündemine getirdi.

Akay’dan Arıtma Tesisi İçin Bakanlıklara Çağrı

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Milletvekili Akay, Gerede'deki OSB'lerin neden olduğu kirliliğe dikkat çekerek, arıtma tesisi yapımının hızlandırılması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na çağrıda bulundu. Akay, “Gerede Deri ve Karma OSB'ler yoğun kimyasal kullanarak atık sularını arıtmadan Gerede Çayı’na deşarj ediyor. Bu durum, bölgedeki 100’ü aşkın köyü ve 288 kilometrelik hat boyunca 355 binden fazla insanı olumsuz etkiliyor. Kanserojen içerikli ağır metaller ve krom, çayda balık ve hayvan ölümlerine yol açmakta, içme sularını tehdit etmektedir,” dedi.

Adana Ekoloji Platformu Çukurova Beledıyesi’ni Ziyaret Etti Adana Ekoloji Platformu Çukurova Beledıyesi’ni Ziyaret Etti

"10 Yıldır Yapmadığınız Arıtma Tesisini Artık Hayata Geçirin"

Akay, konuşmasında bakanlıklara seslenerek, “On yıldır yapılmayan atık su arıtma tesisini tamamlayarak hayata geçirin. 288 kilometrelik hat boyunca 355 binden fazla insanın hayatı büyük tehlike altındadır,” ifadelerini kullandı.

Kirlilik İçin Soru Önergesi

Milletvekili Akay, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na soru önergeleri vererek şu soruları yöneltti:

  • Gerede Deri Organize Sanayi Bölgesi ile Gerede Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde atık suların arıtılmadan Gerede Çayı’na deşarj edilmesini önlemek için hangi önlemler alındı?
  • Gerede Deri OSB’den Gerede Çayı’na arıtmadan deşarj yapan firmalar tespit edildi mi?
  • Gerede Çayı’nda yapılan denetimler ve Gerede OSB’nin atık su arıtma tesisinin ne zaman faaliyete geçeceği hakkında bilgi verildi mi?

Sonuç ve Tepkiler

Milletvekili Akay, Gerede Çayı'ndaki kirliliğin bölgede yaşayan vatandaşların sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini belirterek, “Gerede, Ergene olmasın” çağrısıyla yetkilileri acilen harekete geçmeye davet etti. Akay’ın bu açıklamaları, bölge halkı ve çevre aktivistleri tarafından olumlu karşılandı.

#ÇevreSorunları #GeredeÇayı #CevdetAkay #TBMM #CHP #Karabük #OrganizeSanayiBölgeleri #SuKirliliği

Editör: Haber Merkezi