Adana Ekoloji Platformu; "Sayın belediye başkanları parkları ve yeşil alanları “boş arsa” olarak görmekten vazgeçin." Adana Ekoloji Platformu; "Sayın belediye başkanları parkları ve yeşil alanları “boş arsa” olarak görmekten vazgeçin."

SÖYLEŞİ: FRANÇOIS GEMENNE & SELCAN SERDAROĞLU POLATAY

Institut français Türkiye, Çevre ve göç jeopolitiği alanında uzman olan Prof. François Gemenne’i İstanbul ve Ankara’da iki konferans için ağırlamaktan mutluluk duyuyor. Konferanslar Institut français Türkiye’nin CNRS işbirliği ile başlattığı « Akdeniz, Baskı Altında Bir Deniz » adlı etkinlik dizisi kapsamında 6 ve 7 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek.

Julien F A L S I M A G N E Opale Leemag

Prof. François Gemenne, 6. IPCC raporunun (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli Altıncı Değerlendirme Raporu) başyazarıdır. Ayrıca Sciences Po Paris ve Sorbonne dahil olmak üzere birçok üniversitede iklim politikası ve uluslararası göç konularında ders veriyor. Araştırmaları iklim ve göçün uluslararası yönetişimine odaklanan Gemenne, çevresel sorunlarla bağlantılı nüfus yer değişiklikleri, iklim değişikliğine uyum politikaları ve sığınma ve göç politikaları üzerinde çalışmıştır.

İstanbul’daki söyleşiyi Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Selcan Serdaroğlu Polatay modere edecek. Polatay’ın çalışmaları Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma ve biyolojik bütünlüğün büyük ölçekli kaybının yarattığı sorunlar ışığında hareket etme kapasitesine odaklanıyor ve hem ekoloji hem de insan sağlığına vurgu yapıyor.  Marmara Üniversitesi Frankofon Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olan ve Strasbourg Üniversitesi’nde ekonomi doktorası yapan Selcan Serdaroğlu Polatay, IDDRI’de (Sürdürülebilir Kalkınma ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü) biyoçeşitliliğin uluslararası yönetişimi üzerine misafir araştırmacı olarak çalışmıştır. Araştırma alanları arasında gelişmekte olan ülkelerde sürdürülebilir kalkınmanın uygulanması, Latin Amerika siyaseti ve ekonomisi, uluslararası biyoçeşitlilik yönetişimi ve uluslararası ticarette işbirliği konuları yer almaktadır. Sürdürülebilir kalkınmanın yönetişimi, biyoteknoloji ve biyoçeşitliliğin uluslararası yönetişimi, ticaret savaşları ve çevre politikası konularında uluslararası ve ulusal hakemli dergi ve kitaplarda yayınları bulunmaktadır. Adım Sıfır Atık Derneği Yönetim Kurulu üyesidir.

Ankara’daki söyleşiyi Zeynep İnanç modere edecek. Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Zeynep İnanç, doktora çalışmasını Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne ve Ankara Üniversitesi’nde yapmıştır. Ayrıca Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden uluslararası ekonomik ilişkiler ve Avrupa Birliği alanında araştırma yüksek lisans derecesine sahiptir. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nda (TEPAV) araştırmacı olarak ve Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği’nde hukuk ve sektör ataşesi olarak çalışmıştır. Ayrıca ulusal ve uluslararası araştırma enstitülerinde projelere katılmıştır. Araştırma alanları arasında uluslararası işbirliği ve çevre politikaları, uluslararası iklim ve biyoçeşitlilik yönetişimi ve sürdürülebilir kalkınmada sosyal inovasyon yer almaktadır. İnanç, Adım Adım Sıfır Atık Derneği’nin Başkanı ve TED Üniversitesi’nde öğretim üyesidir.

Philippe Matsas – Leextra – Éditions Fayard
Akdeniz, Baskı Altında Bir Deniz hakkında
Institut français Türkiye, 2025 yılında Fransa’nın Nice şehrinde yapılacak Birleşmiş Milletler Okyanus Zirvesi ve 2026’daki “Akdeniz Sezonu” öncesinde deniz biyoçeşitliliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla “Akdeniz, Baskı Altında Bir Deniz” başlığı altında bir seri konferans, atölye ve sergi etkinliği düzenleyecek. Etkinlik dizisi mültidisipliner bir bakış açısıyla kıyı bölgesi yönetişimi, iklim sorunları ve biyolojik çeşitlilik kaybı ile ekolojik çöküşün sosyal sonuçlarını ele almayı amaçlıyor.
“Akdeniz, Baskı Altında Bir Deniz” etkinlik dizisine Fransa’dan ve Türkiye’den Franck Courchamp, François Gemenne, Gilles Boeuf, Antoine Aiello, Frédérique Chlous, Madeleine Cancemi ve Edouard Bard, Koray Yılmaz, Mustafa Yücel, Selcan Serdaroğlu, Levent Kurnaz gibi ekoloji ve çevre alanlarında önde gelen bilim insanları, yerel yönetimler ve STK temsilcileri konuk olacak.

Institut français Türkiye tarafından CNRS ve Adım Adım Sıfır Atık Derneği işbirliği ile düzenlenecek söyleşilere katılım ücretsiz, kayıt zorunludur. Söyleşiler, Türkçe simültane çeviri ile gerçekleşecektir.

François Gemenne & Selcan Serdaroğlu Polatay
6 Mayıs Pazartesi, 19.00
Institut français Istanbul
Kayıt : https://www.ifturquie.org/etkinlik/akdeniz-baski-altinda-bir-deniz-francois-gemenne/   

Editör: Haber Merkezi