İranlı bir yetkili, Pazartesi günü arama ekiplerinin enkazı bulmasının ardından yaptığı açıklamada, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi ve dışişleri bakanının dağlık arazide ve buzlu havada meydana gelen helikopter kazasından sağ kurtulduklarına dair umutların azaldığını söyledi.

BM Ticaret Ajansı, dijital patlamanın çevre için bir felaket olabileceği konusunda uyarıyor BM Ticaret Ajansı, dijital patlamanın çevre için bir felaket olabileceği konusunda uyarıyor

Yetkili, "Başkan Raisi'nin helikopteri kazada tamamen yandı... ne yazık ki tüm yolcuların ölmüş olmasından endişe ediliyor" dedi.

Kurtarma ekipleri Pazartesi günü erken saatlerde Doğu Azerbaycan eyaletindeki enkaza ulaşmak için gece boyunca kar fırtınası ve zorlu arazi koşullarıyla mücadele etti.

İran Kızılayı başkanı Pirhossein Kolivand devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, "Enkazı görebiliyoruz ve durum iyi görünmüyor" dedi.

"Kaza bölgesinin tespit edilmesiyle birlikte helikopterdeki yolcular arasında herhangi bir yaşam belirtisine rastlanmadı."

63 yaşındaki Raisi, 2021'de cumhurbaşkanı seçildi ve göreve gelmesinden bu yana ahlak yasalarının sıkılaştırılmasını emretti, hükümet karşıtı protestolara kanlı bir baskı uyguladı ve dünya güçleriyle nükleer görüşmelerde sert bir baskı uyguladı.

Anadolu Ajansı'nın X kanalında daha önce yaptığı açıklamaya göre, Türk İHA'sı helikopterin enkazı olduğundan şüphelenilen bir ısı kaynağı tespit etti ve olası kaza yerinin koordinatlarını İranlı yetkililerle paylaştı.

Devlet haber ajansı IRNA, Raisi'nin ABD yapımı Bell 212 helikopterinde uçtuğunu söyledi.

Dış politika ve İran'ın nükleer programı konusunda son sözü söyleme yetkisine sahip olan İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, devlet işlerinde herhangi bir aksama olmayacağını söyleyerek İranlılara güvence vermeye çalıştı.

İran ordusunun genelkurmay başkanı, ordunun ve elit Devrim Muhafızlarının tüm kaynaklarının arama kurtarma operasyonlarında kullanılması emrini verdi.

Daha önce ulusal yayıncı, ülke çapında Raisi için düzenlenen duaları gösteren tüm düzenli programları durdurmuştu.

Pazartesi gününün erken saatlerinde, parlak ceketler ve kafa fenerleri giyen bir kurtarma ekibinin, kar fırtınasında zifiri karanlık bir dağ yamacını yürüyerek ararken bir GPS cihazının etrafında toplandığı görülüyordu.

Devlet medyasının aktardığına göre bölgesel bir ordu komutanı, "Kazanın olduğu genel alanın her santimini detaylı bir şekilde araştırıyoruz" dedi. “Bölgede çok soğuk, yağışlı ve sisli bir hava koşulları var. Yağmur yavaş yavaş kara dönüşüyor."

irçok ülke endişelerini dile getirdi ve herhangi bir kurtarma konusunda yardım teklifinde bulundu.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'a kazayla ilgili raporlar hakkında bilgi verildiğini söyledi. Çin derin endişe duyduğunu ifade etti. Avrupa Birliği acil durum uydu haritalama teknolojisini sundu.

Çöküş, İran içinde bir dizi siyasi, sosyal ve ekonomik krize ilişkin muhalefetin arttığı bir dönemde gerçekleşti. İran'ın dini liderleri, Tahran'ın tartışmalı nükleer programı ve Ukrayna'daki savaş sırasında Rusya ile derinleşen askeri bağları nedeniyle uluslararası baskıyla karşı karşıya.

İran'ın müttefiki Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırarak İsrail'in Gazze'ye saldırısını kışkırtmasından bu yana, Ortadoğu'da İran yanlısı grupların dahil olduğu yangınlar patlak verdi.

İran'ın dini kurum ve hükümet arasında bölünmüş olan ikili siyasi sisteminde, tüm önemli politikalarda karar alma yetkisi Raisi'nin 1989'dan bu yana dini lider olan 85 yaşındaki akıl hocası Hamaney'e ait.

Yıllardır birçok kişi Raisi'yi, Raisi'nin ana politikalarını destekleyen Hamaney'in yerine geçebilecek güçlü bir rakip olarak gördü.

Raisi'nin 2021'de yakından yönetilen bir seçimdeki zaferi, başkanlığın pragmatist Hasan Rowhani'ye ait olduğu ve Washington dahil güçlerle nükleer anlaşmanın müzakere edildiği sekiz yılın ardından, tüm güç kollarını radikallerin kontrolü altına aldı.

Ancak Raisi'nin duruşu, dini yönetime karşı yaygın protestolar ve Batı'nın yaptırımları nedeniyle İran ekonomisini tersine çevirmedeki başarısızlık nedeniyle zedelenmiş olabilir.

Reisi, ortak proje olan Qiz-Qalasi Barajı'nın açılışını yapmak üzere Pazar günü Azerbaycan sınırındaydı. Günün erken saatlerinde Raisi'ye "dostça veda ettiğini" söyleyen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, kurtarma çalışmalarına yardım teklifinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi