5 Haziran Dünya Çevre Günü Buruk Kutlanıyor

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği olarak, bu yıl 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nü Mihalgazi ilçemizde çevre dostlarımız ve doğayla iç içe, buruk bir şekilde kutluyoruz. Mihalgazi ilçesi ve civarı, su, orman, tarım, hayvancılık ve seracılık bakımından oldukça zengin, mikro klima iklimine sahip bir bölgedir. Bu özellikleri sayesinde yılda 2-4 kez ürün alma şansına sahiptir. Türkiye’nin %20 sebze gereksinimini karşılayan bu bölge, aynı zamanda Sakarya Nehri'nin de geçtiği önemli bir coğrafi konumda bulunmaktadır. Bu özellikleriyle Türkiye ve Eskişehir için hayati öneme sahiptir.

Ancak bizler bu değerlerimize ne kadar sahip çıkabiliyoruz? Son yıllarda medyada veya sosyal medyada duyduklarımızı, okuduklarımızı, gördüklerimizi hatırlıyor musunuz? Son olarak İliç'te yaşanan felaket halkımızı derinden üzmüştür. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Ülkemizin doğal kaynaklarının geri dönülemez, artı değer yaratmayan üretimler için kullanıldığını gözlemliyoruz. Tarım, orman ve su kaynaklarımız özelleştirilerek veya maden sahalarına terk edilerek Türkiye’nin geleceği ipotek altına alınmaktadır.

Atalan, Mihalgazi

Adana Ekoloji Platformu Çukurova Beledıyesi’ni Ziyaret Etti Adana Ekoloji Platformu Çukurova Beledıyesi’ni Ziyaret Etti

Eskişehir Tepebaşı Mihalgazi Atalan, Alpagut Altın-Gümüş maden ocağı projesi, Cengiz Holding'e bağlı Eti Bakır A.Ş. tarafından yerel seçimlerden önce ÇED süreci başlatılmış, ancak seçimler nedeniyle geri çekilmiştir. Bayramdan sonra tekrar gündeme geleceği kesindir.

Eskişehir Tepebaşı Alpu Kömürlü Termik Santralında, Sivrihisar/Kaymaz’daki 3. Siyanürlü Atık Barajında olduğu gibi "Eskişehir Kıymetlidir Platformu” ile birlikte mücadele ederek kömürlü termik santralını kurdurmadık, 3. siyanürlü atık barajını yaptırmadıysak, Cengiz Holding’in bu maden aramasını da durduracağız. Bu bölge, Erzincan İliç gibi tepeye ve Sakarya Nehri'ne çok yakın bir konumda olup, ayrıca İliç maden sahasından 4-5 kat daha büyüktür. Burada maden açılması durumunda yöre, bütün özelliklerini kaybederek Sakarya Nehri'nin siyanür ile kirlenmesine ve üretilen ürünlerin satılamamasına sebep olacaktır.

Bugün bizler, doğasına, doğal değerlerine, toprağına, ormanına, suyuna sahip çıkmaya çalışan gönüllü kuruluşlar olarak, 5 Haziran Çevre Günü'nde bir kez daha sesimizi duyurmak istedik. Bu konuda Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER) olarak var gücümüzle mücadele edeceğ

Editör: Haber Merkezi