Joseph Scott Pemberton, Jennifer Laude'u Manila'nın kuzeybatısındaki eski bir ABD Donanması üssünün önünde öldürmekten suçlu bulundu.

Filipinler Pazar günü, Başkan Rodrigo Duterte tarafından mutlak bir affedildikten sonra 2014 yılında Güneydoğu Asya ülkesinde trans bir kadını öldürmekten suçlu bulunan bir Birleşik Devletler Denizcisini sınır dışı etti.

Lance Onbaşı Joseph Scott Pemberton, Göçmen Bürosu (BI) sözcüsü Dana Sandoval'a göre, Manila'nın uluslararası havaalanından yerel saatle 09: 14'te (01:14 GMT) Amerika Birleşik Devletleri'ne giden bir Amerikan askeri uçağıyla ayrıldı.

Devlet televizyonu PTV-4'e verdiği demeçte, Pemberton'a havaalanına giderken ABD büyükelçiliğinden temsilciler eşlik etti.

BI Komiseri Jaime Morente yaptığı açıklamada, "Kendisine yönelik sınır dışı etme emrinin bir sonucu olarak, Pemberton Büro'nun kara listesine alındı ​​ve sürekli olarak geri dönmesini yasakladı," dedi.

Pemberton'ın serbest bırakılmasına karşı çıkan aktivist grubun lideri Renato Reyes, hükümetin Pemberton'u serbest bırakma hareketini kınayarak Filipinler'in "yine kaybedilen uçta" olduğunu söyledi.

Reyes sosyal medyada, "Ülkemizde artık Pemberton kalmamasını ve Filipinlilere karşı suç işlenmemesini sağlamalıyız." Dedi.

Pemberton'ın uçuş düzenlemelerinin ayrıntıları, sıkı güvenlik önlemleri altında ayrılıncaya kadar medyaya açıklanmadı.

Bir mahkeme, altı yıl önce Olongapo'da, başkent Manila'nın kuzeybatısındaki eski bir ABD Donanması üssünün dışında bir otelde Jennifer Laude'u öldürmekten suçlu bulmuştu, bu davada eski kolonisindeki ABD askeri varlığına ilişkin tartışmalara yol açtı.

Duterte'nin Pemberton'u affetme hareketi, "adaletle alay konusu" olarak nitelendiren aktivistlerin kınamalarına yol açtı.

Pemberton savcılığında avukat olarak görev yapan Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Harry Roque, Duterte'nin kararının ABD firmaları tarafından geliştirilen koronavirüs aşılarına erişim arzusundan kaynaklanmış olabileceğini söyledi.

Ancak Filipinler sağlık bakanlığı, hükümetin görüşmekte olduğu ABD aşı üreticilerinden hiçbirinin herhangi bir koşul belirlemediğini hızlı bir şekilde söyledi.

Editör: TE Bilisim